Gå til hovedindhold
- Det har slidt mig psykisk ned, at jeg har følt mig mistænkt og jaget af kommunen, siger 3F'er Henrik Nielsen
FOTO: Thomas Arnbo

Uklare meldinger og manglende planer fra kommunen har kostet hårdt på psyken hos 51-årige Henrik Nielsen.

Læger og psykiatere har til Fagbladet 3F fortalt, hvordan flere borgere rammes på psyken, når jobcentret kommer på banen. Netop sådan er det for den 51-årige tømrer Henrik Nielsen.

Uklare meldinger og manglende planer fra Københavns Kommune har været hverdagskost de seneste år. Til sidst blev Henrik Nielsen så påvirket, at hans læger på Frederiksberg kaldte det en depression og anbefalede antidepressiv medicin.
 
- Jeg aner ikke, om jeg skal i jobtræning i næste uge, eller om de tager mine sygedagpengene i næste måned. Intet er planlagt fra kommunens side. To gange har de ringet den sidste dag i måneden og fortalt, at de ville tage mine sygedagpenge. I begge tilfælde fik min socialrådgiver fra 3F afværget det. Men det gjorde mig utryg - enormt utryg, siger Henrik Nielsen.

Ressourceforløbsydelse vil koste huset

Henrik Nielsen har ellers arbejdet, siden lagkagen stod pyntet med 12 lys.  Først som bybud hos den lokale købmand på Amager. Siden på akkord som uddannet tømrersvend.
 
Men tre diskusprolapser, slidgigt og utallige morfinpiller senere er løn byttet ud med depression, lykkepiller, psykolog og frygt for at miste huset på Amager, hvor Henrik Nielsen har boet med sin hustru, Lene, og tre børn de sidste 23 år.
 
- Her har vi holdt vejfester med ungerne og julefrokoster for de voksne. I dag er vi grå i toppen, og de fleste har fejret sølvbryllup. Men vi holder stadig sammen i kvarteret, og det piner mig at flytte herfra, hvis kommunen tager mine sygedagpenge, siger han.
 
- Sender de mig i et ressourceforløb, så har vi ikke råd til at blive. Så må vi finde et hus i provinsen. Men her har jeg alt. Mine venner. Min familie. Mine børn. Kommunen afgør, om jeg kan fortsætte mit liv, som jeg kender og elsker det. Det går ind lige i hovedet, siger Henrik Nielsen.

Hustru: Lunten er blevet kortere

Han fortæller, at det er hårdt at sidde tilbage med en fornemmelse af, kommunen ikke tror ham.
 
- Jeg vil ikke snyde mig på en førtidspension. Jeg har altid klaret mig selv. Altid arbejdet. Men min ryg kan ikke mere. Det tager mig hele dagen, hvis jeg har lovet af lave aftensmad til Lene, når hun kommer hjem fra arbejde. Det har slidt mig psykisk ned, at jeg har følt mig mistænkt og jaget af kommunen, siger han.
 
Hans hustru Lene fortæller, at hun kan mærke, at kommunen har ændret hendes mand.
 
- Henrik har altid haft temperament, men ikke på den her måde. Hans lunte er blevet kortere. Han bliver vred over ligegyldige småting, hvor han tidligere havde trukket på skuldrene, fortæller hun.

Fagbladet 3F har haft kontakt til Københavns Kommune. Kommunen kan ikke kommentere eller forholde sig til den konkrete sag, oplyser presseafdelingen.