Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

59-årige Tommy Sørensen har fået nej til førtidspension. Den tidligere murer skal fortsætte det ressourceforløb, Thisted Kommune tildelte ham i oktober sidste år. Det lugter af, at de nye regler ikke har ændret en tøddel, lyder det fra 3F.

Også ifølge de nye regler er ressourceforløb rette vej for Tommy Sørensen, lyder det fra Ankestyrelsen.
Arkiv: Jens Bach

Endnu et hårdt slag i hovedet.

Sådan føles det afslag på førtidspension, som den 59-årige Tommy Sørensen har modtaget fra Ankestyrelsen.

I brevet står, at den stærkt smerteplagede og diarréramte eks-murer skal fortsætte det toårige ressourceforløb, som Thisted Kommune tildelte ham i oktober 2017. Førtidspension har han til gengæld ikke ret til.

- Den her sag bliver bare værre og værre. Og den slider på mit helbred og på hele mit liv, siger en stærkt berørt Tommy Sørensen, der for kort tid siden er kommet retur efter en hospitalsindlæggelse på grund af massive hovedsmerter.

“En realistisk mulighed”

Ankestyrelsen, der skal sikre, at kommunerne følger loven, har vurderet Tommy Sørensens sag efter helt nye regler, der trådte i kraft 1. juni.

Reglerne slår fast, at en borger kun skal i ressourceforløb, hvis der er ”en realistisk mulighed for”, at forløbet kan give borgeren en bedre mulighed for at arbejde. Tidligere skulle “alle indsatser være afprøvet”.

Men det ressourceforløb, Tommy Sørensen nu på ottende måned er i gang med, har – som Fagbladet 3F tidligere har beskrevet - ikke vist, at han er kommet tættere på at forsørge sig selv. Tværtimod.

Tommy Sørensen har inden for de otte måneder måttet opgive både genoptræning, mentorstøtte og træning i varmtvandsbassin.

Opfylder klokkeklart betingelser

I 3F’s øjne opfyldte Tommy Sørensen allerede i oktober 2017 klokkeklart betingelserne for at opnå førtidspension.

Tommy Sørensen har ryg-, ben- og hovedsmerter og ukontrollabel diarré. Han har måttet opgivet et fleksjob på to timer om ugen, og egen læge udtaler, at der ikke længere findes noget arbejde, han kan klare.

Derfor klagede 3F allerede i oktober over, at han blev sendt i ressourceforløb.

At Ankestyrelsen nu også med de nye regler i hænderne fastholder, at Tommy Sørensen ”har ret til ressourceforløb”, falder ikke i god jord hos 3F:

- Det er helt uforståeligt. Der er ikke grundlag for at fastholde ham i ressourceforløb, for han kan ikke drage nytte af indsatserne og forbedre sin situation, siger den socialt politisk ansvarlige i 3F, Ellen K. Lykkegård.

- Det lugter desværre af, at de nye regler ikke har ændret en tøddel i praksis, siger hun.

Håber det kan hjælpe andre

Tilbage i Thisted tager smerterne hos Tommy Sørensen til. Mange timer tilbringes liggende i sengen med hvile. Kun stædigheden holder ham i øjeblikket oppe:

- Jeg tager den her kamp, for at andre måske kan få gavn af det senere. For det kan altså ikke passe, at man skal være døden nær for at få hjælp af systemet. Men sådan føler jeg det lige nu, siger han.