Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).

Stig var tillidsrepræsentant i 14 år, men da han fik beskeden om, at ejeren ville af med overenskomsten, blev det anledning til at finde et nyt arbejde. 

A Hereford Beefstouw har været en rigtig god arbejdsplads i mange år, men med udsigten til at miste de rettigheder, som lå i overenskomsten, fik han nok, fortæller Stig Dolleris.
Kennet Havgaard

Stig Dolleris har været tjener hos A Hereford Beefstouw i Tivoli i København i mere end 30 år. Et arbejde, han har holdt rigtig meget af.

- Det har virkelig været et godt sted. Da jeg startede, kørte det bare derudad. Der var en helt særlig Hereford-ånd.

I løbet af de sidste ti år har stedet forandret sig. Ånden, som før hvilede over stedet, begyndte at forsvinde.

Sammensætningen af medarbejdere ændrede sig. Der blev færre fuldtidstjenere, og i stedet blev der ansat mange unge på deltid, som havde tjenerjobbet som et fritidsjob. 

Stig Dolleris fortæller, at de unge knoklede, men de kunne ikke føre stedets ånd videre. Måske fordi jobbet var lig med penge og ikke så meget andet.

- Vi mistede Hereford-ånden derinde. Dét med ånden kan være svært at forstå. Men det var en særlig stemning, det kunne man bare mærke.

Nu er restaurantens forandring nået til et helt nyt niveau.

Af med overenskomst 

I godt halvdelen af de 30 år hos restauranten i Tivoli har Stig Dolleris været de ansattes tillidsrepræsentant. 

Som tillidsrepræsentant havde han bedt om et møde med den nye ejer af A Hereford Beefstouw, Thomas Damgaard, der overtog restaurantkæden fra sin far for et par år siden. 

- Jeg havde lavet en hel liste på ting, jeg gerne ville vende med ham. Løn, lønperiode, vagter og så videre. Men det blev der ikke noget af.

Stig’s liste med forbedringer til overenskomsten kom ikke på tale, for ejeren åbnede mødet med at fortælle, at de ville opsige overenskomsten. De håbede på at lave en ny overenskomst med 3F, der skulle være helt anderledes.

- Det kom som et chok for mig. Nu går det galt, tænkte jeg.

I midten af februar varslede A Hereford Beefstouw lockout af de medarbejdere, der var medlem af 3F, for at komme ud af overenskomsten. Lockouten blev varslet for alle restauranter under Damgaard og Brdr. Price, og startede 29. marts. 

LÆS MERE: Michelin- og kendisrestauranter sender 3F'ere hjem

Farvel og tak

Varslet om lockout blev punktum for Stig Dolleris efter mere end 30 år hos restauranten i Tivoli. Han sagde op og stoppede ved udgangen af februar. Men det var ikke en nem beslutning.

- Jeg sad lidt mellem to stole. Hvis jeg blev i 3F, så blev jeg lockoutet, og ville de så ansatte mig bagefter? Det kunne jeg ikke være sikker på.

- På den anden side kunne jeg vælge at melde mig ud af 3F, men det var jo ikke et særlig godt signal at sende som tillidsrepræsentant. Så jeg stod og vaklede. 


FOTO: Kennet Havgaard

Stig Dolleris valgte opsigelsen. Og det er han glad for.

Han fortæller, at inden han stoppede, blev der flere gange sagt, at de ansattes løn- og arbejdsvilkår ikke ville ændre sig, når overenskomsten udløb 1. marts. Men allerede inden Stig havde sidste arbejdsdag, lå der ændringer klar.

- Fra marts ville de begynde at lave om på vagtplanen. Det kunne være, at man havde vagt mandag, tirsdag, onsdag, så fri torsdag, og vagt igen fredag, lørdag og søndag. Vi havde ellers en aftale om altid at have to sammenhængende fridage.  

Stig Dolleris er bekymret for, hvordan de nye forhold vil påvirke hans nu tidligere kollegaer. 

- Vi kan kun gisne om, hvad deres plan er. Når der ikke er overenskomst, kan de jo godt sige, at de vil gøre noget og så senere gøre noget andet. De er jo ikke bundet af noget.

Han understreger, at han har været enorm glad for sin tid på restauranten, men ærgrer sig over, at det skulle slutte sådan.

- Jeg har været der i over 30 år. Andre har været der i 10, 12 og 25 år. Man er der ikke i så lang tid, hvis ikke det er en ordentlig arbejdsplads. Jeg har fandme været glad for at være derinde. 

- Det har jo kørt ordentlig og der har været styr på tingene. Så det er sgu trist, at det risikerer at blive ødelagt nu.

Stig Dollaris arbejder nu som lastbilchauffør, og det passer ham egentlig meget godt.

- Nu har jeg fri om aftenen og i weekenderne. Det er rigtig rart. Men det var en trist anledning.