Gå til hovedindhold

Enhedslisten kalder beskæftigelsesministeren i samråd om en sag, hvor en 3F'er blev fyret, efter at han nægtede at melde sig ud af 3F. Dansk Folkeparti peger på, at ny undersøgelse af fagforeningsfrihed skal inkludere trusler om fyring og chikane på arbejdspladsen.

Efter at have nægtet et melde sig ud af 3F, blev Florin Porosnicu fyret fra sit arbejde hos Hejrskov Mælk ApS, som er en af landets største mælkeproducenter.
Petrut Calinescu

Et kæmpestort problem. Latterligt. Helt gal. Meget, meget bekymrende. Meget alvorligt.

Sådan lyder nogle af de politiske reaktioner, efter at Fagbladet 3F har afdækket, at rumænske Florin Porosnicu blev fyret fra sit arbejde hos virksomheden Hejrskov Mælk ApS fra Sydjylland, efter at han nægtede at melde sig ud af 3F. 

- Det er et kæmpestort problem. Det undergraver vores ret og muligheder til at organisere os, siger beskæftigelsesordfører Victoria Velasquez (EL), som nu indkalder beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) til et samråd.

En menneskeret

Det er bestemt ved lov i Danmark, at ansatte frit kan vælge, om de vil være medlem af en fagforening. Alligevel har en af Danmarks største mælkeproducenter presset en medarbejder for at få ham til at melde sig ud af 3F.

Landmand Torben Pedersen fra Holsted i Sydjylland, medejer af Hejrskov Mælk ApS, sagde i oktober 2018 direkte til Florin Porosnicu, at rumæneren ikke kunne være medlem af 3F. Men staldmedarbejderen svarede, at han ikke ønskede at forlade 3F. Dagen efter fyrede landmanden rumæneren - med henvisning til “omstrukturering, da der ikke er arbejde nok om vinteren.”

Det fremgår af lydoptagelser fra møder mellem landmand Torben Pedersen og Florin Porosnicu, som rumæneren har optaget.

Radikale Venstre: I strid med grundloven 

Det er ifølge beskæftigelsesordfører Karsten Hønge (SF) et kæmpe problem, at lønmodtagere på det danske arbejdsmarkedet kan risikere at stå i en situation, hvor de skal vælge imellem at beholde deres job eller deres fagforeningsmedlemskab. 

- Den er helt gal. Man kan dårligt komme længere væk fra den danske arbejdsmarkedsmodel. 3F og Florin har min fulde sympati, og jeg håber, at fagforeningen får skovlen under arbejdsgiveren, siger beskæftigelsesordføreren. 

Også beskæftigelsesordfører for Radikale Venstre, Samira Nawa, understreger, at fagforeningsfrihed gælder alle i Danmark.

- Fagforeningsfrihed er for alle. Det gælder selvfølgelig også for Florin. Der er tale om en sag, hvor en medarbejder bliver afskediget som følge af, at han ikke ville melde sig ud. Og det er i strid med grundloven, siger Samira Nawa.

S: Meget, meget bekymrende

Hos Socialdemokratiet bliver sagen også taget meget alvorligt. Medlem af beskæftigelsesudvalget Bjørn Brandenborg (S) peger på, at regeringen allerede har sat et højt beløb af til bekæmpelse af social dumping i den nyeste finanslov, som blandt andet skal gå til øget kontrol. 

- Jeg synes, at det er helt vildt. Og jeg synes, at det er meget, meget bekymrende, hvis det er en udvikling på det danske arbejdsmarked. Det er bare endnu et ulykkeligt eksempel på, at der er vanvittige forhold derude, som ikke hører til i Danmark, siger Bjørn Brandenborg (S) og tilføjer: 

- Der er brug for, at der kommer noget mere kontrol, for det åbenbart ikke er enkeltstående tilfælde. Det er vi nødt til at gøre noget ved, siger han. 

Undersøgelse om fagforeningsfrihed 

Flere af politikerne henviser til en undersøgelse af den danske fagforeningsfrihed, som de borgerlige partier sammen med Radikale Venstre bad om at få igangsat efter den såkaldte ‘lufthavnssag’, hvor bagageportører hos SAS i Københavns Lufthavn blandt andet blev kritiseret for at presse ansatte til at melde sig ind i 3F, fyldt meget både i medierne og blandt politikerne på Christiansborg. 

Dén undersøgelse har nu fået grønt lys, og flere af ordførerne på tværs af midten ser det som en oplagt mulighed til også at lade undersøgelsen omhandle anden chikane på arbejdspladsen, herunder trusler om fyring. 

- Jeg skal sørge for, at der indgår andre elementer, herunder arbejdsgivernes chikane, siger Karsten Hønge. 

Den er beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted (DF) helt med på. 

- Det her emne bliver en af de ting, undersøgelsen også skal fokusere på. Der er behov for at få det hele kigget igennem. Uanset hvad, så er det at fyre en person, fordi man er i den forkerte fagforening, meget forkert. Det burde ikke foregå i et moderne samfund som Danmark, understreger ordføreren.