Et nyt uddannelsesinitiativ har skabt liv blandt rengøringsassistenter i Ringkøbing og Herning. Mange flere får snart samme mulighed.
En kollega, der fortæller om uddannelse. Eller rettere en uddannelsesrepræsentant.
Det er et krav, som 3F’s forhandlere har med under de igangværende forhandlinger af overenskomsten på service- og rengøringsområdet. Og da industriens overenskomst landede sidste weekend, var det nye initiativ skrevet ind.
Muligheden for at udpege en uddannelsesrepræsentant blandt kollegaerne har det seneste år været prøvet af hos rengøringsvirksomheden Forenede Service i Ringkøbing og Herning igangsat af 3F Privat, Service, Hotel og Restauration (PSHR).
Det har ikke bare givet mere uddannet personale, men skabt liv og sammenhold blandt de knap 70 rengøringsassistenter.
Winni Lang, der egentlig er ansat som serviceassistent, har brugt de sidste 15 måneder som uddannelsesrepræsentant.
- Jeg kører ud til mine kollegaer, hvor de gør rent. Så tager jeg en klud og en moppe med i hånden, og så går vi og snakker om uddannelse, siger Winni Lang.
Hendes nye rolle går kort sagt ud på at tale med sine kollegaer om uddannelse. Der var en vis skepsis i starten.
- I starten mødte jeg korslagte arme. Nu spørger de selv, om de kan nå et kursus mere, inden projektet udløber, siger Winni Lang.
Forhandlingssekretær Mette Madsen fra 3F Privat, Service, Hotel og Restauration (PSHR) og uddannelseskonsulent Bettina Vejen Vig fra 3F Fagpolitisk Center er initiativtagere bag projektet. Mette Madsen peger på, at netop det, at Winni Lang er en kollega, har gjort hele forskellen.
- En kollega, der motiverer en kollega. Det er helt nyt, og det er uden tvivl det, der har gjort den helt store forskel, siger Mette Madsen, der har fået virksomhederne Forenede Service og COOR med ombord.
Samme melding kommer fra Thomas Kempf, der er administrerende direktør for Forenede Service og Formand for servicebranchens arbejdsgiverforening hos Dansk Industri.
- Vi havde opfordringer og initiativer til uddannelse førhen uden stor effekt, men det her initiativ rykker, siger Thomas Kempf.
LÆS OGSÅ: Nu starter forhandlingerne på rengøringsområdet: Højere løn og anerkendelse
Den største gevinst er sammenholdet
Før projektet savnede Winni Lang ikke kollegaskabet, for hun vidste simpelthen ikke, at det fandtes, fortæller hun. Nu kan hun ikke forestille sig at være det foruden.
- Inden det her gik jeg på mine egne pladser, hvor der måske var en eller to andre, eller også var jeg der helt alene. Hvor nu, jamen jeg har jo kollegaer alle andre steder også.
Tiden, de bruger sammen på kurserne, og den kontakt, Winni Lang i det daglige skaber til de andre assistenter, er nøglen.
- Og der er nogen, der er blevet så glade for hinanden, at de giver hinanden et knus. Så vi har virkelig fået et sammenhold ved det.
Men kurserne har også givet mere interesse i faget og styrket helt konkrete færdigheder. Winni Lang fortæller, at særligt AMU-kurset om ergonomi, der kan være afgørende i jobbet som rengøringsassistent, gav stof til eftertanke.
- De fandt faktisk ud af, at de kunne spare tid ved at bruge udstyret rigtigt. Sådan at de faktisk kan nå opgaven inden for den tid, der er sat af. Ja, og hvis man ikke har kendskab til ergonomi, så risikerer man at bevæge sig forkert og få skader.
Sproget var en barriere
Selvom Winni Lang og hendes kollegaer har startet og gennemført 99 kursusforløb på de 15 måneder, havde projektet lidt opstartsvanskeligheder. Sproget var simpelthen en barriere.
- Vi var meget overrasket over, at der var så mange, der havde brug for at få løftet deres dansk for at kunne deltage på kurser, siger initiativtager Mette Madsen.
Danskundervisning har derfor været det mest populære kursus blandt Winnis kollegaer. Det har uden tvivl været medvirkende til det styrkede sammenhold. Og så har det givet en personlig gevinst også.
- Nu kan de begå sig ude i det daglige for eksempel i butikker. Og når der på arbejdspladsen kommer en pedel og spørger om noget, så kan man rent faktisk svare, siger Winni Lang.
For arbejdspladsen ligger der ifølge Thomas Kempf også en stor værdi i at forbedre danskkundskaberne. For når de ansatte føler sig bedre tilpas på arbejdspladsen og i samfundet i det hele taget, bliver de i jobbet i længere tid.
- Vi arbejder en hel del med folk på kanten af arbejdsmarkedet – tænk dig at være i et fremmed land og ikke kunne tale med dem omkring dig? Pludselig får medarbejderne et nemmere liv, siger Thomas Kempf, direktør hos Forenede Service.
I en branche, der skriger på kvalificeret arbejdskraft, forventer han dog også, at det på længere sigt vil kunne ses på bundlinjen. Og når projektet udløber til juni 2023, vil han se på, hvordan de selv kan fortsætte med en uddannelsesrepræsentant. Han understreger, at projektet ikke ville være noget uden Winni Lang.
- Det er vigtigt med en ildsjæl for at få det til at fungere. Man skal have en Winni. Hun har været helt afgørende for, at det er gået så godt.