Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Landets offentligt ansatte skal have nye overenskomster, men forhandlingerne er brudt sammen. Lønmodtagersiden har afgivet strejkevarsel, og arbejdsgiverne har svaret med lockoutvarsel - landet risikerer at ende i en storkonflikt.

Arbejdsgiver- og lønmodtagersiden mødes nu i Forligsinstitutionen, hvor forligsmanden prøver at få dem til at blive enige.
FOTO: Scanpix

Hvorfor risikerer Danmark nu at ende i en storkonflikt? 

Lønmodtagere og arbejdsgivere kan ikke blive enige om, hvilke lønstigninger de offentligt ansatte skal have.

De offentligt ansatte ønsker en lønstigning, der svarer til de private. Mens arbejdsgiverne mener, at de offentligt ansatte skylder fra tidligere og derfor ikke skal have samme lønudvikling som de private.

Allerede før partnerne mødtes, var der udsigt til hårde forhandlinger. Ministeren for offentlig innovation, Sophie Løhde (V), har kritiseret offentligt ansatte for at være mest optaget af at tage og ikke give.

Offentligt ansatte har på deres side fremlagt lønsedler og berettet om travle og hektiske arbejdsdage. De holder fast i, at de offentligt ansatte også skal have del af det opsving, som Danmarks økonomi har nydt godt af de senere år.

Lockout som modtræk til strejke

Men som de fleste ved, har parterne ikke kunnet blive enige.

Derfor er der varslet strejke fra 4. april. Arbejdsgivernes modtræk er en lockoutvarsel fra 10. april, der vil ramme 70.000 regionalt ansatte, 120.000 statsligt ansatte og 250.000 kommunalt ansatte.

Lockout vil sige, at arbejdsgiveren udelukker de ansatte på en arbejdsplads eller på et overenskomstområde fra at arbejde.

Konflikt og lockout starter, hvis ikke der bliver indgået et overenskomstforlig inden skæringsdatoerne.

Forligsinstitutionen tager over

Parterne mødes nu i Forligsinstitutionen, hvor forligsmand Mette Christensen prøver at få dem til at blive enige.

Hvis hun vurderer, at de er ved at nærme sig en løsning, kan hun udsætte konflikten i to gange 14 dage.

Hvis ikke det lykkes, har vi konflikt.

Men hvor længe risikerer strejke og lockout så at vare?

Mange eksperter vurderer, at Danmark simpelthen ikke kan holde til i særlig lang tid, at næsten en halv million offentligt ansatte er afholdt fra at møde op på deres arbejdsplads.

Så derfor tipper de fleste på, at en lockout kun vil vare nogle enkelte dage, og at regeringen derefter vil gribe ind med en lov, der formulerer den nye overenskomst.