Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: field_partner i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).

Hundredvis af elever i hotel- og restaurationsbranchen deler deres ønsker til næste års elev-overenskomst i et nyt projekt i 3F København. Og et klassisk krav som løn fylder "forbavsende" lidt.

Hundreder af elever på Hotel- og Restaurantskolen har skrevet deres ønsker til restaurationsbranchen ned på postkort, som 3F København indsamler.
Linda Johansen

Den 22-årige nyudlærte cater Maiken Jensen ved godt, hvad hun ønsker sig af sit fremtidige arbejdsliv i et køkken:

- Elever er en skydeskive i faget, fordi de er nye og ikke har lært den der hårdhed endnu. Jeg vil gerne have, at de får mere respekt i køkkenet, siger hun.

- Vi bliver gjort meget til grin, og vi finder os i for mange ting.

Derfor tænkte hun “fedt mand” og meldte sig under fanerne for at være med til at forme elevernes krav, når der næste år skal forhandles overenskomst mellem 3F og arbejdsgiverne. 

“På tide, at eleverne bliver sat først”

For første gang skal eleverne nemlig være med til at komme med ønsker, når deres overenskomst skal forhandles. Det sker i regi af 3F København, hvor de faglige sekretærer Tanja Fynbo og Natasja Chili Nielsen de seneste måneder er troppet op på Hotel- og Resturantskolen i København for at indsamle ønsker til vilkårene i branchen fra de elever, der er eller lige har været været i lære. Eleverne skriver deres meninger ned på postkort, som 3F indsamler.

- Det er på tide, at eleverne bliver sat først og bliver involveret, så der ikke er nogen andre, der tager beslutninger på deres vegne, siger faglig sekretær Tanja Fynbo.

Og selvom alle ønsker ikke er indsamlet endnu, tegner der sig et klart billede af, hvad de unge gerne vil have fokus på:

“Restauranter er ikke gode arbejdspladser, tonen er gammeldags og arbejdstiderne er ustabile”, står der kortfattet på et postkort.

“Jeg ønsker mig et bedre arbejdsmiljø i branchen, mere opmærksomhed på det psykiske arbejdsmiljø”, står der i et andet.

“Sørg for udbetaling af overarbejde”, “udbetaling af overarbejde” og “lettere at få overtid udbetalt” lyder det i tredje, fjerde og femte.

Og det er det gennemgående tema i de over 100 postkort, der er indsamlet hidtil.

- Løn er ikke det vigtigste, men at de får en fed uddannelse og behandles ordentligt, siger faglig sekretær Tanja Fynbo, der har indsamlet ønskerne fra eleverne.

- Vi havde forventet, at der var mange flere, der skrev en højere løn, men det er forbavsende få, der har skrevet det.

LÆS OGSÅ: Herregård snyder elever på stribe: Anders fik 245.000 kroner tilbage i manglende løn

Arbejdet, der går under navnet #ElevernesOK, er i gang, mens der er spot på vilkårene for kokke og tjenere i hotel- og restaurationsbranchen. For nylig viste en undersøgelse fra Arbejdstilsynet, at branchen topper listen over medarbejdere, der føler sig dårlig behandlet eller diskrimineret, ligesom en tidligere undersøgelse har vist, at særligt elever er udsat for seksuel chikane i restauranter.

LÆS OGSÅ: Hver femte ansat i restaurationsbranchen har oplevet dårlig behandling

På trods af de dårlige historier er det 14 år siden, en arbejdsgiver i branchen sidst fik frataget retten til at have elever.

LÆS OGSÅ: 14 år siden en restauratør fik frataget retten til at have elever

Det er planen at alle ønsker skal med på bordet til en elev-konference 2. Juni. Her skal de i grupper formuleres til egentlige krav, der kan tages med til næste års overenskomstforhandlinger. Her skal arbejdsvilkårene for alle gastronom-, tjener-, cater- og receptionist-elever nemlig genforhandles, ligesom overenskomsten for faglærte skal ved det såkaldte OK23.

Forventningen er, at 200-300 elever vil deltage. Ud af dem skal ti udvælges til at udgøre en form for “forhandlingsudvalg”, der skal sidde med, når det går løs ved overenskomstforhandlingerne – og dermed være med til at vende tommelfingeren op eller ned til de aftaler, som 3F og arbejdsgiverne indgår.

Politiske brandtaler er bandlyst

Idéen er vokset ud af det faglige arbejde, Tanja Fynbo selv lavede som ung, da hun arbejdede som ufaglært køkkenmedhjælper, mens hun læste jura. Her oplevede hun, hvordan hun kunne få medindflydelse.

- Eleverne er lavest i hierarkiet på arbejdspladserne, men når vi kommer til dem og siger, at vi er ligeglade med, hvad deres lærer eller chef synes – nu handler det om, hvad de synes – så betyder det noget for dem, siger hun.

Af samme grund er både politiske brandtaler fra fagforeningens eller skolens ledere bandlyst til elev-konferencen.

Det kommende udvalg af elever, der skal være med til overenskomst-forhandlinger skal bestå af både gastronomer, tjenere og receptionister. Den nyudlærte cater Maiken Jensen har meldt sig som interesseret.
Det kommende udvalg af elever, der skal være med til overenskomst-forhandlinger skal bestå af både gastronomer, tjenere og receptionister. Den nyudlærte cater Maiken Jensen har meldt sig som interesseret. FOTO: Rasmus Mørck Lange

Maiken Jensen glæder sig til at være med til at skabe forandring – også selvom den måske ikke kommer i morgen.

- Man hører tit den der med, “at det er bare sådan, det er” og “du har ikke noget at sige, fordi du er elev”. Og man bider jo i det sure æble, for ellers bliver man upopulær og rager uklar med personalet, siger cateren, der for to måneder siden blev udlært. Det har sin helt egen fordel:

- Nu glæder jeg mig bare til ikke at være elev længere, siger hun.