Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Løsarbejdere og vikarer skal ikke længere falde mellem to stole, når de bliver syge og nægtes sygedagpenge. Problemet tages nu op i forligskredsen bag sygedagpengereformen.

Nyt håb til havnearbejdere som Jan Clifford Hansen (tv.) og Michael Knudsen.
FOTO: Henrik Bjerregrav

Et blankt nej til sygedagpenge.

Den besked fik havnearbejder Michael Knudsen i november, da han meldte sig syg hos kommunen med en dårlig skulder.

Afslaget blev begrundet med, at han “ikke stod til rådighed for arbejdsmarkedet”.

Michael Knudsen er bare én af stadigt flere løstansatte og vikarer, der risikerer at stå helt uden økonomisk dækning, hvis uheldet er ude, og de bliver syge.

Det problem fortalte han og kollegaen Jan Clifford Hansen om under et foretræde i Folketingets Beskæftigelsesudvalg onsdag, hvori 3F også deltog.

Der skal findes en løsning

Og der blev lyttet. Flere partier melder nu, at løsarbejdere og vikarer ikke må falde mellem to stole i lovgivningen.

Problemet tages op i forligskredsen bag sygedagpengereformen, siger formanden for udvalget, Bent Bøgsted (DF):

- Der skal findes en løsning på det her - vi skal bare finde ud af, hvad løsningen skal være.

For at få ret til sygedagpenge skal løsarbejdere og vikarer i dag melde sig ledige i de perioder, hvor de ikke arbejder. Så stramt har Ankestyrelsen i en principafgørelse tolket loven. Men det er der ikke ret mange løsarbejdere eller vikarer, der gør, fordi de reelt ikke er ledige.

For havnearbejder Michael Knudsens vedkommende havde han inden den dårlige skulder lagt 92 arbejdstimer på Aarhus havn de seneste 14 dage - og arbejdet langt over fuld tid i flere år.

- Det er helt tåbeligt, at de ikke kan få sygedagpenge, med mindre de melder sig ledige. For hvis de melder sig ledige, går der jo en kæmpe stor proces i gang med jobcentret, selvom der slet ikke er behov for det. Det er helt gak-gak, siger Bent Bøgsted.

Mange er i fare

Hos Socialdemokraterne er Lennart Damsbo-Andersen enig:

- Det virker som om, at loven bliver overfortolket. Havnearbejderne har prøvet det på egen krop, og potentielt er rigtigt mange i fare for at støde ind i det her problem.

Også Enhedslistens beskæftigelsesordfører Finn Sørensen bakker op:

- Det er vanvittigt, det der foregår nu. At Ankestyrelsen har tolket loven så stramt, kan vi ikke bruge til noget. Så pilen peger på, at lovgiverne så hurtigt som muligt skal lave loven om. Så det håber jeg bare på, at et flertal kan få gjort i en fart.

Kommer fremtidige til gavn

Gunnar Lind, faglig sekretær i 3F Transport, Logistik og Byg og tidligere tillidsrepræsentant for havnearbejderne i Aarhus, er glad for politikernes udmelding.

- Foretrædet var en mere positiv oplevelse, end vi havde regnet med. Vi mødte forståelse fra de politikere, der sad der. Men vi har 12 havnearbejdere i Aarhus, der har fået afslag på sygedagpenge. De sager venter nu, og vi vil da rigtig gerne have, at de får sygedagpenge med tilbagevirkende kraft. Men grunden til, at vi tog turen til København, var også, at det kan komme fremtidige havnearbejdere og løsarbejdere til gavn, siger Gunner Lind.

Også FOA var onsdag til foretræde om samme sag. De præsenterede et løsningsforslag på problemet, som nu også er sendt videre til beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).

Venstres beskæftigelsesordfører, Hans Andersen, ønsker ikke at kommentere problematikken p.t. Han henviser til, at sagen nu ligger hos ministeren.