Gå til hovedindhold

Her inden årets udgang står over 9.000 elever og mangler en læreplads, viser nye tal. Hos uddannelsesinstitutionen Mercantec i Viborg vil man gerne nuancere tallene og løse problemet.

Over 9.000 unge mangler en praktikplads.
Arkiv / Linda Kastrup / Ritzau/Scanpix

Praktisk erfaring blandt kolleger på en virksomhed. Det må tusindvis af unge stadig nøjes med at drømme om, mens de er i gang med at tage en erhvervsuddannelse.

Nye tal viser nemlig, at der i oktober 2018 var 9.240, der forgæves søgte en læreplads hos en mester eller i en virksomhed. Af dem gik 5.314 i skolepraktik, mens 3.936 var søgende ved siden af.

Tallet er alt for højt, lyder det fra forbundssekretær i 3F, Søren Heisel:

- Det er alt, alt for mange, der mangler en praktikplads. Vi er en situation, hvor jeg hele tiden hører, at der skulle mangle arbejdskraft. Så er det altså mærkværdigt, at der samtidigt er næsten 10.000 elever, der ikke kan få en praktikplads.

LÆS OGSÅ: Massiv nedgang: Unge dropper skolepraktik

Mercantec har oprettet garantier

Hos uddannelsesinstitutionen Mercantec i Viborg, hvor man for eksempel kan uddanne sig til gulvlægger, smed eller industritekniker, har man især tidligere oplevet, at forældre til unge, der skal vælge ungdomsuddannelse, har været bekymrede for at råde deres børn til at tage en erhvervsuddannelse. Netop på grund af frygten for, at de ikke kan få sig en praktikplads.

Men den frygt er ikke altid velbegrundet, lyder det fra uddannelseschef på Mercantec, John Hansen:

- Det er kun inden for nogle få områder, at der er mangel på praktikpladser. Andre steder er der altså mangel på elever. Vi bliver nødt til at få nuancer ind i den her debat, siger John Hansen.

Og netop for at nuancere praktikspørgsmålet oprettede Mercantec derfor for cirka tre år siden en garanti for praktikpladser inden for visse fag. Skolen garanterer, at eleven - hvis eleven opfylder de såkaldte EMMA-kriterier (se boks) - kan få en praktikplads i en virksomhed. Og erfaringerne er gode:

- Det har haft en kæmpe effekt. Flere og flere uddannelser er kommet på, og flere og flere virksomheder har tilsluttet sig, fortæller John Hansen.

Steget med 10-15 procent

Mercantec har de sidste to år haft en årlig stigning i elevoptag på mellem 10 og 15 procent på de nu ni uddannelser, der er omfattet af en garanti. Det drejer sig om for eksempel uddannelserne til industritekniker og gulvlægger.

- Vi har oplevet, at virksomhederne er blevet mere bevidste om, at hvis de skal have nogle faglærte i fremtiden, så bliver de altså også nødt til at tage nogle lærlinge. Vi må hjælpe hinanden, siger John Hansen.

Han oplever også, at både eleverne og deres forældre er blevet betrygget af, at nogle uddannelser har fået et stempel om praktikpladsgaranti.

Garantien har dog ikke elimineret hverken skolepraktik, eller at nogle elever må vente to-tre måneder, inden der står en ledig praktikplads klar til dem.

Men det skal man heller ikke være så skræmt over, mener John Hansen:

- Når der lukkes 22 elektronikfagteknikere ud fra skolen på samme dag, og de alle sammen skal have en praktikplads, ja, så står der jo ikke lige 22 åbne pladser ledige. Det tager lidt tid, og så er det helt i orden at tale om en garanti, selvom der går et par måneder, inden praktikpladsen er i hus. Andre elever har brug for et par måneder på praktikpladscentret, inden de er klar til at komme ud i en virksomhed, og inden vi finder et match, forklarer John Hansen.

Flere skal gøre som Mercantec

I 3F advarer forbundssekretær Søren Heisel mod at tale problemet med manglende praktikpladser ned.

- På praktikpladsen.dk, som matcher virksomheder med elever, er der i dag 14.051 søgende elever, og de er lige til at indgå praktikaftale med. Og det er altså inden for alle fag, at elever mangler en praktikplads, pointerer han.

Omvendt er Søren Heisel også rigtigt glad for at høre, at Mercantecs praktikpladsgaranti ser ud til at virke:

- Jeg tror, at det er en af de veje, vi skal mange flere steder, nemlig at virksomhederne lokalt stiller en garanti. Jeg er overbevist om, at det er ret afgørende for mange unge og deres forældre, at der er sikkerhed for en praktikplads. Mere af det, tak!