Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Det er en "skandale" og "absurd", at danske søfolk kan dø på havet, uden at arbejdsulykkerne bliver efterforsket. En række partier i Folketinget kræver handling fra erhvervsminister Brian Mikkelsen.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) har krævet, at Søfartsstyrelsen ændrer praksis for behandling af dødsulykker til søs i Danmark.
FOTO: Arkiv / Polfoto

Fagbladet 3F’s afdækning af, hvordan danske fiskere og søfolk kan dø i arbejdsulykker på jobbet, uden at der sker en strafferetlig efterforskning, vækker harme blandt en række partier i Folketinget.

Morten Bødskov (S), der er formand for erhvervs-, vækst- og eksportudvalget i Folketinget, mener, at alle alarmklokker ringer.  

- Det er uforståeligt og absurd, at dødsulykker til søs ikke bliver undersøgt, siger Morten Bødskov.

Læs også: Familie svigtet efter død på havet: Måtte hente fars lig i Sverige med fiskekutter

Ingen efterforskning
Teddy Bak Nielsen blev sejlet i sænk af et 3.000 ton tungt maltesisk fragtskib og omkom.
Teddy Bak Nielsen blev sejlet i sænk af et 3.000 ton tungt maltesisk fragtskib og omkom.

Den danske fisker Teddy Bak Nielsen mistede for tre år siden livet i en arbejdsulykke i internationalt farvand mellem Danmark og Sverige. Det skete efter en kollision med et maltesisk fragtskib med en estisk styrmand som vagthavende. Her blev der ikke foretaget en strafferetlig efterforskning af politiet i hverken Danmark, Sverige, Malta eller Estland.

- Det afslører, hvor dårligt det internationale samarbejde på området er. Meget tyder på, at der mangler regler og retningslinjer for dødsulykker på havet. Det er ministerens opgave at sikre, at der er et internationalt samarbejde mellem søfartsmyndighederne, som sikrer, at sagerne bliver efterforsket, siger Morten Bødskov.

Han vil på baggrund af sagen stille en række spørgsmål til erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), som er ansvarlig minister for Søfartsstyrelsen, der undersøger dødsulykker til søs.

Beskæftigelsesordfører hos Enhedslisten, Christian Juhl, vil på det kommende samråd bede erhvervsministeren forklare, hvad der er sket i den konkrete sag.  

- Det er en skandale, at der ikke er en afklaret arbejdsfordeling. Danmark bør under alle omstændigheder sørge for, at dødsulykkerne bliver undersøgt og sikre sig, at nogen retsforfølger sagerne. Vi skal have meget, meget skarpere og klarere retningslinjer for Søfartsstyrelsens arbejde med dødsulykker til søs, siger Christian Juhl.

Læs også: Danske søfolk kan dø – uden at ulykkerne efterforskes 

DF: Alle dødsulykker til søs skal efterforskes

Erhvervsordfører Hans Kristian Skibby (DF) kræver også handling fra ministeren.

- Alle dødsulykker i dansk farvand og åbent farvand, der involverer danske søfolk og skibe, skal efterforskes. Det står blinkende klart i neonlys. Ministeren må sikre en model, der gør det muligt, fastslår Hans Kristian Skibby.

- Og hvis der er internationale konventioner, som gør, at man fra dansk side ikke altid selv kan føre en straffesag, må Søfartsstyrelsen redegøre for det. Men Søfartsstyrelsen bør altid presse på for at sikre, at dødsulykker til søs med danske fiskere og søfolk bliver strafferetsligt efterforsket. Af dansk politi eller politiet i andre lande, siger han.

Læs også: Politiet undersøgte ikke Teddys dødsulykke

“Uholdbart rets-tomrum”

Venstres erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen, er enig i kritikken.

- Det er uholdbart, at der kan opstå et sådant rets-tomrum, hvor en dansk fiskers død ikke bliver efterforsket. Hvis det i den konkrete sag er de maltesiske myndigheder, der har ansvaret for at sikre en efterforskning - og de maltesiske myndigheder ikke svarer på henvendelser fra Søfartsstyrelsen - så må Søfartsstyrelsen da som det første rykke for svar, siger Torsten Schack Pedersen.

Fagbladet 3F har forgæves forsøgt at få en kommentar fra erhvervsminister Brian Mikkelsen. Men Erhvervsministeriets presseafdeling oplyser, at ministeren ikke ønsker at udtale sig, før han i næste uge har svaret Folketinget på et samråd om andre dødsulykker til søs.