Gå til hovedindhold

Ansatte på Sky-Light arbejdede med farlig kemi uden tilstrækkelig beskyttelse i syv år, før Arbejdstilsynet gik ind i sagen. Men da var de allerede blevet alvorligt syge.

Mindst otte ansatte på plastvirksomheden Sky-Light er blevet syge af at arbejde med farlig kemi.
Robert Attermann

De ansvarlige myndigheder opdagede ikke, at der var problemer med sikkerheden, da ansatte på plastvirksomheden Sky-Light i Varde blev eksponeret for det farlige kemikalie, PMDA.

I syv år, fra 2009 til 2016, var Arbejdstilsynet ellers på besøg hos virksomheden 14 gange.

Her gav de i 13 sager påbud og undersøgte sager omkring ulykker og problemer med hejsemaskiner, klemte fingre, kørsel med opspolervogne og en række andre områder. Det viser en aktindsigt, som Fagbladet 3F har modtaget.

Men Arbejdstilsynet opdagede ikke, at der ikke var styr på sikkerheden omkring det nye, farlige stof, som virksomheden havde taget i brug i 2009.

Alvorlig svaghed

Den manglende indsats fra Arbejdstilsynet møder kritik fra Christian Juhl, arbejdsmarkedsordfører i Enhedslisten: 

- Arbejdstilsynet har ikke gjort, hvad vi forventer, at det gør i sådan en situation. Det her viser, at de har brug for en langt større metodefrihed, når de skal tilrettelægge deres besøg på virksomhederne, siger han.

Ifølge Christian Juhl skyldes den manglende indsats fra Arbejdstilsynet også de nedskæringer, som har ramt området: 

- Det er en alvorlig svaghed, at Arbejdstilsynet ikke har haft kapacitet til at holde øje med farlig kemi. De sidste mange år er Arbejdstilsynet beskåret, høvlet ned og centraliseret, siger han. 

Christian Juhl understreger dog, at den manglende indsats fra myndighederne ikke fritager virksomheden i deres ansvar for et sikkert arbejdsmiljø. 

LÆS OGSÅ: Giftig kemi smadrer lungerne hos ansatte på jysk fabrik

Kunne undgå sygdomme

Villy Nielsen, formand for 3F Varde-Billund, er også skuffet over Arbejdstilsynets indsats.

- Når Arbejdstilsynet alligevel bruger kræfter på at besøge Sky-Light, undrer det mig meget, at de ikke undersøger brugen af PMDA til bunds. Så havde vi måske kunnet undgå, at mine medlemmer var blevet syge, siger Villy Nielsen.

Ingen værnemidler

Sky-Light i Varde indførte som den første danske virksomhed det nye kemikalie PMDA i 2009. Det skulle bruges til at gøre produktionen af folie og emballage mere effektiv.

Ifølge en række medarbejdere på virksomheden har de ikke brugt værnemidler, selvom det var påkrævet ifølge EU-mærkningen. Der har heller ikke været styr på de lovpligtige sikkerhedsdatablade.

Først i 2016 gik Arbejdstilsynet ind i sagen efter en anmeldelse fra 3F. Og i 2017 udfasede Sky-Light brugen af PMDA. Men der var det for sent: Mindst otte ansatte er blevet syge, og foreløbig seks har fået anerkendt arbejdet med kemi som arbejdsskade.

LÆS OGSÅ: Alex fra Sky-Light lider efter giftigt stof: Som at trække vejret gennem et sugerør

Først opmærksom i 2016

Arbejdstilsynet ønsker ikke at stille op til interview med Fagbladet 3F, men oplyser i et skriftligt svar, at det først i en klage fra 3F Varde-Billund blev gjort opmærksom på virksomhedens brug af PMDA i oktober 2016.

- Vi besøgte umiddelbart efter virksomheden, men der blev ikke konstateret overtrædelse af reglerne om anvendelse af stoffer og materialer i forbindelse med arbejdet med PMDA. Vi gav et påbud om, at virksomheden skulle revidere sin arbejdspladsbrugsanvisning. På et tilsynsbesøg er der først og fremmest fokus på de arbejdsprocesser, som den tilsynsførende ser og får beskrevet, skriver Arbejdstilsynet.

Der bliver også henvist til en rapport fra Arbejdsmedicinsk Klinik på Esbjerg Sygehus. Den viser, at problemerne med PMDA har været knyttet til en konkret produktionslinje fra 2014.

Minister: Flere midler til Arbejdstilsynet

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) forholder sig ikke til den konkrete sag. Han understreger dog, at man under ingen omstændigheder skal blive syg af at gå på arbejde.

Derfor er han også glad for, at et bredt flertal i Folketinget i foråret blev enige om en aftale, der skal forbedre arbejdsmiljøindsatsen.

- Med aftalen tilfører vi 460 millioner kroner til Arbejdstilsynet og prioriterer midler til forskning i kemi i Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA), lyder det fra ministeren i et skriftligt svar.

LÆS OGSÅ: Eksperter: Håbløs kontrol af giftig kemi på jobbet

- Aftalen indebærer også, at Arbejdstilsynets kontrol i højere grad tilpasses og målrettes de problemer med arbejdsmiljø, der er i brancherne - for eksempel ved at sætte fokus på udfordringer med det kemiske arbejdsmiljø i udvalgte brancher, lyder det fra Peter Hummelgaard.

- Regeringen har desuden ambitioner om at afsætte flere permanente midler til Arbejdstilsynet, så vi i højere grad undgår ulykker og skader, blandt andet på grund af arbejde med farlig kemi, skriver han.

Initiativerne i aftalen træder i kraft 1. januar 2020.