Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Førtidspension eller ressourceforløb? I denne uge tager Thisted Kommune stilling til, om den smerte- og diarréplagede Tommy Sørensen endelig får sin førtidspension – eller om han skal ud i flere måneders ressourceforløb.

Lægen siger, der ikke findes et arbejde, han kan magte. Men to gange har Tommy Sørensen fået afslag på førtidspension.
Foto Jens Bach

Uforklarlig diarré på femte år, massiv og uafbrudt hovedpine samt ryg- og bensmerter efter to diskusprolapser.

Den bagage er som altid med, da den 59-årige Tommy Sørensen mandag i denne uge er til møde med Thisted Kommunes pensionsudvalg.

Her får han oplyst, at der senere på ugen falder afgørelse i hans sag. En sag om førtidspension versus ressourceforløb, som Fagbladet 3F i over et halvt år har fulgt.

Lægen siger, der ikke findes et arbejde, han kan magte. Men to gange har Tommy Sørensen alligevel fået afslag på førtidspension - senest hos Ankestyrelsen, der før sommerferien siger, at Tommy Sørensen blot skal fortsætte det toårige ressourceforløb, som Thisted Kommune har tildelt ham i oktober 2017.

Første afslag falder netop i oktober 2017, hvor Tommy Sørensen har ansøgt om førtidspension.

Men Thisted Kommune giver i stedet 3F’eren et ressourceforløb.

Håber på effekt af nye regler

3F Thy-Mors beslutter i begyndelsen af sommeren 2018 igen at søge om førtidspension på Tommy Sørensens vegne.

Baggrunden er, at der nu dels er kommet nye og mere barmhjertige regler på førtidspensionsområdet: Ressourceforløb skal fra 1. juni kun tildeles, hvis der er “en realistisk forventning om”, at forløbet kan give borgeren en bedre mulighed for at arbejde.

Dels har nogle af de tiltag, kommunen pegede på i ressourceforløbet, vist sig ikke at have nogen som helst effekt på den mureruddannede thybo.

En tur på genoptræningscenteret, som kommunen blandt andet har anbefalet, ender for eksempel med, at fysioterapeuten giver op efter to besøg.

Behandling i varmtvandsbassin, som også er en af ingredienserne i ressourceforløbet, giver ikke meget mening for en diarréplaget mand. Og mentorforløbet, som kommunen også har anbefalet, har Tommy Sørensen direkte afslået.

Hårdt ramt i hverdagen

- Det er derfor absurd, hvis Tommy skal trækkes igennem yderligere et år i ressourceforløb. Hans helbred bliver stadig dårligere. Det meste af dagen sidder han med et iltapparat i kælderen for at dulme toppen af hovedpinen, fortæller arbejdsskadesagsbehandler Hanne Frøjk Søvndal fra 3F Thy-Mors.

Det er kommunens pensionsudvalg, der i løbet af ugen kommer med en udmelding om, hvorvidt man kan bevillige Tommy Sørensen førtidspension eller ej.

Jobcenterets indstilling til udvalget er dog, at Tommy Sørensen fortsætter i ressourceforløb.

- Men jeg håber, at man på mødet i dag lyttede til, hvordan Tommy egentlig har det i sin hverdag. For det er bestemt ikke godt. Han trænger til ro og afklaring om sin tilværelse, som i den grad har været fortumlet, siger Hanne Frøjk Søvndal.