Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Industrivirksomheden Fipros A/S er i Arbejdsretten blevet idømt en bod på 1,8 millioner kroner for underbetaling af ungarske arbejdere over en længere periode.

Industrivirksomheden Fipros A/S er nu dømt i Arbejdsretten i en sag om social dumping.

Den fynske industrivirksomhed Fipros A/S, der leverer ingredienser til levnedsmidler, er 28. juni i Arbejdsretten blevet idømt en bod på 1,8 millioner kroner for underbetaling af ungarske arbejdere.

Kravene i sagen rækker helt tilbage til 2008, og faglig sekretær hos CO-Industri Dennis Jensen kalder det en klar og rigtig dom.

- Vi har stået for beregningerne, og det er selvfølgelig tilfredsstillende, at dommeren finder beregningerne troværdige og konstaterer, at der er sket brud på overenskomsten. Og derefter lægger beregningerne til grund for den afsagte dom med en stor bod til Fibros A/S for den besparelse, firmaet har haft ved underbetalingen, siger Dennis Jensen.

Arbejdsgiver: Uretfærdigt

Direktør på Fipros A/S, Morten Duch, har kun en kort kommentar til Arbejdsrettens dom.

- Dommen er udtryk for mangel på retfærdighed. Farvel, siger Morten Duch.

Den langvarige sag handlede i første række om, hvorvidt Fipros A/S har betalt sine udenlandske medarbejdere løn for overarbejde og forskudt arbejdstid fra 8. maj 2008 til 14. december 2010. I den periode var der ikke var indgået gyldig lokalaftale om fravigelse af betalingsreglerne i Industriens Overenskomst.

I anden række handlede sagen om, hvorvidt Fipros A/S fra og med 15. december og frem, hvor der var indgået gyldig lokalaftale, har betalt sine udenlandske medarbejdere løn for overarbejde.

Skal ikke for EU-domstolen

Arbejdsretten lægger i dommen til grund, at Fipros A/S i begge perioder ikke har betalt løn efter overenskomsten og dømmer virksomheden for overenskomstbrud.

Arbejdsretten fastsatte herefter boden for overtrædelse af overenskomsten til 1,8 millioner kroner.

Det fremgår også, at Arbejdsretten ikke fandt det nødvendigt at stille spørgsmål til EU-domstolen om, hvorvidt overenskomsten er forenelig med EU-retten.

- Vi er også stærkt tilfredse med, at det, som overenskomstparterne har aftalt, er helt i overensstemmelse med EU-reglerne, siger Dennis Jensen.

Fipros A/S har tidligere været under mistanke for social dumping. I den forbindelse hev virksomheden Fagbladet 3F i retten med en påstand om, at artikler om sagen indeholdt urigtige oplysninger, der førte til produktionstop på virksomheden, som fagbladets journalist skulle være skyld i. 

Journalisten fra Fagbladet 3F blev efterfølgende pure frifundet i byretten og igen frifundet i en ankesag i Landsretten i 2016.