Gå til hovedindhold

Omstridt ny lov åbner for, at kokke fra udlandet kan blive udsat for underbetaling og lønsvindel, som vi har set med kinesiske kokke, mener 3F. Det er en blåstempling af udnyttelse af arbejdsmigranter fra regeringens side, siger ekspert. Minister afviser kritikken.

Kinesiske kokke som Huashan Hong bliver udnyttet på danske restauranter. Med et nyt lovgreb får kokkene nu adgang til at arbejde i Danmark uden sikkerhedsnettet i kravet om en høj løn på mindst 36.000 kroner samt uddannelsespapirer.
Joachim Rode

En ny lov åbner nu for endnu mere udnyttelse af kinesiske kokke og andre udlændinge på danske restauranter, end vi har set hidtil.

Sådan lyder den skarpe kritik fra en af landets førende forskere i arbejdsmigration og menneskehandel.

- Det er en blåstempling af den udnyttelse, vi har set af kinesiske kokke herhjemme. Det er simpelthen naivt, siger Marlene Spanger fra Aalborg Universitet.

LÆS OGSÅ: Mistanke om menneskehandel: Kinesiske kokke bliver udnyttet på danske restauranter

Lovændringen falder et halvt år efter, at Fagbladet 3F kunne afsløre, at kinesiske kokke bliver udnyttet til at arbejde 80 timer om ugen til 20 kroner i timen på danske restauranter. 

Og den gør det markant lettere for kokke fra udlandet at få job i Danmark, siger Marlene Spanger.

Det her er et åbent vindue til udnyttelse af arbejdsmigranter.

Ekspert: Dybt problematisk

I dag skal kokke fra Kina og andre lande uden for EU tjene mindst 36.000 kroner, samt have uddannelsespapirerne i orden, før de kan få job i Danmark. Det sker via beløbsordningen.

Men med en ændring af loven bag en anden udlændingeordning - positivlisten - kommer kokke fra udlandet pludselig langt nemmere til Danmark.

I stedet skal deres lønniveau blot følge “sædvanlige løn- og ansættelsesvilkår” i Danmark - og modsat andre faggrupper på listen er kokkefaget særligt fritaget for skrappe krav om høj uddannelse.

Det fremgår af et tillæg til den nye lov, som regeringen og et flertal af Folketingets partier stemte igennem i sidste uge.

LÆS OGSÅ: Kinesisk kok levede et halvt år i lagerrum i københavnsk restaurant

Det betyder kort sagt, at de udenlandske kokke kan gå ind fra gaden og få job i Danmark. Og det åbner en ladeport for, at kokke fra Kina og andre lande kan blive snydt på det danske arbejdsmarked, mener Marlene Spanger.

- Nu kan en arbejdsgiver pludselig stå og sige, at de opfylder kravene som regeringen har fastsat, og så er der ingen, der kan gøre noget. Jeg synes, det er dybt problematisk, siger Marlene Spanger.

- Det er som om, at man fra politisk hold bare lukker øjnene og tænker: Det går nok. Man spørger sig selv, om regeringen bare er ligeglade med de vilkår migranterne arbejder under? spørger hun.

En halv ko og et værelse som løn

Loven trådte i kraft 1. juli og har allerede fået kritik for at åbne for snyd og svindel med lønnen for udenlandsk arbejdskraft.

Det kan ske ved, at de ansatte på positivlisten gerne må betales i kost og logi samt få overført deres løn til udenlandske bankkonti.

Dette er heller ikke muligt på den nuværende beløbsordning, hvor pengene skal overføres til en dansk lønkonto.

- Karikeret sagt ender vi jo i en form for naturalie-økonomi. Så kan du få en halv ko og et værelse, og så får du 10.000 kroner oveni. Det kan kun være til fordel for arbejdsgiverne, siger Marlene Spanger.

LÆS OGSÅ: Ny lov åbner for lønsvindel af udenlandsk arbejdskraft

Også fagforbundet 3F er dybt forundrede over, at netop kokkefaget er fritaget fra særlige krav i den nye lov.

- Vi ved jo fra sagerne om kinesiske kokke, at hotel- og restaurationsområdet er plaget af en række ubehagelige sager, hvor udlændinge er blevet helt urimeligt behandlet. Faktisk grænsende til at være ofre for menneskehandel. Det kræver alligevel en god portion tonedøvhed alligevel at lade fem og syv være lige og give netop den branche en særstatus, siger Søren Heisel, forbundssekretær i 3F.

