Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Færre erhvervsskoleelever vælger skolepraktik. Dårlig kvalitet og lav skolepraktikydelse kan være en årsag. I stedet får de unge sig et ufaglært job, vurderer 3F.

De nyeste tal fra Undervisningsministeriet viser, at 21 procent færre af de unge har lyst til at starte i skolepraktik.

Erhvervsskoleelever, der ikke kan finde en praktikplads, kan komme i skolepraktik. Men et stigende antal unge vender nu tommelfingeren nedad, når det gælder praktik på skolernes værksteder. 

21 procent færre unge starter i skolepraktik, viser de nyeste tal fra Undervisningsministeriet.

- Det er rigtig trist, at antallet af elever i skolepraktik er faldet. Faldet havde jo været godt, hvis det var fordi, at de var kommet i rigtig praktik i en virksomhed, men det er desværre ikke udelukkende tilfældet, siger forbundssekretær i 3F Søren Heisel.

Umiddelbart ser praktikpladstallene positive ud. I august 2018 manglede 9.443 elever en praktikplads i en virksomhed. Det er færre end i august 2017, hvor 10.585 elever stod uden en praktikplads.

3F: Trist udvikling

Men forklaringen på den tilsyneladende gunstige udvikling er det massive fald i antallet af elever i skolepraktik.

- Jeg tror, at mange elever fravælger skolepraktikken på grund af kvaliteten og den forholdsvis lave skolepraktikydelse. Og fordi konjunkturerne gør, at der er rimelige muligheder for at få et ufaglært arbejde, siger Søren Heisel og fortsætter:

- Nogle tager et arbejde for på den måde at prøve at skaffe en praktikplads. Men jeg frygter, at mange bliver hængende i jobbet, og vi har brug for faglærte. Derfor er det en trist udvikling.

Korte aftaler spænder ben

Det fremgår af tallene, at antallet af praktikpladser er steget med fem procent i forhold til samme tidspunkt sidste år. Men ser man på de seneste tre måneder, har den positive udvikling tabt pusten, idet stigningen så er dalet til to procent.

Endvidere er en stigende del af de nye praktikpladser såkaldt korte aftaler. Det er typisk forløb på seks-otte måneder. Aftalerne samles til en hel uddannelse. Det betyder, at de unge skal ud at finde nye praktikaftaler.

- Jeg er så træt af, at virksomhederne bliver ved med at indgå korte aftaler. Det får altså ikke flere til at vælge en erhvervsuddannelse. Vi skal have begrænset omfanget af de korte aftaler. De er ikke vejen til hverken flere faglærte eller til at flere vælger uddannelserne, pointerer Søren Heisel.

DI: Ærgerligt

I Dansk Industri siger erhvervsuddannelseschef Lone Folmer Berthelsen, at det er ærgerligt, hvis elever fravælger muligheden for at fortsætte deres uddannelse i skolepraktik. 

- Ikke mindst når vi ser, at skolepraktikken for langt de fleste elever er en trædesten til en praktikplads i en virksomhed, og at det kun er ganske få elever, der gennemfører hele deres praktikuddannelse i et praktikcenter, siger Lone Folmer Berthelsen og fortsætter:

- Vi glæder os over, at antallet af praktikpladser er stigende, og vi noterer, at der er en særlig stigning i antallet af korte aftaler. Det kan være et udtryk for, at nogle virksomheder ikke kan godkendes til at uddanne inden for hele uddannelsen, men det kan også være et udtryk for en usikker ordresituation, siger hun.