Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).

Jensens Bøfshus' direktør, Anders Nikolaisen, mener ikke, at hans værtinder laver tjenerarbejde. Han fortæller, at han er klar til at fortsætte bøfkæden uden overenskomst.

- Der er stadigvæk masser af tid og rum til at forhandle, siger direktøren for Jensens Bøfhus, Anders Nikolaisen.
Pressefoto / Jensens Food Group

Jensens Bøfhus og 3F's store strid om en ny overenskomst nåede nye højder i weekenden, da forhandlingerne brød sammen, og direktør Anders Nikolaisen varslede lockout af sine 3F-organiserede medarbejdere fra mandag 16. marts.

Bøfkædens direktør vil have en ny overenskomst, der er magen til hans store konkurrent, Flammens. Her får alle den samme timeløn som såkaldte 'enhedsmedarbejdere', der kan varetage alle de forskellige funktioner. Lige løn for lige arbejde, siger Anders Nikolaisen, der mener, at arbejdet for hans medarbejdere er at sidestille med det på Flammen. 

Men ifølge 3F laver serveringspersonalet på Jensens tjenerarbejde - i modsætning til på Flammen, der er en buffet. Derfor nægter fagforbundet at indgå en overenskomst, hvor de såkaldte værtinder fremover skal have 20 kroner mindre i timen, selvom køkkenmedarbejderne ville få en lønstigning på 4-5 kroner. 

Direktøren for Jensens Bøfhus fortæller her til mediet A4 Arbejdsliv, hvorfor han er villig til at droppe overenskomsten med 3F. Anders Nikolaisen har nægtet at udtale sig til Fagbladet 3F.

Anders Nikolaisen, jeg kan forstå, at 3F har tilbudt dig at kopiere Flammens overenskomst, så længe at du ikke sætter tjenerne 20 kroner ned i timen?

- Det er korrekt. Men så er det stadigvæk ikke konkurrencemæssige lige vilkår med vores konkurrenter. Og det er det, jeg anfægter.

Opvaskeren er også vigtigt

Der sidder utvivlsomt nogen og tænker: “Ham der Nikolaisen vil bare gerne have en ny overenskomst, så det bliver billigere for ham”. Er det ikke tilfældet, hvis en fuldtidsansat tjener kommer til at tjene 3.200 kroner mindre om måneden?

- Men I dag har jeg også medarbejdere, der går til en markant lavere løn hos mig. Køkkenmedarbejdere og medhjælpere vil gå op i løn med den her manøvre, hvor servicefolkene vil gå en smule ned i løn. Til gengæld er alle så ansat på lige løn for det, som jeg absolut mener er lige arbejde. Jeg kan ikke se, hvordan opvaskeren betyder mindre for den gode serviceoplevelse. Hvis man som gæst får beskidte tallerkener eller bestik, så bliver det ikke nogen god oplevelse.

Der er da en forskel i, at opvaskerne ikke har nogen kontakt med kunderne?

- Men det har det arbejde, opvaskeren udfører jo. Så jeg kan ikke se den præmis.

Hvor meget stiger køkkenmedarbejdere og medhjælpere så i løn?

- Jeg har ikke de specifikke tal i hovedet, men vi har jo siddet med regnestykker foran os i forhandlingerne, der er lavet af 3F’s økonomer. De viser, at forskellen mellem de to store overenskomster er et stort rundt nul på bundlinjen.

Intet sparet

Så du kan godt lægge hovedet på blokken og garantere, at du rent økonomisk ikke får noget ud af at gå fra den ene til den anden overenskomst?

- Jeg får ikke noget ud af det på lønomkostninger. Så kunne du så stille mig spørgsmålet om, hvorfor pokker jeg overhovedet gør det her. Det gør jeg fordi, det skaber en langt større fleksibilitet end i dag. Hvis jeg for eksempel har en køkkenmedarbejder, der er syg, kan jeg kun ringe til en tredjedel af min telefonliste. Det samme gælder, hvis to kollegaer vil bytte vagter, siger direktøren og tilføjer:

- Det vil blive langt mere smidigt at tilrettelægge arbejdet på den måde, Flammen gør det med ’enhedsmedarbejdere’. Som følge deraf er jeg sikker på, at det også vil skabe et langt bedre arbejdsmiljø, når medarbejderne får mere varierede arbejdsopgaver og et rigere arbejdsliv med udfordringer på flere områder.

Du mener ikke, at der er nogen reel forskel på Jensens Bøfhus og Flammen i forhold til indholdet af arbejdsopgaverne for de ansatte?

- Man skal hjælpe mig med at forstå den forskel. Hos mig foregår der ikke tjenerarbejde, som der eksempelvis foregår på Grøften, Cadeau og den type restauranter. Der foregår jo et reelt stykke tjenerarbejde, som man ansætter faglærte tjenere til. Vi går jo efter noget helt andet: Personlig adfærd og værdier. Langt de fleste af dem, vi ansætter, har ingen brancheerfaring.

- Hvad angår det arbejde, der bliver udført, synes jeg, at det i højere grad minder om det arbejde, der udføres på Flammen og for den sags skyld på McDonald’s. Det er forkert at påstå, at det er faglært tjenerarbejde.

Klar til at fortsætte uden OK

Forhandlingerne brød sammen i lørdags, og du har et lockoutvarsel ude. Hvad har du tænkt dig at stille op nu?

- Der er stadigvæk masser af tid og rum til at forhandle. Jeg formoder, at vi bliver indkaldt til forhandlinger i Forligsinstitutionen, og det har jeg tænkt mig at deltage fuldstændig loyalt i. Jeg har hele tiden sagt, at jeg rigtig gerne vil have en overenskomst.

Hvad er dit krav for at gå ud med en underskrevet overenskomst?

- At blive sidestillet med mine største konkurrenter - det vil sige en aftale som Flammens eller lignende. For mig er det vigtigt at understrege, at det ikke er en spareøvelse - så havde jeg gjort nogle helt andre ting. Det handler om at opnå samme fleksibilitet, så vi ikke konkurrerer på et ulige marked.

Hvis du ikke kan komme til enighed med 3F, fortsætter du så uden overenskomst?

- Så fortsætter jeg sådan, at de medarbejdere, der er ansat på den gamle overenskomst, beholder deres vilkår, og nye medarbejdere bliver ansat på en kopi af Flammens overenskomst.