Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: field_partner i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).

Efter at medarbejdere har været lockoutet i 14 dage er overenskomsterne officielt opsagt hos en række kendte restauranter.

Brødrene Adam og James Price er en del af ejerkredsen bag Brdr. Price og Damgaard koncernen, der nu har frigjort sig af deres overenskomst på en række restauranter. Foto: Agnete Schlichtkrull/Pressefoto

Mens de nye overenskomster for 600.000 privatansatte blev stemt hjem med et overbevisende ja, frigjorde en række kendte restauranter sig endegyldigt fra deres overenskomst. 

29. marts fik samtlige 3F-medlemmer, der var ansat hos restauranter under Brdr. Price og Damgaard koncernen, besked på, at de ikke skulle møde ind på arbejde. De var lockoutet. Nu er to uger gået og restauranterne anser lockouten som gennemført.

Det betyder, at kendte restauranter som Brdr. Price, A Hereford Beefstouw, Jørgensens Hotel i Horsens og Dragsholm Slot ikke længere har overenskomst. 

LÆS OGSÅ: Tillidsrepræsentant fik nok, da kendt restaurant ville af med overenskomst

Hvad det helt præcist betyder for de ansatte at arbejde uden overenskomst, er fortsat uklart. Ifølge Katia Østergaard, der er talsperson og forhandler for restauranterne, vil der blive indført et nyt lønsystem, der blandt andet betyder, at ufaglærte tjenere skal have en lavere løn end de faglærte.

- Nogle vil blive tilbudt en lavere løn end den, de ville have været blevet tilbudt med en overenskomst. Det er hele humlen i det her, siger hun til Den Uafhængige Morgen. 

Lockouten kommer, efter at restauranterne og forhandlere hos 3F Privat Service, Hotel og Restauration (PSHR) ikke kunne blive enige om en ny overenskomst.

Modkonflikt er en mulighed

Restauranterne, der nu ikke længere har overenskomst, fordeler sig over hele landet. 

Hos 3F København har man åbnet op for at lave en lokal løsning på de to restauranter, der ligger i Tivoli. For hvis det ender med, at 3F går i modkonflikt, vil det være til stor gene for Tivoli.

- Når de kører lockout og nu har frigjort sig fra overenskomsten, så har vi reelt kun ét redskab tilbage, og det er en modkonflikt med sympatikonflikt. Men det ønsker vi ikke at bruge i Tivoli, siger John Ekebjærg-Jakobsen, der er formand for 3F København.

LÆS OGSÅ: Tivoli slår dørene op til konflikt om tjenerløn

Hos den lokale 3F afdeling i Herning vil man gerne sende et tydeligt budskab til restauranternes gæster.

- Jeg synes, det er vigtigt, at man ved, hvad man går ind til, når man går ud og spiser. Folk skal vide, at der her er nogle ansatte, som risikerer væsentligt dårligere forhold, siger Jesper Steen Kristensen, der er ansvarlig for PSHR hos 3F Midtjylland. 

Han henviser til det forslag, som Brdr. Price og Damgaard koncernen har præsenteret under forhandlingerne om en ny overenskomst. Her fremgår det blandt andet, at ufaglærte tjenere vil blive ansat til en timeløn, der er 50 kroner lavere end den løn, der lå i overenskomsten. Og de vil heller ikke få forskudttids-tillæg – altså tillæg for arbejde i aften- og nattetimerne. 

- Så de kan risikere at arbejde til midnat, eller hvornår deres sidste gæster nu går, og kun få deres timeløn for det. I forslaget er timelønnen på 125 kroner i timen det første år og så derefter 133, siger Jesper Steen Kristensen.

Satser på lokal aftale

Dragsholm Slot i Odsherred på Vestsjælland er nu også uden overenskomst. Restauranten har en af de fineste anerkendelser i restaurationsbranchen i form af en Michelin stjerne.

Allan Andersen, der er formand for 3F i Holbæk-Odsherred, er allerede i dialog med restauranten:

- Vi vil forsøge at lave en lokal overenskomst med virksomheden. Vi er stille og roligt i dialog, siger Allan Andersen.

Han fortæller, at det er vigtigt at se på de lokale forhold, der adskiller sig meget fra eksempelvis København, når der skal laves en aftale. 

Det har de tidligere haft held til. For tre måneder siden lavede afdelingen en lokal overenskomstaftale med Egebjerg Købmandsgård, der er en lokal pendant til Nemlig.com.

- Jeg tror, vi kan gøre det samme med Dragsholm Slot. Det tager bare noget tid, men vi er optimistiske, siger Allan Andersen.