Gå til hovedindhold

Danske virksomheder kan uden en egentlig forhåndsgodkendelse eller sanktioner tage farlige stoffer i brug i deres produktion. Det er blandt andet sket på virksomheden Sky-Light i Varde, hvor ansatte er blevet alvorligt syge af at arbejde med kemikaliet PMDA.

Mindst syv arbejdere på virksomheden Sky-Light i Varde har fået smadret deres lunger af at arbejde med det giftige stof PMDA. De fortæller, at de ikke har haft værnemidler, og der har ikke været styr på ventilationen. Det har givet dem astma, nedsat lungefunktion og kroniske smerter.

Sky-Light er ikke et enkeltstående tilfælde. Der kommer flere og flere farlige stoffer i industrien, og der har gennem årene været den ene skandale efter den anden, hvor ansatte er blevet alvorligt syge af at arbejde med farlige stoffer.

Det gælder for eksempel kviksølv på Grindstedværket og Kamstrup, styren hos LM Wind Power og epoxy hos Vestas i Spanien.

Den forkerte logik

Meget tyder på, at skandalerne kan fortsætte fremover. I hvert fald er der ingen kontrol med den farlige kemi.

Det møder hård kritik fra Phillippe Grandjean, professor i miljømedicin ved Syddansk Universitet:

- Det er den forkerte logik: Hvis ikke man har informationer om giftvirkninger, betragter man stoffet som uskadeligt. Men bare fordi vi ikke ved noget, kan stoffet jo godt være farligt, og så skal man ikke udsætte medarbejderne for det, siger han.

Håbet på det bedste

Hos Sky-Light har det haft voldsomme konsekvenser at indføre farlig kemi uden at have styr på sikkerheden.

Stoffet hedder PMDA og blev taget i brug i 2009. Selvom det er yderst giftigt, er medarbejderne ikke blevet instrueret i, hvordan de skal beskytte sig mod det.

Overlæge og arbejdsmediciner Lars Skadhauge fra Sydvestjysk Sygehus har undersøgt stoffet grundigt. Og hans dom er klar:

- PMDA er et særdeles farligt stof. Det er sundhedsskadeligt, siger han.

Håbløs kvalitet

Kigger man på lovgivningen, er der en række krav til, at virksomheder skal informere medarbejderne om, hvordan man beskytter over for farlig kemi. Det hedder et “sikkerhedsdatablad” og skal i detaljer beskrive, hvordan man må arbejde med stoffer.

Men kvaliteten er under al kritik, lyder det fra ekspert på området:

- Mange datablade har en håbløs kvalitet. Og der er ingen, som tjekker kemikalierne på forhånd. Først når der opstår problemer, begynder myndighederne måske at vurdere stoffet, siger Steffen Foss Hansen, der er lektor ved Institut for Vand og Miljøteknologi ved DTU.