Gå til hovedindhold

Tusindvis af unge fra hele verden skal dyste i håndværksfag, når verdensmesterskaberne i Skills løber af stablen de kommende dage. Tjener Freja Staghøj Mortensen er blandt deltagerne, der skal kæmpe om at blive verdens bedste inden for sit felt.

Den 20-årige tjener Freja Staghøj Mortensen skal konkurrere om at blive verdens bedste, når WorldSkills løber af stablen 22.-27. august.
Claus Bech

                                

En banan skrælles ved at bruge en kniv og en gaffel. Det samme gør sig gældende med en ananas, en mango, et æble og et jordbær. Intet er overladt til tilfældighederne, og det handler om at holde tungen lige i munden, når man har tre timer til at imponere det hårde dommerpanel.

Frugtudskæring, kødudskæring ved bordet, cocktails, kaffe og flambering. Det er bare nogle af de mange discipliner, Freja Staghøj Mortensen skal dyste i, når hun om et par dage bytter restauranten i Kokke- og Tjenerskolen i Slagelse ud med en kæmpestor hal i den russiske by Kazan, der ligger omkring 700 kilometer øst for Moskva. Der skal den 20-årige tjener kæmpe mod 32 andre unge talenter fra hele verden om den eftertragtede titel som verdens bedste tjener.

Hård træning

Det kræver en hel del træning, før man kan stille sig op øverst på podiet og få medaljen hængt om halsen. Af den grund har Freja Staghøj Mortensen trænet op til flere gange om ugen det sidste halve år. Både på Restaurant- og Kokkeskolen i Slagelse, og på restaurant SALT, hvor hun har været i lære, indtil hun blev færdiguddannet tilbage i juni.

- Så møder jeg klokken 9, og så dækker vi nogle borde og folder servietter, og så er der ellers et program, jeg skal igennem den dag. Det kan være frugtudskæring eller cocktails. Og så har jeg typisk fri klokken 17 om eftermiddagen, siger Freja.

På trods af sin unge alder er det dog langtfra første gang, Freja deltager i en stor tjenerkonkurrence. Tilbage i april måned i år vandt hun DM i Skills, så det er ikke nyt for hende at skulle stå og præsentere under pres foran et stort publikum. Det er også en af grundende til, at hun føler sig klar til kamp.

- Vi har haft det her halve år, og man kunne jo altid bruge lidt mere tid, men alt i alt er vi klar. Så bliver det sjovt at komme ned og få det forløst, alt det vi har trænet på og set de andres niveau også, siger hun.  

Fire dages intensiv service

Restaurant service bare er én af mange discipliner, der skal dystes i, når konkurrencen skydes i gang. På fire dage vil der være konkurrencer inden for i alt 56 discipliner, hvor deltagere fra hele verden kæmper om at blive verdens bedste inden for netop deres felt.

Freja Staghøj Mortensen
Freja Staghøj Mortensen FOTO: Claus Bech

I Rusland har Freja fire dage til at bevise, at hun er verdens bedste tjener. På de fire dage skal hun bevise, at hun mestrer mange forskellige discipliner.

En af disciplinerne er frugtudskæring, hvor deltagerne får fem frugter, som de har en halv time til at ordne og anrette pænt på to tallerkener.

- Jeg bliver blandt andet bedømt på, om de tallerkener, jeg anretter, er pæne og korrekte. Om de er ens. Om jeg kan holde mig inden for den halve time. Om jeg håndterer mit værktøj korrekt og forsvarligt. Og om jeg kan holde en god hygiejne og rydde pænt op efter mig selv, forklarer Freja om frugtudskæringsdisciplinen. 

Freja har arbejdet hårdnakket for hive medalje med hjem til Danmark, og hun er da heller ikke i tvivl om, hvad det ville betyde for hende, hvis det lykkes: 

- Det ville jo betyde alt at vinde. Det er jo det, vi stiler efter ved at tage derned. Det er da forhåbentligt at tage en medalje med hjem, siger hun. 

Skabe interesse for erhvervsuddannelserne

På det danske landshold stiller 14 håbefulde unge mennesker op med hvert deres talent. Seks af dem er 3F’ere, herunder Freja Staghøj Mortensen.

I fællesskab med Freja drager en autolakerer, en bager, en bygningsmaler, en bygningssnedker, en flisemurer, en industritekniker, en karosseritekniker, en konditor, en tjener, en landbrugsmaskinmekaniker, en murer, en møbelsnedker og en tømrer afsted mod Kazan i Rusland.

Og forrest på tilskuerbænken kommer direktør for SkillsDanmark, Simon Neergaard-Holm, til at sidde for at støtte op omkring de unge talenter.

SkillsDanmark er den organisation, som står for at sende de danske unge lærlinge og elever afsted til WorldSkills. Derudover arbejder SkillsDanmark for at fremme interessen for erhvervsuddannelserne - både blandt unge og blandt virksomhederne.

- Meningen med Skills-konkurrencerne er at udvikle vores egne talenter, så de kan træde ind i virksomheder og kan inspirere deres kolleger. Men også til at være stærke rollemodeller, som kan vise de unge mennesker i folkeskolen, at hvis du går i gang med en erhvervsuddannelse, eventuelt som kok eller tjener, så kan du nå utroligt mange ting. Du kan blandt andet blive meget dygtig, og du kan komme på landsholdet, siger han.

En af Simon Neergaard-Holms fornemmeste opgaver i Kazan bliver at hylde de danske talenter, når den unge har deltaget i sin sidste konkurrence. Selvom ingen endnu ved, om personen har vundet, står Simon Neergaard-Holm og andre danskere klar med skulderklap og lykønskninger iført de danske nationalfarver. 

- Vi forsøger at skabe en dansker-stemning, selvom vi selvfølgelig ikke ved, om den unge har vundet endnu. Vi har klap-pap og forsøger at skabe OL-stemning for at gejle dem op. For det er stort for dem, og den følelse skal de have, siger han.