Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).

Forhandlingerne om overenskomsten på hotel- og restaurationsområdet kommer til at handle om lønkroner, lover 3F-formand John Frederiksen. Der skal ganske enkelt mere i lønposen.

Inflationen presser de ansatte i hotel- og restaurationsbranchen. Derfor skal der flere lønkroner på bordet - både i minimumsløn, men også i lokale forhandlinger, siger John Frederiksen formand for 3F Privat Service, Hotel- og Restauration.
Joachim Rode

I dag starter forhandlingerne om overenskomst for de privatansatte i hotel- og restaurationsbranchen. 

Og står det til John Frederiksen, formand for 3F Privat Service, Hotel og Restauration (3F PSHR), så er ét område det absolut største fokuspunkt, når forhandlerne fra 3F mødes med forhandlerne fra Dansk Erhverv og Horesta.

- Løn, løn og mere løn, siger John Frederiksen.

- Vi kan mærke, at inflationen skaber bekymringer derude, og det forstår vi godt. Derfor skal vi have indhentet inflationen og have købekraften tilbage for vores medlemmer, siger han.

Hotel- og restaurationsområdet har været igennem nogle stormombruste år. Først med corona, siden med inflationskrise.

Men i det seneste år er tingene vendt, og restauranter og hoteller klarer sig bedre end længe.

Det skal også kunne mærkes hos de ansatte, påpeger John Frederiksen.

- Nu har vi klaret os igennem tre hårde år. Men det går meget bedre for branchen, og derfor skal vi have rettet op på lønnen nu.

Det lokale forhandlingsbord

Udover et løft af minimallønnen er det vigtigt for John Frederiksen at give større styrke til de lokale lønforhandlinger. 

- Arbejdspladserne i vores branche er meget forskellige, så det er vigtigt, at tillidsfolkene har gode muligheder for at forhandle vilkår ved de årlige lønforhandlinger, der passer til dem, siger han.

Ifølge John Frederiksen er det et ønske, at det fremgår tydeligere i overenskomsten, at der er ret til årlige lønforhandlinger lokalt.

Der hersker ingen tvivl om, at vores fokus vil være på, at vi også skal have noget ud af de lokale lønforhandlinger. Det kan vi se, at vi ikke har fået i denne periode, siger han.

Elever fremme i skoene

Eleverne på hotel- og restaurationsområdet spiller en større rolle ved dette års overenskomstforhandlinger, end de plejer.

- Vi har ekstra fokus på eleverne i år, de er jo fremtiden for vores branche. De har selv gjort en kæmpe indsats forud for forhandlingerne og udformet deres ønsker til en aftale, siger John Frederiksen.

LÆS OGSÅ: Unge elever i restaurationsbranchen: Giv os bedre arbejdsmiljø | Fagbladet 3F

Der er fire elever, der sidder med i det store forhandlingsudvalg, som kommenterer på aftalepapiret undervejs.

John Frederiksen understreger, at det ikke bare er elevernes engagement, der er vigtigt, men at alle på overenskomsten bør stemme, når den tid kommer.

- Den bedste måde, man som medlem kan vise sin støtte til hele systemet, er at stemme. Uanset hvordan man har det med resultatet, så er det vigtigt at vise, at man støtter op om den danske model, siger han.

Han erkender, at forhandlingerne bliver svære, når fagforeningerne kræver mere i løn, mens arbejdsgiverne helst vil holde igen.

- Men det er altid svært. Jeg kan ikke huske et år, hvor det ikke har været svært. Og vi satser selvfølgelig på at nå en aftale. Helt klart, siger John Frederiksen.