Gå til hovedindhold

Mads Bülow Christensen fik tilbudt et job som kok på Løgstør Parkhotel, som 3F har varslet konflikt mod. Men løn- og ansættelsesforhold fik ham til at takke nej.

Mads blev tilbudt job som kok på Løgstør Parkhotel, der er ét af de tre hoteller, som 3F netop har varslet konflikt mod.
Claus Bjørn Larsen

Det blev et pænt nej tak, da den nyudlærte kok, 29-årige Mads Bülow Christensen, i december sidste år blev tilbudt ansættelse hos Løgstør Parkhotel.

Mads Bülow Christensen var netop udlært samme sted og blev tilbudt at fortsætte i en deltidsansættelse, hvilket han først havde det fint med. Så var der mulighed for at få supplerende dagpenge, imens han søgte noget andet.

Men da han så kontrakten, skiftede han mening:

- Det endte med, at jeg skrev tilbage, at jeg ikke syntes, der var grund til at fortsætte vores samarbejde. Den kontrakt, jeg var blevet tilbudt, var mangelfuld. Tillæg, pension og overarbejde var regnet med i timelønnen. Jeg ville reelt være nede på en timeløn på 100-110 kroner, og det vil jeg ikke gå med til. Det ville ikke kunne betale mine udgifter, og så kunne jeg lige så godt være fortsat som elev, siger Mads Bülow Christensen.

3F har varslet konflikt

Løgstør Parkhotel er ét af de tre hoteller - foruden Løgstør Badehotel og Nilles Kro i Sabro - som 3F for nyligt har varslet konflikt mod. Det er sket, fordi virksomhederne, der har samme ejer, ikke vil tegne overenskomst med 3F. 

De seneste ni måneder har 3F Midtfjord flere gange henvendt sig for at få virksomheden til at tegne en overenskomst eller melde sig ind i arbejdsgiverforeningen Horesta. Uden held. Og i uge seks har afdelingen så varslet konflikt mod hotellerne og kroen.

Ifølge ansættelseskontrakter, som Fagbladet 3F er kommet i besiddelse af, får ansatte de tre steder ikke ekstra betaling for overarbejde eller weekendarbejde, som det ellers er almindeligt i overenskomsterne. De får heller ikke pension. De ansatte har heller intet fast timetal. De ved altså ikke, hvor meget arbejde, der er til dem.

Ikke sikker på timer

Det vidste Mads Bülow Christensen heller ikke, da han læste den kontrakt, han blev tilbudt:

- Hvis jeg bare var sikker på, hvad jeg havde af timeantal, så ville det måske være okay. Så var det bare lønnen, jeg skulle have forhandlet op. Men der stod i kontrakten, at der “tilstræbes 37 timer”, men det var jeg ikke garanteret. Og jeg ved, at der er meget stille perioder i for eksempel januar, siger den nyudlærte kok.

- Og jeg ønsker altså at være på den sikre side. Jeg vil ikke stå og ikke kunne betale min og kærestens lejlighed eller skulle opgive min bil, siger Mads Bülow Christensen.

Helt almindeligt med løstansatte

Løgstør Parkhotels bestyrer, Torben Larche, oplyser i en mail til Fagbladet 3F, at Mads Bülow Christensen blev tilbudt vikaransættelse nogle måneder efter endt uddannelse, indtil han skulle overgå til fastansættelse ved sæsonstart. Vikarordningen havde han selv et ønske om - og han foreslog selv en løn i den periode, som kunne hjælpe ham igennem nogle måneder indtil sæsonstart, hvor han ellers ville være uden arbejde, skriver Torben Larche.

- Udover den situation har vi kun fastansatte på området til en absolut ordentlig og overenskomstmæssig løn, skriver Torben Larche, der kun ønsker kommunikation via mail. 

- Vi har - helt som det fremgår af 3F/Horestas ansættelseskontraktskabelon - løstansatte medarbejdere. Det er jo helt almindeligt i branchen, og mange medarbejdere ønsker det, når de kun vil arbejde sporadisk i ny og næ, fordi de for eksempel er studerende, skriver han videre. 

- Vi fastholder, at 3F er fejlinformerede, og at konflikten her er grundløs. Og vi ønsker ikke at tage den slags samtaler via medierne, skriver Torben Larche.

Mads Bülow Christensen arbejder i dag som kok i Aalborg.