Gå til hovedindhold

16 chauffører hos Aarhus Sporveje er sendt hjem i karantæne, efter at en chauffør onsdag blev konstateret smittet med corona-virus. Smitteudbruddet har skabt stor utryghed, siger arbejdsmiljørepræsentant.

Onsdag blev 16 buschauffører hos Aarhus Sporveje sendt i hjemmekarantæne, efter at fire kollegaer er blevet smittet med corona-virus. Buschauffør og arbejdsmiljørepræsentant hos Aarhus Sporveje Anita Nørgaard siger, at smitteudbruddet har skabt stor utryghed blandt hendes kollegaer.
Privatfoto

Chaufførerne hos Aarhus Sporveje fik torsdag udleveret et mundbind og et visir, før de satte sig bag rattet, så de kan beskytte sig selv og passagererne mod corona-virus, covid-19.

Men utrygheden er stor blandt busselskabets chauffører, efter at en af deres kollegaer onsdag blev konstateret smittet med den frygtede virus.

- Mange af mine kollegaer er bange og har svært ved at håndtere det. De har familiemedlemmer derhjemme, som er i risikogruppen, og de vil for alt i verden ikke tage smitte med hjem til dem, siger Anita Nørgaard, der er buschauffør og arbejdsmiljørepræsentant i Aarhus Sporveje.

I alt har fire chauffører hos Aarhus Sporveje fået corona, siden pandemien kom til Danmark. Den senest smittede havde mandag og tirsdag været i kontakt med mange mennesker, hvorfor yderligere 16 chauffører i dag er blevet sendt hjem i karantæne efter ønske fra Styrelsen for Patientsikkerhed.  

Stor utryghed

Det vides ikke, om chaufføren, der onsdag meldte sig syg, er blevet smittet på jobbet. Men Anita Nørgaard undrer sig over, at passagerne igen har fået lov til at betale med kontanter i bussen, selvom smittetallet stiger.

- Vores chauffører sidder bag en glasplade, men folk går forbi den, når de skal veksle penge eller købe billetter. Så kommer den direkte kontakt, og det gør mine kollegaer nervøse for at blive smittet. Og de kan jo ikke have mundbind på, fordi solen bager ind på dem hele dagen. Det ville blive ulideligt, siger hun.

Anita Nørgaard undrer sig også over, at passagererne må gå ind ad fordøren i busserne.

- Det ville hjælpe meget på vores tryghed, hvis passagererne ikke brugte fordøren. For det er også her, at vi kommer i direkte kontakt med dem. Vi har en gul streg på gulvet i bussen, som passagererne ikke må træde over under kørslen, fordi de kommer for tæt på, men det bliver ikke overholdt, siger hun.

Passagerer overholder ikke regler

Trafikselskabet Midttrafik har lavet en app, hvor man kan se, hvilke busser der er mange med. Anita Nørgaard oplever dog, at mange passagerer ikke overholder sundhedsmyndighedernes anbefalinger.

- Jeg kørte en rute i går i myldretiden. Ingen holdt afstand eller brugte mundbind, siger Anita Nørgaard.

- Det, synes jeg, er skræmmende, når myndighederne anbefaler det, siger hun.

3F: Krav om mundbind

Forhandlingssekretær Kim Poder i 3F Transportgruppen kan godt forstå, at buschaufførerne er utrygge.

- Vores chauffører har ikke en chance for at beskytte sig, hvis passagerne ikke følger reglerne om at holde afstand, siger han.

Kim Poder mener, at myndighedernes anbefaling om at bruge mundbind i den kollektive trafik i myldretiden er alt for slap.

- Så længe, at kurven over corona-smittede herhjemme stiger, bør det være et krav, at alle bruger mundbind i den kollektive trafik. Både af hensyn til passagererne selv og chaufførerne, siger han.

Hotspot for corona

Ifølge Bjarne Larsen, der er HR- og kvalitetschef hos Aarhus Sporveje, har busselskabets chauffører siden udbruddet af corona herhjemme fået stillet håndsprit og handsker til rådighed. Samtidig er busserne indrettet, så chaufførerne kan trække en skærm op ved førersædet.

De visirer, som i dag er blevet udleveret, må de ikke køre med. 

- Men visirerne kan bruges, hvis de skal i kontakt med andre, når de holder pause, siger Bjarne Larsen.

Aarhus er et af de steder i landet, hvor der i den seneste tid har været en stor stigning i antallet af corona-smittede. Alene inden for det seneste døgn er der konstateret 34 nye tilfælde. Forleden kom det frem, at en stor del af de smittede i Aarhus har somalisk baggrund.

Aarhus Sporveje ønsker dog ikke at oplyse den syge og eller de hjemsendte chaufførers etniske baggrund.