Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Kalundborg Havn har udlejet det areal, hvor polske arbejdere på Asnæsværket er indlogeret i kritiserede containere. Havnechef afviser at kunne gøre noget ved sagen.

Polske betonarbejdere arbejder for energikæmpen Ørsted på Asnæsværket og bor til leje i containere lige bag varmeværket ved Kalundborg.
Privat

Polske betonarbejdere på Ørsteds milliardbyggeri på Asnæsværket har i månedsvis boet til leje under forhold, som 3F Kalundborg kritiserer og betegner som en “arbejdslejr”. Men østarbejderne får ikke hjælp til bedre boligforhold fra Kalundborg Havn, der delvist ejer havnearealet lige bag Asnæsværket, hvor de bor.

- Vi lejer arealet ud, og så er det lejer, der har råderet over arealet og pakhuse. Juridisk set er der intet, jeg kan gøre, siger havnechef Bent Rasmussen.

Om forholdene i lejren siger havnechefen:

- Det har jeg slet ingen holdning til. Jeg har slet ikke set den. Jeg har intet med at gøre, hvad de bor i derude.  

Store virksomheder står bag byggeprojekt

Bag udbygningen af varmeværket Asnæsværket står energivirksomheden Ørsted, medicinalvirksomheden Novo Nordisk og bioteknologivirksomheden Novozymes samt det kommunalt ejede aktieselskab Kalundborg Forsyning.

De polske betonarbejdere er ansat i det danske firma GS Seacon, der har polsk ledelse. Firmaet er eneste underleverandør til det store byggefirma Per Aarsleff A/S, der står for betonarbejdet på byggeprojektet til 1,2 milliarder kroner.

GS Seacon har ifølge 3F Kalundborg de seneste måneder beskæftiget mellem 55 og 60 medarbejdere på toholdsskift på byggeriet. Østarbejderne bliver hver trukket 500 kroner i løn hver 14. dag for at bo i lejren.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Privat
Privat

Vil ikke oplyse lejeindtægt

Havnechef Bent Rasmussen oplyser, at Kalundborg Havn og dets samarbejdspartner Kalundborg Terminal ejer 50 procent hver af arealet via selskabet Kalundborg Asnæs Terminal.

Kalundborg Asnæs Terminal har lejet arealet på i alt 5.000 kvadratmeter og fem pakhuse ud til selskabet Schultz Stevedoring, der håndterer gods.

Havnechefen ønsker ikke at oplyse, hvor meget Schultz Stevedoring betaler for at leje arealet.  

Direktør: Vi har ikke givet tilladelse til beboelse

Hos Schultz Stevedoring oplyser direktør Gustav Jakobsen, at selskabet har videreudlejet arealet med containerlejren til byggefirmaet Per Aarsleff A/S.

- Aarsleff har spurgt, om de må leje plads til nogle containere og udstyr, og det har de fået lov til. Vi har ikke givet tilladelse til, at der skulle bo nogen mennesker dér, siger han.

Gustav Jakobsen ønsker ikke at forholde sig til de polske betonarbejderes boligforhold og oplyser, at han ikke umiddelbart kan fortælle, hvor meget Per Aarsleff A/S betaler i leje for arealet.

På spørgsmålet om, hvorvidt Schultz Stevedoring vil gøre noget ved boligforholdene, svarer Gustav Jakobsen:

- Jeg har nogen anledning til at diskutere vores forretning med dig. Vi skal nok køre forretning på et sobert grundlag. Vi har et godt firma, Aarsleff, som kunde, og selvfølgelig har man en dialog med kunden.

Byggefirma: Ingen kommentarer

Fagbladet 3F har på ny bedt ledelsen hos byggefirmaet Per Aarsleff A/S om at kommentere på polakkernes boligforhold. Fagbladet 3F har blandt andet også bedt byggefirmaet oplyse, hvem der ejer de containere og skurvogne, hvor østarbejderne bor i.

I et skriftligt svar forholder Per Aarsleff A/S’ viceadministrerende direktør Lars M. Carlsen sig ikke til forholdene. Han skriver blot:

- Som vi har meddelt tidligere, så er der allerede en dialog i gang mellem vores underentreprenør GS Seacon, Dansk Byggeri og 3F. Så længe denne dialog kører, ønsker vi ikke at kommentere yderligere.  

3F forsøger for tiden at skaffe ekstra betaling til de polske betonarbejdere. Østarbejderne har tjent op til 85 kroner mindre i timen end de danske betonarbejdere på Ørsteds udbygning af Asnæsværket. Danskerne har tjent 212,50 kroner i timen.