Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Ansatte fra den jyske plastvirksomhed Sky-Light føler sig ført bag lyset, efter at de har fået smadret deres lunger af at arbejde med giftig kemi. Vi fik at vide, at stoffet kunne fyldes i kaffen, lyder det fra arbejderne.

Eigil Linding Pedersen har fået ødelagt sine lunger efter at være blevet udsat for det farlige kemikalie PMDA på virksomheden Sky-Light i Varde.
Robert Attermann

Der er stor bitterhed at spore hos flere ansatte på plastvirksomheden Sky-Light. Efter at de i årevis er blevet udsat for giftige kemikalier, føler de ikke, at arbejdsgiveren har taget deres helbred alvorligt.

Det gælder blandt andre 65-årige Jørgen Henry Hansen. Han er én af mindst syv på den vestjyske fabrik, som er blevet syge af arbejdet med den skadelige kemi PMDA.

Stoffet bliver brugt til at fremstille folie og emballager til fødevareindustrien. Selvom det er meget farligt, gjorde virksomheden ikke noget for at beskytte de ansatte.

- Det værste er, at jeg skal have den skide medicin nu. Jeg har levet et helt liv uden. Pludselig skal jeg dagligt tage astmamedicin, fordi der er nogle, der ikke har passet deres arbejde, siger Jørgen Henry Hansen.

Han har fået anerkendt sin sygdom som arbejdsskade og er tilkendt indtil videre 10 procent varigt mén.

Fylde kemi i kaffen

Fagbladet 3F har talt med i alt otte ansatte på fabrikken. De fortæller samstemmende, at ledelsen ikke har oplyst dem om risikoen ved at arbejde med PMDA.

 Robert Attermann)
Jørgen Henry Hansen er en af mindst syv ansatte, som er blevet alvorlig syg af at arbejde hos Sky-Light. (foto: Robert Attermann)

- Vi fik at vide, at det var ufarligt, og at vi bare kunne fylde det i kaffen. Så bliver det også håndteret sådan, siger den 63-årige tillidsrepræsentant Eigil Linding Pedersen, der er diagnosticeret med astma.

Han har fået ødelagt sine lunger af kemikaliet.

- Det påvirker mig meget i min hverdag. Jeg er meget mere træt. Jeg har ikke det samme overskud. Jeg ville gerne bruge tid med mit barnebarn, men det er desværre ikke det samme mere.

LÆS OGSÅ: Giftig kemi smadrer lungerne hos ansatte på jysk fabrik

Uden maske og handsker

Den lemfældige omgang med kemikaliet betyder, at arbejderne ikke har haft beskyttelsesudstyr på. Virksomheden har heller ikke luftet tilstrækkeligt ud eller taget andre initiativer for at beskytte de ansatte.

- Vi vidste ikke, at det var farligt. Vi vidste ikke, hvad vi havde med at gøre, siger en ekstrudefører på fabrikken.

De ansatte mærker i dag stadig konsekvenserne af, at de i seks år fra 2009 arbejdede med kemien uden maske og handsker.

- Forestil dig, at du går op ad en trappe med en klemme for næsen og et sugerør i munden. Sådan føles det, siger en af arbejderne, som også har fået anerkendt en arbejdsskade som konsekvens af påvirkningen fra det farlige kemikalie.

Fra ironman til invalid

Også Jørgen Henry Hansen lider under sine ødelagte lunger efter arbejdet med PMDA. Som tidligere langdistanceløber har han fem ironman og 25 maratoner bag sig. Men nu bliver det ikke til mange kilometer i løbeskoene.

- For bare fem år siden kunne jeg løbe halvmaraton og komme i mål langt foran mine børn. Men nu er alt det pillet ud af mit liv og erstattet med astmapræparater, siger han.

Flere af dem har fået en stærkt nedsat lungefunktion. Det gør, at de bliver hurtigere forpustet og har måtte give afkald på aktiviteter i fritiden.

- Jeg kørte meget mountainbike. Men det er ikke sjovt at være den gumpetunge bagerst, som alle skal vente på, siger elektriker Per Andersen. Han har arbejdet på fabrikken i 26 år.  

- Det værste er, at det går ud over familien. Jeg kan ikke hjælpe til, og jeg går i seng klokken 21, fordi jeg er træt og har brug for mere hvile, siger Per Andersen, der har fået anerkendt sin astma som en arbejdsskade og tilkendt en méngrad på 10 procent.

Uvis fremtid

Ifølge Lars Skadhauge, der er overlæge i arbejdsmedicin på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg, kender man ikke til andre tilfælde, hvor folk har fået konstateret astma af arbejdet med PMDA i Danmark.

 Robert Attermann)
Den 49-årige elektriker Per Andersen frygter, at han kommer til at tilbringe sine dage i en stol med iltmaske efter at være blevet syg på Sky-Light. (foto: Robert Attermann)

- Det er ikke til at sige, hvordan sygdommen vil udvikle sig, siger han.

Det bekymrer arbejderne:

- Det gør mig utryg, at vi er prøvekaniner. At der ikke er noget kendt forløb, siger Jørgen Henry Hansen.

Ifølge Per Andersen tærer det ikke kun på fysikken, at han hurtigt mister pusten. Også psyken rammes, fordi han ikke ved, om han risikerer at blive mere syg.

- Kan jeg komme til at løbe med mine børnebørn på plænen engang, eller kommer jeg til at sidde i en stol med iltmaske? spørger den 49-årige elektriker.

LÆS OGSÅ: Alex fra Sky-Light lider efter giftigt stof: Som at trække vejret gennem et sugerør

Stadig på fabrikken

Selvom de ansatte mener, at virksomheden har svigtet sit ansvar, arbejder de stadig på fabrikken.

- Jeg håber, at min arbejdsgiver har forståelse for, at jeg ikke kan yde som før, fordi det er sket her på arbejdspladsen. Det kunne en ny måske ikke, siger Per Andersen.

Efter ballade fra myndigheder, ansatte og fagbevægelse stoppede virksomheden med brugen af PMDA i 2017. Men konsekvenserne af det farlige stof skal de ansatte leve med i mange år fremover.

Sky-Light: Styr på værnemidler

Administrerende direktør i Sky-Light, Søren Kjær Larsen, mener, at virksomheden har taget “alle forholdsregler” omkring anvendelsen af stoffet og har “udvist rettidig omhu”.

- Vi har igennem hele forløbet reageret proaktivt, skriver Søren Kjær Larsen i en mail til Fagbladet 3F.

Ifølge direktøren blev medarbejderne ved stoffets indførelse i 2009 påbudt at bruge briller, masker og handsker i arbejdet med PMDA.

- Alle værnemidler er blevet stillet til rådighed.

Sky-Light mener, at de havde et engelsk sikkerhedsdatablad for PMDA og en dansk arbejdspladsbrugsanvisning i 2009 “helt i overensstemmelse med lovgivningen”, og at virksomheden fik et dansk sikkerhedsdatablad i 2015.