BAT-kartellet er langtfra imponeret over antallet af virksomheder, der har sendt en asbestprotokol til Arbejdstilsynet. Vi kan ikke give bøder, lyder det fra tilsynet.
Alle virksomheder, der arbejder med asbest i Danmark, skal registrere deres ansatte i en protokol, som medarbejderne kan bruge som dokumentation, hvis de senere skulle blive syge.
Virksomhederne skal opbevare protokollerne i 40 år og aflevere dem til Arbejdstilsynet, hvis de går konkurs eller lukker.
Det er der dog kun to virksomheder, som nogensinde har gjort. Det oplyser Arbejdstilsynet og Beskæftigelsesministeriet til Fagbladet 3F.
Antallet er alt andet end imponerende. Det mener Allan Leegaard, der er arbejdsmiljøkonsulent i BAT-Kartellet, som består af 3F og seks andre fagforbund inden for bygge- og anlægsbranchen.
- Der er masser af virksomheder, som hele tiden går konkurs eller lukker. Det er helt til grin, at der ikke er mere styr på tingene, siger han.
LÆS OGSÅ: Meget arbejde med asbest sker uden Arbejdstilsynets kontrol
Protokol for tre ansatte
Fagbladet 3F har fået aktindsigt i de asbestprotokoller, som Arbejdstilsynet har modtaget fra ophørte virksomheder.
Deriblandt en asbestprotokol fra en sydsjællandsk tømrervirksomhed, der ophørte i oktober 2019. Protokollen fra december 2019 indeholder oplysninger om tre ansatte, der har arbejdet med asbest for virksomheden.
Det fremgår af asbestprotokollen, at en af de ansatte fra begyndelsen til slutningen af april 2019 havde lavet udendørs nedrivningsarbejde, uden at der var etableret mekanisk udsugning under arbejdet.
LÆS OGSÅ: Undervisere slår alarm: Lærlinge bliver udsat for asbest
(Artiklen fortsætter under billedet)

Arbejdstilsynet: Vi kan ikke give bøder
Arbejdstilsynet oplyser til Fagbladet 3F, at tilsynet kan give påbud til en virksomhed for manglende registrering i en asbestprotokol. Men at tilsynet ikke har mulighed for at give reaktioner eller bøder til virksomheder, som er ophørt.
- Det er på ingen måde i orden, når virksomheder ikke følger de regler, der gælder for arbejde med asbest. Som en del af den politiske aftale om asbest fra maj 2022 er det derfor besluttet, at virksomheder fremover også skal forpligtes til at sende asbestprotokoller til den ansatte, så den ansatte selv kan opbevare disse. Også efter et eventuelt virksomhedsophør. Det er en god løsning, der kan afhjælpe udfordringerne, skriver kontorchef i Arbejdstilsynet Gro Iversen i en e-mail til Fagbladet 3F.
Beskæftigelsesministeriet peger over for Fagbladet 3F på, at ansatte med den politiske aftale fra maj 2022 selv vil kunne opbevare deres asbestprotokol til en eventuel senere arbejdsskadesag.
LÆS OGSÅ: Bekymret: Inez arbejdede på et byggeri fyldt med asbest
Overrasket
At Arbejdstilsynet blot har modtaget to asbestprotokoller, kommer bag på Dansk Folkepartis beskæftigelsesordfører, Nick Zimmermann.
- Det overrasker mig, at der kun er to firmaer, der har afleveret en protokol. Det er helt sikkert noget, vi skal have set på, siger han til Fagbladet 3F.
For tiden sidder repræsentanter for de politiske partier i Folketinget og forhandler om en ny arbejdsmiljøaftale.
SVM-regeringen lægger op til at styrke Arbejdstilsynet samt indsatsen mod social dumping og arbejdskriminalitet med en bevilling på knap 1,3 milliarder kroner i perioden 2023-2026, viser en pressemeddelelse fra Beskæftigelsesministeriet.
Men der står intet i meddelelsen om, at regeringen vil forbedre indsatsen mod håndværkeres sundhedsfarlige arbejde med asbest. Selvom der hvert år dør over 300 danskere af asbestrelaterede kræftsygdomme, hvilket er flere, end der dør i trafikken.
LÆS OGSÅ: DI-brancheformand om brud på asbestregler: - Straffen skal skærpes
Ønsker nationalt register
Fra 1950’erne og op til midten af 1980’erne er der i Danmark blevet brugt meget asbest til bygningsmaterialer, for eksempel i tagbelægninger og som isolering af rør.
Siden 1986 har det været forbudt at arbejde med asbest. Men nedrivning samt arbejde med reparation og vedligeholdelse af bygninger og anlæg, som indeholder asbest, er tilladt.
I de kommende år skal mange ældre bygninger, der indeholder asbest, energirenoveres.
- Vi ønsker, at der bliver oprettet et nationalt register, hvor man samler oplysninger om alle, der har arbejdet med eller været udsat for asbest. Det er den eneste rigtige løsning, siger arbejdsmiljøkonsulent i BAT-Kartellet Allan Leegaard.
LÆS OGSÅ: 3F kræver styrket indsats mod livsfarlig asbest
Minister: Kampen er ikke slut
Fagbladet 3F har spurgt beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), om hun vil tage initiativ til, at der bliver oprettet et nationalt register for alle, der har været udsat for asbest.
Ministeren har ikke svaret direkte på spørgsmålet, men siger:
- Det er vigtigt for mig at understrege, at kampen for at beskytte ansatte mod asbest ikke er slut.