Gå til hovedindhold

Som ansat i industrien kan du selv bestemme, hvad en del af dine penge skal gå til. Med den nye overenskomst er der kommet endnu flere penge i den såkaldte fritvalgskonto. Du skal vælge, om du vil bruge penge på frihed, seniordage, pension eller tid med børnene.

arkiv

Det er vist noget med, at jeg som procesoperatør, ufaglært, plastmager eller ansat et andet sted under Industriens Overenskomst kan få ekstra penge til at holde fri med mit barn, spare mere op til pension eller gå ned i tid?

Det kan du godt - ordningen hedder “fritvalgskontoen”.

Den blev indført i 2007 og er blevet udvidet siden. Med den seneste fornyelse af overenskomsten kommer den i 2022 op på syv procent af ens løn.

Hver år skal du vælge, hvad du gerne vil bruge pengene på - seniordage, pension, børn eller andet, hvis det er aftalt lokalt.

Seniordage

Hvis du bruger alle dine penge fra fritvalgskontoen til seniordage, kan du holde fri omkring 15 dage om året. Det kræver, at der er under fem år til, at du kan gå på folkepension.

Hvis du også bruger penge fra din løbende indbetaling til arbejdsmarkedspensionen og de fem feriefridage, kan du komme ned på en firedages arbejdsuge.

Pension

Du kan gemme pengene til dit otium. Så bliver de ikke udbetalt eller omsat til fridage, mens du er i job. Til gengæld får du flere kroner og ører ind på din bankkonto, når du går på pension.

Hvis man som 30-årig begynder at indbetale 500 kroner ekstra til pension om måneden på fritvalgskontoen, kan man som 68-årig se frem til en ekstra opsparing på næsten en halv million kroner.

Børneomsorgsdage

Hvis du har børn under 14 år og gerne vil holde lidt fri med dem, kan du via din fritvalgskonto købe to børneomsorgsdage pr. år.

Barns anden sygedag

Har du brug for at blive hjemme på dit barns anden sygedag, er der i forbindelse med fornyelse af overenskomsten 2020 blevet mulighed for det med penge fra fritvalgskontoen. Du kan også tage til lægen med dit syge barn med løn fra denne konto.

Hvis jeg ikke bruger mine penge på seniordage, børn eller pension?

Overskydende midler kan blive udbetalt efter reglerne i overenskomsten eller efter lokal aftale på din virksomhed. Spørg din tillidsrepræsentant eller lokalafdeling for at høre nærmere.

Hvor mange penge har jeg at rutte med?

Det kommer an på, hvor meget du tjener. I dag bliver der betalt fem procent af lønnen ind på fritvalgskontoen. Det stiger med den nye overenskomst de kommende to år til syv procent.

Tjek på din lønseddel, hvor mange penge der bliver indbetalt.

Senest opdateret 16. juni 2020.