- Samtidig har vi lige nu 645 ledige kokke, som nu bliver udsat for konkurrence fra udlændinge fra ikke-EU-lande. I den situation er det dybt mystisk, at restauranterne skal have særstatus. Vi tænker det primære lige nu må være at sikre, at alle herboende ledige kommer så hurtigt tilbage i job som muligt, siger han.

Kinesiske kokke bor i baglokaler og arbejder døgnet rundt

Fagbladet 3F kunne i vinter afsløre, hvordan kinesiske kokke og deres ægtefæller bliver snydt til at arbejde i døgndrift på danske restauranter, mens de bliver underbetalt og tvunget til at bo i baglokaler på restauranter.

Alt sker via den såkaldte beløbsordning, hvor kravet er, at man som minimum får 33.600 kroner i løn om måneden.

Men i stedet bliver de kinesiske kokke og deres ægtefæller ansat “to-til-éns-pris” og har ofte slet ikke kontrol over deres eget liv.

LÆS OGSÅ: To for éns pris: Kinesisk kok og hustru måtte arbejde syv dage om ugen på jysk restaurant

Mange må bo i restauranten eller hos ejeren, mens de ikke selv styrer deres NemID, lønkonto, arbejdstid eller fritid. 

Da afsløringerne kom frem, reagerede udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) voldsomt.

- Det her er udnyttelse af mennesker. Det er noget forbandet svineri og ligner mest af alt organiseret kriminalitet. Det er på alle tænkelige måder noget, der gør mig vred og rasende, sagde ministeren dengang.

Mattias Tesfaye gik efterfølgende ud og lovede forbedringer af kinesernes vilkår i Danmark - samt en kuglegravning af de kinesiske kokkes sager og beløbsordningen.

- Styrelsen for Rekruttering og Integration (SIRI) skal gå alle sager igennem og udtage 100 sager til yderligere kontrol, sagde han.

LÆS OGSÅ: Mininster: Myndigheder skal gennemgå samtlige sager om kinesiske kokke

Alligevel har udlændinge- og integrationsministeren nu stået fadder til den nye lov, der åbner døren for, at nye kokke fra udlandet kan komme til Danmark uden krav om en ekstra høj løn eller specialiseret uddannelse.

Minister: Vi har større problemer med beløbsordningen

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye erkender, at den nye lov åbner for, at kokke fra blandt andet Kina kan få adgang til danske køkkener via positivlisten, og at der i aftalen er åbnet for, at kokkene får en mindre løn end de 36.000 kroner, de mindst skal modtage i dag.

Han erkender også, at der er problemer med reglerne, som gør, at kokkene kan få lønnen udbetalt i kost og logi eller på udenlandske konti, men har allerede tilkendegivet, at han vil lukke dette hul hurtigst muligt.

Alligevel maner ministeren til besindelse.

- Man skal huske, at problemerne på beløbsordningen, som I selv har afsløret på Fagbladet 3F, er langt større, end de vil blive på positivlisten. Det er en langt større ordning, som er langt mindre reguleret, siger Mattias Tesfaye.

Sidste år var der cirka 510 udlændinge med arbejdstilladelse via positivlisten i Danmark. Til sammenligning var der cirka 7.100 udlændinge på beløbsordningen herhjemme.

- Samtidig har vi lavet et system, som gør det meget sværere at få ansatte via positivlisten. Der skal være mangel på arbejdskraft inden for faget, man skal tage lærlinge for at få lov at bruge ordningen, og vi sætter ind med løbende kontrol, så jeg ønsker ikke at bagatellisere det, men i dette tilfælde er jeg ikke så bekymret, siger ministeren.

Til gengæld påpeger Mattias Tesfaye, at der stadig er store huller i beløbsordningen, som kræver en ændring snarest muligt.

- På beløbsordningen er der kun ét krav: Du skal tjene en bestemt løn, så kan du komme til Danmark. Og der frygter jeg, at de historier, vi har set om fusk og svindel, vil fortsætte fremover også, indtil vi får ændret loven. Det er det, vi skal sætte os sammen i efteråret og rette op på i Folketinget, siger ministeren.