Rodrigo Perea styrtede på cykel som Wolt-bud med en permanent ødelagt albue og flere måneder uden indtægt som følge. Kompensationen fra Wolts nye forsikring for bude: 2.606 kroner. Nu vil 3F rejse sagen.
31-årige Rodrigo Perea havde en burgerbestilling læsset i den lyseblå kasse på ryggen, da det argentiske Wolt-bud i fuld fart cyklede langs Gunnar Nu Hansens Plads i København.
Som Wolt-bud er han aflønnet efter, hvor mange leveringer, han når, mens Wolt-appen med sin metalliske ding-ding-ding-alarm lader ham vide, om han er forsinket, eller om der er kommet en ny bestilling.
Men på et splitsekund gik kæden løs, modtrykket fra pedalen forsvandt under foden, og han mistede balancen, røg over styret og gled hen ad asfalten.
“Holy shit”, nåede argentineren at tænke, før cyklen fløj over hovedet på ham.
Da han havde trukket vejret, kunne han se, at armen var svulmet op. Da han prøvede at bevæge den, kunne han høre, at den var brækket. Som lyden af træbark, der knuses.
Et andet argentinsk Wolt-bud og to forbipasserende hjalp ved at ringe til ambulancen og dække ham til med tøj, så han kunne holde varmen den halve time, han lå på asfalten og ventede.
- Jeg tror, at kassen, vi har på ryggen, ikke ville lade mig rulle, og derfor blev slaget så hårdt, siger han.
Styrtet resulterede i et kompliceret brud på albuen og to operationer, der har betydet, at han efter lægens anvisning ikke har skullet arbejde i seks måneder, og at han ikke længere kan bruge sin arm fuldt ud.
Plasteret på såret?
2.606 kroner i godtgørelse fra den lyseblå take away-tjeneste Wolt.
Ny ulykkesforsikring skulle beskytte bude
Sagen er den første, der viser konsekvenserne af den ulykkesforsikring, som Wolt i sommer tegnede for sine lyseblå bude.
Det skete, efter at den hastigt voksende virksomhed fik kritik for netop ikke at tage sig af sine budes arbejdsvilkår og overlade dem til sig selv, hvis uheldet skulle være ude.
Wolt insisterer nemlig på, at budene er selvstændige og ikke ansatte hos Wolt. Det betyder, at budene ikke optjener feriepenge, pension eller får løn under sygdom hos Wolt.
De lyseblå bude er i udgangspunktet heller ikke omfattet af arbejdsskadesikringsloven og kan ikke få arbejdsskader anerkendt gennem Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES). I Danmark er det lovpligtigt for alle arbejdsgivere at forsikre deres ansatte herigennem. Men Wolt insisterer på, at budene er “partnere” og i den forstand selvstændige erhvervsdrivende, der skal forsikre sig selv.
3F København har dog nu anmeldt Rodrigo Pereas skade til AES for at prøve sagen.
- Det er vigtigt for at få slået fast, hvad man kan tillade sig i forhold til at hyre såkaldte “selvstændige” og dermed nægte dem adgang til den beskyttelse, danske lønmodtagere ellers har på arbejdsmarkedet, siger John Ekebjærg-Jakobsen, formand for 3F København.
- Det er en udvikling, som vi ser brede sig, og det vil vi gerne slå ned på, siger han.
Eksperter: Reelt en “katastrofeforsikring”
I sommer mente flere forsikringsrådgivere, at Wolts ulykkesforsikring reelt er “katastrofeforsikring”, da man skal miste et ben eller blive blind, før den udløser en reel erstatning.
LÆS MERE: Forsikring skulle give sikkerhed: Men Wolt-bude skal miste et ben, før de får erstatning
På introduktionsmødet for Wolt-bude – som Rodrigo Perea var på, cirka to måneder før han styrtede – forsikrede Wolt dog om, at budene var beskyttet i tilfælde af ulykker, ifølge Rodrigo Perea.
- De sagde, at Wolt for nylig havde ændret politik, og at vi nu var forsikrede, husker han:
- Jeg tænkte bare “yes, all right!”.
Wolt skriver derimod til Fagbladet 3F, at det bliver understreget på alle introduktionsmøder, at Wolt-bude selv skal stå for deres personlige forsikring.
“Jeg blev jo nødt til at arbejde”
Ved første operation umiddelbart efter ulykken 8. maj fik Rodrigo Perea indsat en titaniumplade og 10 skruer i albuen.
Efter tre måneders ro begyndte han at arbejde igen, selvom armen ikke var helet – han satte styret op på sin cykel og forsøgte at undgå at lægge vægt på armen, når han kørte:
- Jeg måtte nok slet ikke anstrenge mig så meget ifølge lægerne, men jeg blev jo nødt til at arbejde for at tjene penge.
Det varede to måneder. Til sidst konstaterede lægerne, at hans arm reagerede negativt på titaniumpladen og skruerne, så de måtte fjernes før forventet ved en anden operation i oktober.
Imod lægens anbefaling arbejdede han også kort efter den anden operation i slutningen af september og frem til december.
- Jeg blev nødt til at tjene nogle penge, og har været nødt til at låne penge af min søster for at kunne overleve her, siger argentineren.
Kompensation er en “joke”
Han har efter måneders kontakt med Wolts forsikringsselskab først nu takket ja til at modtage godtgørelsen på 2.606 kroner.
