Gå til hovedindhold

Myndighederne har i en periode på knap otte år dømt 289 kinesiske statsborgere for at arbejde illegalt i landet. Mange arbejder under slavelignende forhold, siger ekspert.

Kinesere arbejder illegalt i Danmark og har gjort det i mange år, viser tal fra Rigspolitiet.
Arkiv / billedbureauet Ritzau/Scanpix

I alle afkroge af landet afslører politiet kinesiske statsborgere, der arbejder her ulovligt.

Fra 2012 til november 2019 har myndighederne dømt i alt 289 kinesere for at have arbejde illegalt.

Det svarer til, at en ny kineser bliver dømt for at arbejde illegalt i Danmark hver 10. dag året rundt. Det viser et dataudtræk, som Rigsadvokaten har lavet for Fagbladet 3F.

Dermed ligger kineserne i top tre over de nationaliteter, hvor der dømmes flest illegale ansatte i Danmark.

LÆS OGSÅ: Kinesisk kok levede et halvt år i lagerrum midt i København

Arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet Bjarke Refslund peger på, at det ofte er inden for byggeriet samt restaurations- og rengøringsbranchen, at de illegale søger jobs.

- Mange job inden for disse brancher kræver ikke nogen specifik uddannelse eller kvalifikationer som for eksempel sprog. Derudover er mange af arbejdspladserne ofte små, og de ligger meget spredt, så det kan være svært for myndighederne at holde øje med dem, siger han.

LÆS OGSÅ: Politiet: Kinesisk netværk står bag udnyttelse af kokke

Ifølge Bjarke Refslund kan den høje koncentration af kinesere skyldes, at de papirløse ofte har en tendens til at søge mod lande, hvor de kan finde et netværk af landsmænd.

- Meget illegal arbejdskraft er netværksbaseret, så hvis der er en god base af kinesiske landsmænd i Danmark, kan det være lettere for udenlandske kinesere at få job i landet.

Slavelignende forhold

Fagbladet 3F har den seneste måned kunne dokumentere, hvordan danske restauranter får hundredvis af kinesiske kokke hentet til landet gennem den såkaldte beløbsordning. Kokkene arbejder op mod 14 timer om dagen til knap 20 kroner i timen.

Og det er et klassisk eksempel på den udnyttelse, der ligger bag den illegale arbejdskraft, fortæller Martin Lemberg-Pedersen, som også er forsker ved Aalborg Universitet, og som i mange år har arbejdet med migration.

LÆS OGSÅ: Systematisk snyd: Kinesiske kokke bliver udnyttet på danske restauranter

Han vurderer, at det er drømmen om at tjene gode penge, der får lokket mange illegale til at tage job i Danmark. Dog er det en noget anden virkelighed, som de illegale møder, når de er kommet hertil.

- De får ofte lovning på en god løn og ordentlige forhold, men mange ender desværre med at arbejde under slavelignende forhold med lange arbejdsdage, ringe løn og ingen rettigheder, siger han.

Ordninger udnyttes

Foruden kinesere topper nationaliteter som nigerianere og pakistanere også på listen over flest dømte illegale fra 2012 til 2019.

Det, mener Martin Lemberg-Pedersen blandt andet, kan skyldes, at mange af de tidligere ordninger for rekruttering af udenlandsk arbejdskraft ikke har fungeret efter hensigten.

LÆS OGSÅ: Pakistanske byggearbejdere lovet 35.000 kroner om måneden: Fik 3.000 kroner

- Særligt pakistanere med lange universitetsuddannelser er tidligere kommet til Danmark gennem den gamle Greencard-ordning. Men en stor del af dem endte med at arbejde under lyssky forhold i job, hvor de blev underbetalt, fortæller Martin Lemberg-Pedersen og tilføjer:

- Ofte foregår det sådan, at de illegale starter med at komme helt lovligt ind i landet gennem de her ordninger eller tidsbegrænsede arbejdspapirer, men så bliver de længere eller arbejder mere, end de må, fortæller han.

3F: Minder om menneskehandel

Hos 3F finder man Rigsadvokatens tal foruroligende og et tegn på, at omfanget og udnyttelsen af illegale kinesere er et stort problem i landet.

- Social dumping er uacceptabelt. Og den umenneskelige udnyttelse af forsvarsløse udlændinge, vi her ser - med metoder, der minder usmageligt om menneskehandel og tvangsarbejde - er aldeles uacceptabelt, siger Henning Overgaard, der er forbundssekretær og ansvarlig for social dumping i 3F.

LÆS OGSÅ: Ingen stopklods: Myndighederne har kendt til udnyttelse af kinesiske kokke i årevis

Men selvom tallet er højt, så understreger Henning Overgaard, at det blot kan være toppen af isbjerget, som myndighederne får fat i. 

- Det er ikke nemt at afsløre illegalt arbejde, fordi det - som med mange af de kinesiske kokke - ofte er forklædt som lovlig udenlandsk arbejdskraft, siger han.

Se videoen og forstå, hvordan kinesiske og sushirestauranter snyder med beløbsordningen i Danmark: