Kokkeelev Anders Nielsen blev mundlam, da han fandt ud af, hvor meget hans lærested skyldte ham i løn. Herregården har tidligere snydt flere elever. Men har, på trods af det, stadig elever ansat.
I 2016 begyndte den dengang 18-årige Anders Nielsen som elev på den vestjyske herregård Nørre Vosborg. Han var glad for sit arbejde den første tid, men tingene begyndte hurtigt at gå skævt.
Han oplevede en hård tone, og det var heller ikke unormalt at ting blev kastet efter ham og de andre elever.
- En dag mente køkkenchefen, at jeg havde lavet for meget mad til brunch, så han kylede det efter mig. Jeg nåede lige at dukke mig, men jeg kunne mærke maden snitte mit hår. Vi blev behandlet dårligt. Både verbalt, psykisk og til tider også fysisk. Jeg var ked af at være der, siger Anders Nielsen.
Nu har han efter et forlig fået 245.000 kroner i efterbetaling på grund af manglende løn efter et løntjek hos sin lokale 3F-afdeling, 3F Holstebro.
Arbejdede hele tiden og fik 5.000 kroner udbetalt
Anders Nielsen oplevede gentagne gange at hans mødetider blev ændret med kort varsel. Overarbejde blev heller ikke registreret og vagtplanerne blev ændret bagudrettet. Anders Nielsen tog derfor kopier af de originale vagtplaner, mens han også noterede sit overarbejde.
Samtidig undrede han sig over den lave løn. Han gik derfor til den daværende køkkenchef og fik besked om, at der ville blive kigget på det. Men da han ikke hørte mere, henvendte han sig til sin lokalafdeling, 3F Holstebro. Her blev han tilbudt et løntjek.
- Jeg synes, jeg arbejdede rigtig meget, og nogle måneder fik jeg kun omkring 5.000 kroner udbetalt. Da jeg hørte, hvor mange penge jeg var blevet snydt for, var jeg helt mundlam, siger Anders Nielsen.
I juli 2019, kort tid efter løntjekket, blev Anders Nielsen kaldt ind til en samtale med den daværende køkkenchef.
- Han råbte og skreg ad mig og sagde, at jeg havde pisset dem op og ned ad ryggen. Jeg var begyndt at blive presset og tårerne trængte sig på, siger Anders Nielsen, der samtidig underskev en gensidig opsigelse.
Ingen undskyldning
Henrik Kristensen, faglig sekretær 3F Holstebro, har tidligere haft flere lignende sager med Nørre Vosborg. Det går ham på, at eleverne bliver snydt i deres første møde med arbejdslivet.
Som Fagbladet 3F har kunne fortælle, er det 14 år siden, at en restaurant eller et hotel sidst er blevet frataget retten til at have lærlinge. Det betyder, at restauranter med flere sager om dårlige forhold kan blive ved med at ansætte unge elever direkte fra skolen.
LÆS OGSÅ: 14 år siden en restauratør fik frataget retten til at uddanne elever
Henrik Kristensen fra 3F Holstebro synes ikke, at Nørre Vosborg skal have lov til at have elever længere. De seneste år har de haft fem sager.
- Vi kører en sag, og når den så er afsluttet, så fortsætter det med de samme problemer. Det er en stor koncern. Der er ingen undskyldning for, at de ikke har bedre styr på det, siger han og vil tage kontakt til sin ledelse for at drøfte det.
Den tidligere kokkeelev Anders Nielsen ønsker ikke, at andre elever skal ende i samme situation som ham, derfor efterlyser han strengere regler på området.
- Det kan ikke passe, at der er så mange sager derudefra. Jeg vil i hvert fald gøre, hvad jeg kan, for at sandheden kommer frem. Jeg synes ikke, det er fair over for andre elever, hvis de skal udsættes for det samme, siger han.
Nørre Vosborg beklager
Hotelchef Thomas Holme beklager i en mail til Fagbladet 3F, at fejlen med Anders Nielsens løn ikke blev opdaget tidligere.
- Det er fuldstændig uacceptabelt. Der er sket en fejl hos os, som har medført manglende betaling for overarbejde og tillæg, siger han og ønsker, at det var blevet løst tidligere. Han mener ikke, at de har handlet i ond tro.
Thomas Holme genkender ikke Anders Nielsens beskrivelse af arbejdsmiljøet som hårdt både psykisk, fysisk og verbalt.
- Jeg er meget ked af, at Anders oplever vores arbejdsmiljø negativt. Vi vægter et trygt arbejdsmiljø højt og har meget klare politikker herom. Nørre Vosborg skal være et godt sted at være – både for medarbejdere og gæster.
LÆS OGSÅ: Hver femte ansat i restaurationsbranchen har oplevet dårlig behandling
Thomas Holme beklager også de tidligere elevsager og mener, at “fem sager er fem for mange”:
- Vi ønsker kun, at vores elever og medarbejdere får den korrekte betaling. For at sikre dette, har vi implementeret et nyt vagtplanssystem, der er med til at sikre, at ledere og medarbejdere har de rette værktøjer til at overholde alle gældende regler. I fremtiden vil vi undervise vores medarbejdere i gældende regler med det formål at undgå fejl.
Han er uenig i, at de på baggrund af denne sag ikke skal kunne uddanne elever i fremtiden.
- Vi er kede af den pågældende sag og har inviteret Henrik Kristensen til dialog om sagen og vores fremtidige samarbejde. Det er i vores bedste interesse at skabe en god relation med vores lokale 3F-afdeling, siger han.
Køkkenchef i Lemvig
Efter Nørre Vosborg fik Anders Nielsen en ny læreplads på Mols Kroen.
- Da jeg startede det nye sted, blev jeg behandlet rigtig godt, og der var aldrig problemer med lønnen. Jeg fik vagtplaner i god tid, og der var styr på overarbejde, siger Anders Nielsen.
Anders Nielsen blev udlært i maj 2020 og er i dag køkkenchef på Café Larsen i Lemvig.