Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

På Christianshavn er flere gader dækket af hvidt betonstøv efter et mislykket forsøg på at udjævne brostensvejene. Nu undersøger kommunen, om støvet udgør en sundhedsfare.

Foto: Bax Lindhardt/Scanpix

Et forsøg med udlægning af nedknust beton i stedet for grus på Christianhavns brostensgader har slået fejl for Københavns Kommune.

Det står klart, efter at der på størstedelen af de i alt 17 gader, hvor kommunens teknik- og miljøforvaltning har spredt betonen, er hvidt af betonstøv, som både fylder i luften, på biler og på gaderne.

Men støvet kan være farligt, og derfor har Københavns Kommune valgt at foretage luftmålinger, som skal afsløre, hvorvidt støvet er sundhedsskadeligt.

Det skriver TV 2 Lorry.

Det knuste beton, der blandt andet indeholder cement, blev lagt ud tidligere på året for at jævne ud mellem brosten på vejene i stedet for almindelig grus, der også kan bruges til det samme.

Men det var ikke umiddelbart en god idé.

I modsætning til almindelig grus er knust beton et meget let materiale, som på grund af det gode vejr ikke har nået at sætte sig fast mellem brostene - og som blæsten nu i stedet har hvirvlet op i store støvskyer, som generer borgerne.

Men støvskyerne skaber frygt for sundhedsfare, lyder det fra Christianshavns Lokalråd og -Lokaludvalg.

- Der er borgere her, som er bekymret over det. Det er min helt klare opfattelse, siger Knud Josefsen, der er medlem af Christianshavns Lokalråd, til TV 2 Lorry.

Hos Christianshavns Lokaludvalg, som er en del af det kommunale system, er formand Poul Courts oplevelse den samme.

Han kritiserer samtidig, at lokaludvalget ikke er blevet informeret om forsøget på forhånd.

- Vi har intet haft med det her at gøre. Vi vidste ikke, at det kom, og vi er ikke blevet underrettet om det, siger Poul Court og tilføjer:

- Det er stærkt uheldigt. Og i hvilket omfang, det kan være ansvarspådragende, har jeg ikke overblik over. Jeg vil tilråde, at der hurtigst muligt bliver rettet op på det.

På grund af usikkerheden omkring de sundhedsmæssige risici ved betonstøvet har kommunen hyret FORCE Technology, der er et godkendt teknologisk serviceinstitut, til at foretage luftmålinger på Christianshavn.

På den måde kan man få klarlagt, hvad støvskyerne indeholder af potentielle sundhedsskadelige materialer.

- Det er svært for os at sige, hvad der præcist er i luften, da knust beton består af forskellige typer genbrugsmateriale. Men omkring 80 procent af blandingen, som vi har anvendt, består af knuste fortovsfliser, siger Henriette Hall-Andersen, der er Centerchef i Teknik- og Miljøforvaltningen hos Københavns Kommune, til TV 2 Lorry.

- Det er en rigtig møgsag, men vi knokler derude og gør, hvad vi kan for at få vandet gaderne og binde støvet og derefter få det fejet væk eller banket ned. Men vores umiddelbare vurdering er, at det ikke er sundhedsskadeligt, siger Henriette Hall-Andersen.

Ifølge kommunen kan der gå omkring 10 dage, før resultatet af luftmålingerne kommer tilbage. Prøverne blev dog bestilt allerede 5. april, og derfor forventer forvaltningen, at de får svaret på mandag 15. april.

- Det er ikke første gang, at vi bruger knust beton, men denne gang er vi blevet ramt af nogle uheldige vejrforhold. Men vi er også i gang med at finde ud af, om vi måske har hældt for meget ud nogle steder, som har været med til, at der er kommet så store støvskyer nu, lyder det fra centerchefen.

Ifølge kommunen skal man som borger ikke foretage sig noget anderledes end normalt, hvis man færdes på Christianshavn, så længe støvet er synligt i luften.

Men forvaltningen forventer, at støvskyerne allerede nu hører fortiden til, da de sørger for at vande vejene kontinuerligt.