Gå til hovedindhold

Over fire år har en særlig indsats mod social dumping afsløret skattesnyd blandt udenlandske firmaer i Danmark for mere end 730 millioner kroner. Alene i 2018 snød de udenlandske firmaer for 190 millioner kroner i skat. Helt uacceptabelt, siger 3F.

Hver anden kontrol af udenlandske firmaer, der arbejder i Danmark, afslører snyd med skat og moms.
Bax Lindhardt / Scanpix

Når udenlandske firmaer kommer til Danmark og arbejder, sker det ofte, at firmaerne glemmer en vigtig detalje: At betale skat.

Faktisk sker det så ofte, at Skattestyrelsen får gevinst hver anden gang, de undersøger udenlandske selskaber for mistanke om skattesnyd.

Sidste år gennemførte Skattestyrelsen i samarbejde med Arbejdstilsynet og politiet 3.225 kontroller, som førte til skatteregulering i 1.500 sager - eller knap hver anden sag.

Alene i 2018 snød udenlandske firmaer i Danmark statskassen for over 190 millioner kroner, viser de nyeste tal fra Skattestyrelsens særlige indsats mod social dumping.

LÆS OGSÅ: Ionut flygtede fra arbejdsgiver: Så kom dødstruslerne

Det får 3F til at kræve en større indsats mod firmaer, der snyder på vægtskålen.

- Det er jo helt uacceptabelt, at der nu er snyd ved hver anden kontrol, og det bekræfter, at udfordringerne stiger og skaber unfair konkurrence over for de ordentlige virksomheder, siger Henning Overgaard, forbundssekretær og ansvarlig for indsatsen imod social dumping i 3F.

- Vi er ikke i stand til at vurdere, om der er tale om et generelt moralskred hos virksomhederne, men vi konstaterer, at banditterne er blevet flere, og deres kreativitet for at omgå reglerne er blevet større, siger han.

Snyd for 730 millioner på fire år

Så sent som i mandags var de tre myndigheder på kontrol på en større byggeplads i København.

- Vi kunne konstatere, at fire af de udenlandske virksomheder havde arbejdet på byggeprojektet så lang tid, at de burde have betalt skat til Danmark i stedet for i udlandet, forklarer Ernst O. Nielsen, der er funktionsleder i Skattestyrelsen, i en pressemeddelelse.

- Som en direkte konsekvens heraf bliver omkring 150 ansatte i de fire udenlandske virksomheder skattepligtige i Danmark. Virksomhederne og de ansatte vil derfor alle kunne se frem til en opkrævning for manglende dansk skat fra os, siger han.

Sagen fra i mandags er ikke enestående.

LÆS OGSÅ: 12 ukrainere udvist for dokumentfalsk

Over de seneste fire år har Skat opgjort, hvor mange penge de har krævet ind fra udenlandske firmaer, der arbejder i Danmark, efter kontroller.

Siden 2015 løber beløbet nu op i 738 millioner kroner i skattesnyd.

Men i samme periode er antallet af kontroller faldet med omkring 500, fordi bevillingerne til indsatsen er faldet årligt siden 2015.

- Det er ikke overraskende, at der er færre kontroller, når regeringen har skåret i bevillingerne til Skattestyrelsen siden 2015. Men netop det er stærkt bekymrende, da omfanget af udenlandske virksomheder og arbejdskraft i samme periode er steget med cirka 30 procent. Det giver jo ingen mening, da indsatsen bør matche udfordringerne, siger Henning Overgaard.

Kontrol står til at forsvinde næste år

Selvom indsatsen mod social dumping år efter år skraber store millionbeløb ind til statskassen, så er fremtiden dog langt fra sikret for kontrollerne af udenlandske virksomheder.

Med udgangen af 2019 frafalder alle bevillinger til indsatsen, som lige nu står til at lukke helt ned ved årsskiftet.

LÆS OGSÅ: Ministre løber fra løfter: Ingen faste midler til at bekæmpe social dumping

- Hvis ikke indsatsen sikres fremadrettet, risikerer de gode medarbejdere i Skat og Arbejdstilsynet opsigelse inden sommeren, og så er der jo ikke nogen til at kontrollere snydepelsene, siger Henning Overgaard.