Gå til hovedindhold
Flere tager flugten over plankeværket, når Arbejdstilsynet, politiet og Skat tager på kontrol af udenlandske arbejdere i Danmark.
FOTO: Niels Aage Skovbo/arkiv

Flere og flere udenlandske arbejdere stikker af, når myndighederne laver kontrol af social dumping, viser nye tal. Tydeligt tegn på udbredt illegalt arbejde, siger 3F.

Når Arbejdstilsynet tager på kontrol på landets byggepladser, restauranter eller gartnerier for at undersøge udenlandske ansatte, oplever de oftere og oftere, at flere simpelthen tager benene på nakken og stikker af.

- Det har været Arbejdstilsynets oplevelse, at vi oftere møder udenlandsk arbejdskraft, der forsvinder fra arbejdspladsen, fortæller Brian Brink Larsen, tilsynschef for social dumping i Arbejdstilsynet til Fagbladet 3F.

- Det kan for eksempel være på en byggeplads, hvor den tilsynsførende har observeret nogen, som arbejder i den anden ende af pladsen. Når den tilsynsførende kommer derhen, er personerne imidlertid forsvundet, og der kan være tegn på, at det er sket i al hast ved at der er efterladt værktøj eller lignende, siger tilsynschefen.

55 udlændinge stak af fra kontroller

Omfanget er nu blevet så slemt, at Arbejdstilsynet siden marts er begyndt at registrere, hvor ofte de ansatte tager benene på nakken og flygter fra myndighederne.

På bare tre måneder er 55 personer således stukket af fra 21 kontrollerede arbejdspladser. Det viser den seneste rapport om indsatsen mod social dumping, som Arbejdstilsynet udfører sammen med politiet og Skat.

Ifølge Søren Kaj Andersen, der er centerchef på Forskningscenter for Arbejdsmarked- og Organisationsstudier (FAOS), er det velkendt, at udenlandske arbejdere i Danmark stikker af fra arbejdspladsen, når der kommer besøg fra de danske myndigheder.

- Vi har hørt om fænomenet i flere år, men når Arbejdstilsynet nu begynder at tælle op, hvor mange der er tale om, så er det et tydeligt tegn på, at det ikke længere er noget, der sker engang imellem. Det er nu noget, de oplever jævnligt. Det passer også med det, jeg selv hører, siger han til Fagbladet 3F.

Forsker: Snyd eller usikkerhed skyld i flugt

Søren Kaj Andersen mener, at der kan være flere grunde til, at udlændinge på danske arbejdspladser pludselig beslutter at flygte i al hast.

- Enten så snyder de med noget og er her måske ulovligt som illegal arbejdskraft. Eller også er de usikre på deres vilkår og vælger at tage benene på nakken, fordi det er den sikreste måde at undslippe myndighederne på, siger han.

- Ligegyldigt hvad, så er det et godt eksempel på, at disse mennesker ikke er en integreret del af det danske arbejdsmarked. Var de det, ville de vide, at man har rettigheder som ansat og ikke behøver at stikke af, siger Søren Kaj Andersen.

3F: For lidt fokus på de 18.000 illegale i Danmark

Hos 3F er man slet ikke i tvivl om, at der findes en gruppe af illegale arbejdere i Danmark. Derfor er det også vigtigt, at myndighederne er opmærksomme på dem.

- Folk, der stikker af fra Arbejdstilsynet, og som bogstaveligt talt planker den over rækværk, har næppe papirerne i orden, men arbejder her formodentlig illegalt. Det er godt, at Arbejdstilsynets myndighedsindsats holder et ekstra vågent øje med de arbejdspladser, hvor det er sket, fordi der formodentlig også kan være nogle tråde til skruppelløse firmaer, der udnytter illegale, siger Henning Overgaard, forbundssekretær hos 3F med ansvar for social dumping.

Han håber nu, at omfanget af illegal arbejdskraft i landet bliver undersøgt grundigere end de 55 personer, som Arbejdstilsynet indtil videre har set stikke af fra arbejdspladser.

- Vi kunne godt ønske os, at politiets myndighedsindsats retter et skarpere fokus mod det illegale område. Siden 2012 har politiet kun taget 176 i illegalt arbejde, og det står i skærende kontrast til Rockwool Fondens vurdering af, at der er 18.000 illegale i Danmark.

Fælles aktion med politiet

Indsatsen mod social dumping er netop et samarbejde mellem Arbejdstilsynet og politiet, og Arbejdstilsynet lover at bede politiet om at holde et vågent øje med de flygtende i fremtiden.

- I de tilfælde, hvor der er personer, der forsvinder fra arbejdsstedet, vil Arbejdstilsynet lade det indgå i planlægningen af indsatsen med henblik på, at arbejdsstedet efterfølgende kan besøges på en fælles aktion med politiet, fortæller Brian Brink Larsen, tilsynschef for social dumping i Arbejdstilsynet.