Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Chefen skal bakke op, hvis ansatte skal efteruddanne sig, lyder det fra lønmodtagere i ny undersøgelse.

Medarbejdere vil have efteruddannelse i arbejdstiden, viser ny undersøgelse.

Det er en skrøne, at håndværkere, SOSU’er og industriarbejdere ikke gider efteruddanne sig. Hvis bare kurset ligger i arbejdstiden, der er vikardækning, og arbejdsgiveren bakker op, så vil lønmodtagere hellere end gerne på kurser.

Det viser en ny undersøgelse, som analyseinstituttet Plougmann-Copenhagen og Epinion har gennemført for LO. Det skriver Avisen.dk. I undersøgelsen har 30 lønmodtagere deltaget i fokusgrupper for at give deres besyv med, om hvad der kan motivere dem til mere efteruddannelse. Der er brugt en såkaldt kvalitativ metode med dybdegående interview i stedet for andre undersøgelser, hvor et repræsentativt udsnit af befolkningen svarer kort på spørgsmål.

Ifølge LO-formand Lizette Risgaard viser undersøgelsen, at langt de fleste lønmodtagere er motiverede for at lære nyt.

- Der er en stor velvilje til efteruddannelse, hvis bare rammerne er rigtige. Derfor er det helt afgørende, at vi får skabt et mere enkelt efteruddannelsessystem med lettere adgang for den enkelte, så vi får efteruddannelse op i gear, siger hun.

Efteruddannelse er styrtdykket

Onsdag tager regeringen og arbejdsmarkedets parter hul på en ny runde trepartsforhandlinger, når de mødes i Beskæftigelsesministeriet. Ambitionen er at blive enige om et nyt voksen- og efteruddannelsessystem allerede inden efterårsferien i oktober.

Og det er der i den grad brug for, mener både fagbevægelser og Dansk Arbejdsgiverforening. Antallet af lønmodtagere der benytter sig af erhvervsrettet og videregående efteruddannelse, er styrtdykket fra over en million kursister i 2010 til under en halv million sidste år. Men digitalisering, automatisering og globalisering gør det mere nødvendigt end nogensinde, at arbejdsstyrken bliver løbende opkvalificeret.

Lizette Risgaard mener, at flere virksomheder skal ud af starthullerne og være mere tydelige omkring, at de gerne vil have deres medarbejdere til at efteruddanne sig. Det vil motivere de ansatte, hvis chefen siger højt, at efteruddannelse er en god idé, fremgår det blandt andet af LO-undersøgelsen.

- Desværre tror jeg, at der fortsat er mange virksomheder, der ikke ser efteruddannelse som en investering, men mere som en omkostning, fastslår hun.

DA vil have mere fleksibelt system

I DA afviser uddannelseschef Jannik Bay, at arbejdsgiverne springer over, hvor gærdet er lavest i forhold til efteruddannelse. Tværtimod viser tal fra OECD, at danske virksomheders indsats ligger i top internationalt, pointerer han.

- Mere end ni ud af ti danske arbejdsgivere bruger voksen- og efteruddannelse. Virksomhederne mener, at efteruddannelse er helt centralt. Det er snarere strukturen og tilbuddene, vi skal se på frem for at give hinanden skylden for at forsømme noget, siger han.

Højt på DA's ønskeseddel til et nyt system for efteruddannelse er, at det bliver mere effektivt, fleksibelt og dynamisk end i dag. Og så er der ingen vej uden om at forbedre det offentlige AMU-system, der i arbejdsgivernes øjne er en træg og bureaukratisk størrelse.

- Der skal mere fokus på virksomhedernes behov i tilrettelæggelsen og afholdelse af kurserne. Og vi skal være åbne for flere leverandører, så vi oplever mere dynamik i systemet og et mere sikkert udbud af kurser uden aflysninger, lyder det.