Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 146 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 147 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 148 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: field_partner i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).

Ifølge madhistoriker Bettina Buhl har rugbrødsmadden været en fast del af madpakken siden industrialiseringen. Men pålægget har ikke altid set ud som i dag.

Leverpostejen så dagens lys i 1900-tallet, da husmødre skulle lære at bruge slagteriaffald til madpakken.
FOTO: Catrine Ertmann

Rugbrød og rullepølse hitter i 3F’ernes madpakke. Men madpakken, som vi kender den i dag - en rundtenom med pålæg - strækker sine historiske rødder helt tilbage til 1800-tallets industrialisering.

- Madpakken er helt central for industrialiseringen. Her flyttede arbejdet ind til byerne, hvor fabrikkerne skød op, og den arbejdende mand var ikke længere hjemme til hovedmåltidet midt på dagen, fortæller madhistoriker Bettina Buhl, museumsinspektør for Det Grønne Museum i Auning.

Derfor måtte han have mad med på arbejde. Rugbrødet var hovedingrediensen, fordi det mættede. I starten var det typisk smurt med fedt og drysset med sukker.

- Det blev kaldt fattigmandspålæg, hvor de velhavende havde råd til kødpålæg, siger Bettina Buhl.

Smørrebrødet ser dagens lys

Rugbrød blev spist i alle samfundslag. Blandt de velhavende opstod der i starten af 1900-tallet en stor interesse for smørrebrødet. Der blev udgivet kogebøger om emnet med blandt andet opskrifter på italiensk salat. Det er dog en noget anden variant, end vi kender i dag, indeholdende blandt andet hønsekød, hummer, skrællede oliven, agurker og selleri.

- Danskerne har i det hele taget været enormt kreative, når det kommer til pålæg. Knaphed betød, at intet måtte gå til spilde, og det har banet vejen for en lang række af de pålæg, vi kender i dag, forklarer madhistorikeren.

Leverpostej af slagteriaffald

Det er også i starten af 1900-tallet at industrialiseringen når pålægsproduktionen.

- Baconeksporten til England skabte en masse slagteriaffald, som man ihærdigt forsøgte at anvende, fortæller Bettina Buhl og tilføjer:

- Der blev sågar udgivet kogebøger til husmoderen om brug af slagteriaffald. Det var her leverpostejen blev opfundet, da lever ikke indgik i eksporten.

Den første leverpostejfabrik åbnede i 1910 med Vejle Amts Svineslagteri. Det var masseproduktionen, som var med til at sænke prisen og gøre den populære spise tilgængelig for mængden.