Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Hvad nu med ferien, når storkonflikten lurer forude efter sammenbrud i overenskomstforhandlingerne?

Ferien til Vesterhavet er bestilt, den er varslet i god tid, bilen er tjekket og alle trænger til at holde fri. 

Men hvad nu når storkonflikten lurer forude efter sammenbrud i forhandlingerne om en ny overenskomst?

Konflikten risikerer at komme i vejen for dine planer om ferie. Men du kan dog stadig redde den ved at prøve at få ferien ændret, så den ikke skal afholdes under konflikten. Du må nemlig ikke holde ferie under en konflikt.

Når konflikten er gået i gang, kan du ikke holde ferie - også selvom den er planlagt og aftalt i god tid på forhånd. 

Alt i alt betyder det, at du skal sørge for at ønske ferie dagen før, for ikke at blive omfattet af konflikten, da strejken starter 4. april fra midnat. Arbejdsgiverne har varslet lockout fra 10. april.

Lockout vil sige, at arbejdsgiveren udelukker de ansatte på en arbejdsplads eller på et overenskomstområde fra at arbejde.

Kan jeg redde min ferie?

Du har mulighed for at aftale med din arbejdsgiver, at du starter på din ferie, før konflikten er varslet til at gå i gang. 

Det kan selvfølgelig koste nogle feriedage, men fordi du starter ferie, før konflikten begynder, kan du holde resten af ferien, mens konflikten kører.

Få det altid på skrift fra din arbejdsgiver, hvis der skulle opstå tvivl om noget bagefter.

Hvis din allerede bestilte ferie ryger sig en tur på grund af konflikt, dækker nogle forsikringsselskabers rejseforsikring under visse omstændigheder ekstraordinært dit eventuelle tab ved konflikt.

Her er du nødt til at kontakte dit forsikringsselskab og høre, hvordan reglerne er hos dem. 

Ny ferie skal aftales

Hvis du bliver forhindret i at holde ferie på grund af konflikt, skal en ny ferie aftales med arbejdsgiveren. Derfor skal du møde på arbejde, når konflikten slutter. Også selvom, at du havde aftalt at holde ferie på det tidspunkt. Snak med din arbejdsgiver - det er meget vigtigt, at din arbejdsgiver ved præcis, hvornår din ferie slutter.

Ferieåret slutter 1. maj og, hvis det viser sig, at du ikke har kunnet holde dine feriedage, kan der ske udbetaling af løn eller feriegodtgørelse efter konflikten. 

Det er også en mulighed at få overført noget af ferien til næste ferieår. 

Arbejdsgiver- og lønmodtagersiden mødes i disse dage i Forligsinstitutionen, hvor forligsmanden prøver at få dem til at blive enige. 

Forligsmanden kan også udsætte konflikten i to gange 14 dage for at have mere tid til at finde en løsning. Det kan få betydning for din ferie.

Hvis konflikten bliver udsat

Hvis forligsmanden udsætter konflikten, må du gerne starte på din ferie og afholde den som planlagt i den periode, hvor konflikten er udsat.

Hvis du er elev eller lærling, er du ikke omfattet af konflikten. Derfor kan du holde ferie under konflikten, hvis du har planlagt det. 

Flexjobbere er omfattet af konflikten på lige fod med andre lønmodtagere. 

Er du i tvivl om noget, så kontakt din lokale 3F afdeling, hvor du kan få rådgivning om din situation under konflikten.