Gå til hovedindhold

Ordførere retter skarp kritik af Arbejdstilsynet, der mistænkes for at have bøjet af over for lobbyister fra blandt andre Rockwool. Nu vil beskæftigelsesministeren have hurtigt svar på, om reglerne for muligt kræftfremkaldende mineraluld bør strammes.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) var i samråd i sag om muligt kræftfremkaldende mineraluld.
Martin Sylvest / Scanpix Ritzau

Inden udgangen af årets første kvartal skal beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) have et oplæg til, hvordan det potentielt kræftfremkaldende isoleringsmateriale mineraluld fremover skal reguleres, så det ikke udgør en fare for tusindvis af bygningsarbejdere.

Det blev udfaldet af et samråd på Christiansborg i dag, hvor Beskæftigelsesudvalget i hårde vendinger kritiserede Arbejdstilsynets slingrekurs i forhold til reguleringen af mineraluld.

- Er det lobbyister, der skal styre vores regulering af et muligt kræftfremkaldende materiale? Arbejdstilsynets håndtering virker grotesk, og jeg har den fornemmelse, at man lægger sig på maven for et eksporterhverv frem for at tage hensyn til vores arbejdere, lød det fra Enhedslistens arbejdsmiljøordfører, Christian Juhl.

Fagbladet 3F kunne i december fortælle, at Arbejdstilsynet først ville stramme reglerne for det muligt kræftfremkaldende mineraluld, men trak siden forslaget tilbage efter et møde med magtfulde lobbyister fra Rockwool og andre repræsentanter fra mineraluldindustrien.

I dag ville ordførerne for Enhedslisten og SF have klart svar på, om Arbejdstilsynet har ladet sig påvirke til at ændre sine anbefalinger til håndtering af gammel mineraluld.

Troels Lund Poulsen bekræfter, at Arbejdstilsynet først ville stramme reglerne og lade håndværkeres arbejde med gammel mineraluld omfatte af den strikse kræftbekendtgørelse.

- Arbejdstilsynet har forklaret mig, at det er en videnskabelig uenighed, der har givet anledning til at revurdere deres anbefaling, siger beskæftigelsesministeren.

- Jeg har ikke grund til at tro, at Arbejdstilsynet ændrer holdning på grund af pres fra lobbyister. De tager afsæt i en faglig vurdering, fortsætter han.

Bygningsarbejdere er dårligere beskyttet

Sagen handler først og fremmest om, hvordan bygningsarbejdere skal beskyttes mod de potentielt kræftfremkaldende fibre i gammel mineraluld.

Mineraluld produceret før 1997 har i årevis været i søgelyset for kræftrisiko, men selvom bygningsarbejdere er mest udsat for stoffet i deres arbejde, så er de i dag dårligere beskyttet end andre, der er i kontakt med det.

I kræftbekendtgørelsen, der regulerer arbejdet med mineraluld og andre farlige stoffer, er der nemlig en undtagelse for personer, der arbejder med “montering og nedrivning” af mineraluld.

Den ulighed vil Enhedslistens Christian Juhl have ændret.

- Når der står en lærer i et klasselokale, og der drysser mineraluld ned til ham og børnene, så er det omfattet af kræftbekendtgørelsen. Når gammel mineraluld køres på genbrugspladsen, så er det også omfattet af kræftbekendtgørelsen. Men bygningsarbejderen, der står og arbejder med det her materiale og er hårdest ramt, er ikke omfattet af kræftbekendtgørelsen. Det giver ingen mening, og det må vi have ændret, siger han.

Uenige om kræftrisiko

Rockwool og andre producenter kæmper hårdt imod, at også arbejde med montering og nedrivning af mineraluld skal blive omfattet af myndighedernes kræftliste.

De henviser til, at der er videnskabelig uenighed om kræftrisikoen ved gammel mineraluld.

Mens EU vurderer, at mineraluld produceret før 1997 kan være kræftfremkaldende, mener WHO’s agentur for kræftforskning, IARC, imidlertid ikke længere, at der er belæg for at sige, at gammel mineraluld kan give kræft.

Det er det samme argument, Arbejdstilsynet efter deres møde med mineraluldindustrien bruger til at trække anbefalingen om strammere regler tilbage.

SF’s Karsten Hønge insisterer imidlertid på, at tvivlen skal komme de ansatte til gode.

- Jeg vil holde ministeren op på, at han selv har givet udtryk for, at man ikke kan være forsigtig nok, når vi har at gøre med kemisk arbejdsmiljø, siger beskæftigelsesordføreren.

Speed på processen

Troels Lund Poulsen er ikke klar til at skride ind og fjerne den undtagelse, der gælder for bygningsarbejde med gammel mineraluld.

Men efter dagens samråd har han sat speed på sagsbehandlingen ved at kræve, at Arbejdsmiljørådet, der lige nu sidder og ser på regelarbejdet bag kræftbekendtgørelsen, skal have en færdig indstilling til ham senest ved udgangen af årets første kvartal.

- Jeg vil ikke lægge skjul på, at det er en rodet proces. Men jeg kan kun sige, at det kemiske arbejdsmiljø er et område, jeg tager meget alvorligt, og nu vil jeg fremrykke behandlingen af sagen, og det bliver en hurtig proces, siger ministeren.

Fagbladet 3F har forsøgt at få en kommentar fra Arbejdstilsynet.