Gå til hovedindhold

Kathrine Høyer Svane er den eneste kvindelige lærling, der deltager i bygningssnedkerkonkurrencen ved DM i Skills. Både familie og kollegaer er dukket talstærkt op for at bakke op om hendes flotte arbejde.

"Jeg har ikke været så nervøs. Det har nok også noget at gøre med, at min træner har været vildt god og forberedt mig godt," siger Kathrine Høyer Svane.
Linda Johansen

Konkurrencen for bygningssnedkere er færdig om 3. 2. 1. Båååååt. Hornet lyder, og deltagerne træder væk fra deres kreationer til store klapsalver.

Kathrine Høyer Svane smider sandpapiret fra sig og vender sig væk fra den talerstol, hun siden torsdag har været i gang med at bygge, med røde kinder og et lettelsens suk.

Hun giver hånd til sine konkurrenter og vender blikket mod den anden side af de reb, som går hele vejen rundt om deltagerne og holder de nysgerrige tilskuere på behørig afstand.

Kollegaer talstærkt til stede

Lige præcis ved Kathrine Høyer Svanes plads står der en stor flok tilskuere.

- Vi er pavestolte. Hun er Danmarks bedste kvindelige bygningssnedker. Sådan er det. Det kan vi jo godt tillade os at sige, siger Niels Jørn Henriksen fra menneskemassen.

Han er Kathrine Høyer Svanes mester – den eneste kvindelige deltager i bygningssnedkerkonkurrencen ved DM i Skills.

14 af hendes kollegaer er kørt samlet fra Horsens i bus for at støtte hende, men de var næsten ikke nået frem i tide.

- Vi kørte klokken halv syv i morges, fordi vi troede, konkurrencen først sluttede klokken 12. Den sluttede så godt nok allerede halv elleve, så heldigvis nåede vi den sidste halve time, siger Niels Jørn Henriksen.

Undervurderet af fyrene

Også Kathrine Høyer Svanes forældre og kæreste er mødt op. De har været i København siden fredag for at se hende konkurrere.

- Det er jo sindssygt hårdt med det tidspres, men det klarer hun så flot. Vi er så stolte af hende, og selvfølgelig tror vi på, at hun tager guldet, siger Peter Høyer Svane, lærlingens far.

De har også været med til at se hende konkurrere i regionsfinalerne, hvor de ikke er i tvivl om, at nogle af de mandlige deltagere undervurderede hende.

- Hun er lidt en outsider i feltet, fordi hun er en kvinde. Det var tydeligt, at nogle af fyrene nærmest havde pakket deres kufferter til DM og ikke troede på hende, men der tog hun røven på dem alle sammen, siger Peter Høyer Svane.

Hendes kæreste, Sisse Skov Bekkelund, har også været i Bella Center i København siden fredag. Selvom hun ikke selv har konkurreret, har hun været ramt af nerver hele vejen igennem.

- Jeg har været meget nervøs på hendes vegne. Jeg vil så gerne have, at hun klarer det virkeligt godt. Jeg tror på det guld. Det gør jeg altså, siger hun.

Lettet og tilfreds

Kathrine Høyer Svane slutter sig til sine kollegaer og familie til stor fanfare. Alle har travlt med at lykønske hende for et godt udført stykke håndarbejde, og hovedpersonen selv uddeler krammere og håndslag til alle, hun kan nå.

Hun har forberedt sig over flere uger, og som alle de andre deltagere skulle hun også bruge tiden helt frem til det sidste sekund for at blive færdig.

- Jeg tror, det er virkelig tæt. Vi er nok tre, der kæmper om førstepladsen nu. Jeg stod med sandpapiret og sleb til sidst, så jeg har virkelig brugt al den tid, jeg havde, siger Kathrine Høyer Svane.

Selvom hun er godt tilfreds med sit arbejde, var der nogle bump på vejen, der gav problemer. Nogle af siderne var ikke skåret helt godt nok til, mener hun selv, men nu er det hele op til dommerne.

- Jeg er lettet og godt tilfreds med mit arbejde. Jeg tror nok, jeg er den eneste, der er førstegangsdeltager af bygningssnedkerne, så det er hård konkurrence, men nu håber jeg bare, det går godt, siger lærlingen.

DM i Skills har været i gang siden torsdag den 16. januar. Vinderne af konkurrencerne bliver afsløret i dag den 18. januar i Bella Center i København fra klokken 14.