Gå til hovedindhold

En litauisk byggechef har siddet varetægtsfængslet siden februar tiltalt for at fremstille falske rumænske id-kort og hyre illegale arbejdere. Onsdag begynder retssagen i Københavns Byret.

Onsdag begynder retssagen mod en litauisk byggechef, der er tiltalt for dokumentfalsk og ulovligt arbejde.
Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

På storkøbenhavnske byggepladser har 11 ukrainere i næsten 10 måneder arbejdet ulovligt under falske identiteter.

De ukrainske arbejdere har været udstyret med rumænske id-papirer, så de kunne udføre arbejde i Danmark.

Det er anklagen, som deres litauiske byggechef står over for, når retssagen begynder i Københavns Byret onsdag.

Han er tiltalt for at hyre ulovlig arbejdskraft og fabrikere falske rumænske id-kort til de ukrainske arbejdere.

Ifølge anklageskriftet udleverede ukrainerne enten fotos af sig selv til den litauiske byggechef eller fik lavet billederne direkte hos ham i forbindelse med fremstillingen af de falske id-kort.

LÆS OGSÅ: Byggefirma med rigmandskunder tiltalt for dokumentfalsk og illegalt arbejde

Kræves udvist

Den tiltalte har siddet varetægtsfængslet siden Københavns Politis Udlændingekontrolsektion i samarbejde med Arbejdstilsynet og Skattestyrelsen i februar rykkede ud på en byggeplads på Amager.

Han står til op mod seks år fængsel, ligesom han kræves udvist af Danmark med forbud mod indrejse i 12 år.

Den tiltaltes forsvarer, Christian Bjerrehuus, fortæller, at hans klient nægter sig skyldig. Anklagemyndigheden har ikke ønsket at udtale sig om sagen inden retsmødet onsdag.

50 kroner i timen

De 11 ukrainske arbejdere blev tidligere i år idømt 40 dages ubetinget fængsel og udvisning af Danmark. De er derudover tilkendt indrejseforbud i seks år.

Ifølge ukrainerne arbejdede de for 50 kroner i timen, og de var blevet instrueret i at lære oplysningerne på de falske papirer udenad i tilfælde af kontrolbesøg.

Flere af de dømte bekræftede på et retsmøde, at de var vidende om, at der var tale om falske id-kort, som de havde fået udleveret ved deres ankomst til Danmark.

LÆS OGSÅ: Illegale ukrainere: Byggeboss udleverede falske id-kort

Havde rigmandskunder

Ifølge Fagbladet 3F’s oplysninger har byggechefen gennem flere år drevet virksomhed i Danmark.

Han har været registreret som ejer af fire forskellige virksomheder, der alle har været i myndighedernes søgelys på grund af sager om underbetaling og farligt arbejdsmiljø.

En aktindsigt fra Arbejdstilsynet viser blandt andet, at den tiltaltes firmaer har modtaget strakspåbud fra Arbejdstilsynet på grund af nedstyrtningsfare og unødig støvpåvirkning.

Fagbladet 3F har også tidligere fortalt, at den tiltalte har udført arbejde for prominente erhvervsfolk som ejendomsinvestor og direktør for COPI Group, Jesper Brunander, it-millionæren Mads Ulrich samt TV 2’s bestyrelsesformand, Jimmy Maymann.

De har ikke ønsket at kommentere sagen.

Der er nedlagt navneforbud efter ønske fra anklagemyndigheden i sagen om den mistænkte bagmand.