Gå til hovedindhold

Det skal koste i kroner og ører for plastvirksomheden Sky-Light, at en række ansatte er blevet syge af at arbejde med farlig kemi. Medarbejder på fabrikken vil have 300.000 kroner i erstatning efter at have fået smadret sine lunger.

På vegne af Alex Vejlgaard Hansen har 3F sagsøgt Sky-Light, hvor farlig kemi har givet en række ansatte alvorlig astma.
Robert Attermann

Tidligere ekstrudefører Alex Vejlgaard Hansen forsøger at få erstatning fra Sky-Light, efter at Varde-virksomheden har ladet hånt om arbejdsmiljøet, og en række ansatte har fået astma, fordi de er blevet eksponeret for det farlige kemikalie PMDA.

Derfor har 3F nu stævnet virksomheden for brud på arbejdsmiljøloven. Her står der, at det er arbejdsgiverens ansvar, at arbejdet bliver udført “sikkerhedsmæssigt fuldt forsvarligt”.

- Jeg mener, at virksomheden har et kæmpe ansvar for, at jeg er blevet syg. Det er i hvert fald ikke min skyld, siger 50-årige Alex Vejlgaard Hansen, der betegner erstatningen som “et plaster på såret”.

I dag har hans helbred taget så meget skade af arbejdet på fabrikken, at han kun kan klare et fleksjob 12 timer om ugen.

Smadret lunger

Stævningen kommer i kølvandet på, at mindst otte ansatte på plastvirksomheden er blevet syge af at arbejde med PMDA i fremstillingen af blandt andet låg til creme fraiche-produkter fra Arla. Her har Alex Vejlgaard Hansen og flere kolleger fået smadret deres lunger og udviklet kronisk astma.

Seks har indtil videre fået anerkendt deres sygdomme som arbejdsskader, heraf Alex Vejlgaard Hansen.

Helt til dørs

I alt er stævningen på 301.750 kroner. Af disse er de 78.500 kroner for svie og smerte. Resten, 223.250 kroner, er for tabt arbejdsfortjeneste.

- Alex er blevet udsat for farlig kemi, og det har ført til, at hans astma er blevet anerkendt som en arbejdsskade. Det er helt oplagt, at 3F ønsker at følge sager som denne helt til dørs, siger Ulla Sørensen, der er ansvarlig for arbejdsmiljø i 3F.

Alex Vejlgaard Hansen har allerede fået erstatning for tab af erhvervsevne fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring i forbindelse med sin arbejdsskadesag.

Men indtil videre er virksomheden sluppet med påbud fra Arbejdstilsynet og kritisk medieomtale, men ingen økonomiske sanktioner. Hvis Retten i Esbjerg giver 3F medhold, skal virksomheden betale.

- Vi vil sikre, at vores medlemmer får al den erstatning, som de er berettigede til. Arbejdsskadeforsikringen dækker ikke godtgørelse for svie og smerte og erstatning for tabt arbejdsfortjeneste, og det kræver vi nu, at virksomheden skal betale. Det er kun rimeligt, når de skader deres ansatte, siger Ulla Sørensen.

Tavshed fra Sky-Light

Det har ikke været muligt for Fagbladet 3F at få en kommentar fra Sky-Lights administrerende direktør Søren Kjær Larsen til stævningen.

Men direktøren har tidligere udtalt, at virksomheden “altid har arbejdet seriøst og grundigt med arbejdsmiljø og sikkerhed” og “ikke går og har aldrig gået på kompromis med sikkerheden.”