Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Medmindre en overenskomst giver udtrykkelig mulighed for det, kan arbejdsgivere ikke uden videre ansætte folk i korte ansættelser med løst timetal, slår en ny afgørelse fast.

En sag fra et trykkeri i Randers viser, at arbejdsgivere ikke kan se bort fra regler om arbejdstid i overenskomsten. Arkivfoto.
Niels Ahlmann Olesen/Scanpix

Det er slut med løse ansættelser uden fast timetal. Sådan lyder beskeden til arbejdsgivere med overenskomst.

En ny kendelse i en faglig voldgift slår fast, at arbejdsgivere kun kan ansætte folk som løsarbejdere, hvis den mulighed er nedskrevet i selve overenskomsten.

Og det er den ikke i mange overenskomster. Derfor undrer det forhandlingssekretær i 3F’s industrigruppe René Jensen, at det er sket på et trykkeri i Randers:

- I virkeligheden er det et daglejerprincip, man har villet genindføre: At du får en opgave i dag, og så kan du gå, når du er færdig klokken 13, og måske kan du få det samme i morgen, siger han.

Nogle overenskomster rummer muligheden for at ansætte løsarbejdere på usikre vilkår blandt andet på hotel- og restaurationsområdet og for avisbude, men mange overenskomster har ikke indskrevet vilkår for løsarbejdere - og så kan en arbejdsgiver altså ikke ansætte folk i korte ansættelser uden fast timetal.

Blev sendt tidligt hjem for egen regning

Den konkrete sag drejer sig om et yngre 3F-medlem, der havde en løs tilknytning til et etikettetrykkeri i Randers med forefaldende opgaver, der lå uden for overenskomstens dækningsområde. Efterfølgende blev han dog i januar 2018 tilbudt fast arbejde, hvor arbejdsområdet var dækket af Den grafiske overenskomst.

Medlemmet havde forstået det sådan, at han var blevet lovet 37 timer om ugen. Det var virksomheden dog uenig i, og han blev dagligt sendt hjem tidligt for egen regning, da dagens opgaver var udført.

I ansættelseskontrakten stod der, at han var ansat som “løsarbejder”, og at timetallet kunne ændre sig fra uge til uge.

Men den går altså ikke, når man arbejder under en overenskomst, hvor blandt andet arbejdstiden er reguleret og beskyttet af nogle minimumsbestemmelser.

Ingen efterbetaling

I brancheforeningen Grakom, der førte sagen på vegne af arbejdsgiveren, oplyser underdirektør Christian Jensen, at overenskomsternes arbejdstidsregler jævnligt giver anledning til fortolkningsproblemer.

- Denne gang har vi haft brug for at få en dommer til at hjælpe os med forståelsen. Det glæder os, at dommeren har hjulpet os med et klart svar, skriver han i en mail og oplyser, at de nu sender en ny vejledning ud til medlemsvirksomhederne.

3F havde også krævet en efterbetaling for det manglende timetal til medarbejdere, men det fik 3F ikke medhold i, da medlemmet ikke havde protesteret over de manglende timer.

Nu vil 3F undersøge, om det er praksis andre steder at ansætte løsarbejdere, selvom området er overenskomstdækket.