Gå til hovedindhold

Alex Vejlgaard Hansen har udviklet alvorlig astma på plastvirksomheden Sky-Light i Varde. I mange år blev han udsat for farlig kemi uden beskyttelse. Nu er hans lunger ødelagte, og han kan kun arbejde 12 timer om ugen.

Alex Vejlgaard Hansen har fået sin lungefunktion halveret efter at være blevet udsat for det farlige stof PMDA hos Sky-Light i Varde. Nu kan han kun arbejde i fleksjob 12 timer om ugen.
Robert Attermann

Som en fisk på land gisper Alex Vejlgaard Hansen efter vejret. En pibelyd følger i hælene af hvert åndedrag.

Det er natten mellem 8. og 9. april 2015. Alex Vejlgaard Hansen får giftige dampe i hovedet. Han er midt i et kemikalieudslip, der opstår, mens han og en kollega er i gang med at rense et filter på den nye linje 4 på plastfabrikken Sky-Light i Varde. Udluftningen er slået fra ved en fejl.

- Jeg mærkede en trykken for brystet og hev efter vejret, som havde jeg løbet et halvmaraton, siger Alex Vejlgaard Hansen om timerne efter udslippet.

Halv lungekraft

50-årige Alex Vejlgaard Hansen er blevet eksponeret for det giftige stof PMDA. Fabrikken tog det i brug i 2009, så produktion af plastfolie og emballage kunne gøres billigere.

Efter ulykken i april 2015 var Alex Vejlgaard Hansen igennem en lang udredning, som endte på Odense Universitetshospital (OUH).

Her skulle han gennem en såkaldt provokationstest, så lægerne kunne stille den rigtige diagnose.

I et lille aflukke hældte han PMDA-pulver fra den ene skål til den anden, mens lægerne overvågede reaktionen på hans lunger.

I august 2016 var diagnosen klar: Alex’ lungefunktion er halveret. Han har fået erhvervsastma på grund af arbejdet med PMDA.

I dag lever han med konsekvenserne:

- Det føles, som om jeg trækker vejret gennem et sugerør, siger Alex Vejlgaard Hansen, der har måttet vinke farvel til et job som fodboldtræner, cykelture med sine teenagebørn og bijobbet som fisker på grund af sine ødelagte lunger.

- Det er frustrerende, at jeg ikke kan det samme mere. Jeg kan ikke forstå, at jeg bliver så træt.

Ingen instruktion i udstyr

Fagbladet 3F har talt med otte ansatte på fabrikken i Varde.

De fortæller samstemmende, at de aldrig er blevet instrueret i at bære maske, når de arbejder med PMDA.

De har heller aldrig set et sikkerhedsdatablad på det kemiske stof. Her kan man se, hvor farligt stoffet er, og hvordan man beskytter sig mod det. Det er virksomheden ifølge lovgivningen forpligtet til at informere sine medarbejdere grundigt om.

En aktindsigt fra Arbejdstilsynet viser, at virksomheden fik et påbud tilbage i 2016. Her står der blandt andet, at virksomheden ikke har et dansksproget sikkerhedsdatablad.

På det tidspunkt havde de brugt PMDA i syv år.

- Det er en kæmpe fejl, at vi ikke bar maske. Men vi har aldrig fået at vide, at stoffet var farligt, siger Alex Vejlgaard Hansen, der har arbejdet på fabrikken siden 2012.

Han bakkes op af flere kolleger. De fortæller, at de har fået at vide fra ledelsen, at stoffet var så ufarligt, at det “kunne puttes i kaffen”.

Årelang udsættelse

Overlæge i arbejdsmedicin på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg Lars Skadhauge har sammen med kolleger fra OUH udredt og diagnosticeret de syge fra Sky-Light.

- Det begynder at blive åbenlyst, at der er problemer med PMDA, da linje 4 oprettes i 2014. Til forskel fra de andre linjer foregår tilsætningen af PMDA på denne linje i to-tre etagers højde. Hvis der sker spild af stoffet, drysser det ned og forurener det underliggende arbejdsmiljø, fortæller han.

Lars Skadhauge forklarer, at det ikke alene er udslippet i april 2015, der har gjort Alex Vejlgaard Hansen syg. Det er den årelange udsættelse for stoffet:

- Udslippet har nok gjort, at medarbejderne har oplevet det som en ulykke. Men de er gennem en årrække blevet udsat for små doser af dette stof i luftvejene. Og så har de opbygget en overfølsomhed over for PMDA. På et tidspunkt udvikler overfølsomheden sig til også at omfatte symptomer på astma, siger han.

Halvanden time på sofaen

Alex Vejlgaard Hansen arbejder stadig på fabrikken i Varde. Han er dog i fleksjob, fordi hans lunger er så dårlige, at han kun kan arbejde i 12 timer om ugen. En nedgradering han ikke er begejstret for:

- Der er en tryghed i at være på Sky-Light. Men drømmejobbet er at arbejde på produktionslinje 4. Ikke at slå græs og rydde op efter andre, siger han.

- Når jeg har arbejdet i fire timer, skal jeg ligge halvanden time på sofaen bagefter. Det er svært at komme i gang igen.

Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) har anerkendt sygdommen som en erhvervsbetinget lidelse med en méngrad på 15 procent.

Sky-Light: Styr på værnemidler

Administrerende direktør i Sky-Light, Søren Kjær Larsen, mener, at virksomheden har taget “alle forholdsregler” omkring anvendelsen af stoffet og har “udvist rettidig omhu”.

- Vi har igennem hele forløbet reageret proaktivt, skriver Søren Kjær Larsen i en mail til Fagbladet 3F.

Ifølge direktøren blev medarbejderne ved stoffets indførelse i 2009 påbudt at bruge briller, masker og handsker i arbejdet med PMDA.

- Alle værnemidler er blevet stillet til rådighed.

Sky-Light mener, at de havde et engelsk sikkerhedsdatablad for PMDA og en dansk arbejdspladsbrugsanvisning i 2009 “helt i overensstemmelse med lovgivningen”, og at virksomheden fik et dansk sikkerhedsdatablad i 2015.