- Jeg synes først, at beløbet var som en joke. Det gør jo ikke nogen forskel i forhold til de konsekvenser, det har haft for mig, siger han.
- Men jeg har jo brug for pengene.

Arm er skadet for altid
Rodrigo Pereas kompensation på 2.606 kroner dækker kun de seks døgn, han var indlagt, da forsikringen dækker det med 50 euro pr. nat. Selve skaden og dens konsekvenser for Rodrigo Pereas arbejdsevne er ikke kompenseret af forsikringen.
I dag kan Rodrigo Perea ikke bevæge sin arm fuldt ud – han kan ikke bukke den helt sammen eller strække den helt ud.
- Jeg plejede at svømme og køre racercykel. Det ved jeg ikke helt, om jeg er i stand til længere. Jeg kan i hvertfald ikke spille guitar lige så godt længere, siger han.
Rodrigo Perea har dog ikke fået méngraden vurderet – det vil muligvis ske som følge af en arbejdsskadesag.
Her udløser den mindste méngrad på fem procent en engangsudbetaling på 40.000 kroner.
Wolt kan blive tvunget til arbejdsgiveransvar
Dertil kan der være tale om en erstatning for erhvervsevnetab, sandsynligvis i form af månedlige udbetalinger, hvis det vurderes, at han fremover vil få et indtægtstab. Det er dog langt sværere at vurdere, da Rodrigo Perea midlertidigt arbejdede som cykelbud og i Argentina var ved at uddanne sig som ingeniør.
Det siger partner i Elmer Advokater, Søren Kjær Jensen. Han bakker op om at få skaden anmeldt og vurderet hos Arbejdsmarkedets Erhvervssikring.
- Hvis han hovedsageligt arbejdede som cykelbud for Wolt og udførte sine opgaver efter instruktion af Wolt, så er der stærke argumenter for, at AES vil betragte Wolt som arbejdsgiver, siger han og tilføjer, at han tidligere har vundet lignende sager for personer, der formelt var betegnet som selvstændige, men reelt udførte lønarbejde for én arbejdsgiver.
Rodrigo Perea har udelukkende arbejdet for Wolt, mens han har været i Danmark.

Wolt: Ikke vores ansvar at skadesanmelde
Kommer det til en arbejdsskadesag, bidrager Wolt gerne med oplysninger, skriver kommunikationschef Tine Schou i en mail til Fagbladet 3F.
- Vi er kede af det uheld, som Rodrigo har været udsat for i foråret, og vi var glade for at få ham tilbage som kurérpartner i løbet af sommeren. Rodrigo er freelancer og ikke ansat, derfor er det ikke op til Wolt at tage initiativ til anmeldelse hos AES, skriver Tine Schou og tilføjer, at Wolt ikke er forpligtet til at tegne en privat ulykkesforsikring for deres bude gennem dansk lov.
Netop derfor mener Wolt også, at kompensationen på 2.606 kroner er rimelig.
- Wolt har valgt - selvom vi ikke er forpligtet til det efter dansk lovgivning - at tegne en forsikring for vores kurerpartnere til at dække de allerværste uheld, i de tilfælde, hvor en kurérpartner ikke har tegnet en forsikring selv, skriver Wolt.
I dialog om overenskomst
3F har siden sommer været i dialog med Wolt om en overenskomst for de lyseblå bude. Her samarbejder 3F København med gruppen Wolt Workers Group, der arbejder for at organisere budene.
LÆS MERE: Bude vil ansættes hos Wolt: Det er ikke fair, at vi er B-holdet
Ifølge Wolt selv er halvdelen af budene udlændinge. Wolt Workers Group mener, at det er flere. Det øger behovet for at sørge for ordentlige forhold, hvis de kommer i en situation som Rodrigo Pereas, siger John Ekebjærg-Jakobsen fra 3F København.
For udlændinge kender ikke de danske regler om løn, sygdom, og hvad man kan forvente af en arbejdsgiver – og derfor er det nemmere at blive snydt, siger han.
- Samtidigt vil de her unge udlændinge typisk ikke være berettigede til at få sygedagpenge fra det offentlige, fordi de ikke opfylder beskæftigelseskravet. Derfor er de meget afhængige af, at der er aftalt ordentlige vilkår med arbejdsgivere, siger John Ekebjærg-Jakobsen.
Over for Fagbladet 3F svarer Wolt ikke på, om man tager højde for unge udlændinges omstændigheder, eller hvad man gør for at beskytte budene i forhold til arbejdsulykker.
“Jeg føler, at det var et scam”
31-årige Rodrigo Perea prøver nu at finde ud af, hvad han skal stille op med sit liv. Han rejste fra sin uddannelse i Argentina for at slippe væk fra de konsekvenser, de politiske omvæltninger i landet havde for ham og hans uddannelse.
Derfor tog han til Danmark for at undersøge, om han her kunne læse videre, samtidigt med at han kunne tjene penge på et Working Holiday-visum.
Selvom Rodrigo Perea styrtede på cykel i maj, var det først i efteråret, at han fik kendskab til 3F og Wolt Workers Group samt den rådgivning, han her kunne få:
- Jeg føler, at det var et scam. Jeg faldt ind i en gråzone, hvor jeg ikke arbejder for dem og heller ikke har nogen beskyttelse som selvstændig fra den danske stat.
- Men der er ikke noget, jeg kan gøre ved det nu, og jeg skulle have vidst bedre, før jeg startede. Det er bare svært at vide, når man er ny i et land.