Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Danskerne er positive over for træning i arbejdstiden, viser ny Wilke-måling for Avisen.dk.

Københavns Kommune indførte i 2017 et krav om obligatorisk træning i arbejdstiden for alle ansatte inden for pleje, køkken og rengøring som led i et to-årigt projekt. (Modelfoto)
Foto: Colourbox/Free

Et stort flertal af danskerne støtter op om obligatorisk træning i arbejdstiden. Det viser en ny måling, som analyseinstituttet Wilke har foretaget for Avisen.dk.

Fire ud af fem danskere mener, at det enten er en “rigtig god idé” eller en “god idé”, at englehop og squats bliver en del af jobbeskrivelsen på flere arbejdspladser.

Undersøgelsen er foretaget på et tidspunkt, hvor debatten om nedslidning og den enkeltes evne til at arbejde til en sen alder er central på den politiske dagsorden.

I Københavns Kommune mener sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF), at træning i arbejdstiden kan være med til at holde sosu’en længere på arbejdsmarkedet.

- Nyuddannede sosu’er i starten af 20'erne skal arbejde, til de er over 73, siger borgmesteren til Avisen.dk og tilføjer:

- Hvis det skal kunne lade sig gøre, uden at de bliver slidt ned og skal have en førtidspension, er jeg som arbejdsgiver nødt til at passe på dem og sørge for, at de kan holde til et langt arbejdsliv. At træne i arbejdstiden er en del af det for os.

Kommunen indførte i 2017 et krav om obligatorisk træning i arbejdstiden for alle ansatte inden for pleje, køkken og rengøring som led i et toårigt projekt. Man skal træne minimum en time om ugen, for at det giver pote.

Projektet blev indført på baggrund af et pilotprojekt, der viste, at lændesmerter blev reduceret med næsten 30 procent. Samtidig blev både energiniveau og søvnkvalitet forbedret.

På Amager får sosu'er samt køkken- og rengøringspersonale pulsen op hver uge på plejehjemmet Peder Lykke Centret, når der står obligatorisk træning på skemaet.

Centerchef Mette Olsen er godt tilfreds med, at medarbejderne får lidt sved på panden, når der skal trækkes i elastikker og strækkes ud.

- Jeg synes, at det er en god investering. Endelig er der nogle, der siger, at vi har brug for motion. Der er mange, der tror - også medarbejdere - at de får træning nok ved arbejdet, som det er. Men det er netop en af de misforståelser, der er. Det skal være en ordentlig form for træning, siger hun til Avisen.dk.

På Syddansk Universitet noterer Gisela Sjøgaard, der er professor emeritus på Institut for Idræt og Biomekanik, udviklingen med interesse.

Hun er en del af Forskningsenheden for Fysisk Aktivitet og Sundhed i Arbejdslivet og har forsket i træning og arbejdsliv siden 2006.

- Vi kan påvise i nogle undersøgelser, at der kommer mindre sygefravær, hvis medarbejderne træner mindst en time om ugen. Alle kan få gavn af det. Kroppen bliver stærkere og kan bedre tåle de belastninger, der er i arbejdet, siger hun og tilføjer, at forskningsenheden ikke har fundet nogen ulemper ved træning i arbejdstiden.

Sisse Marie Welling har ikke nogen beviser på, at sygefraværet bliver reduceret, men hun har også store forventninger til projektet.