Gå til hovedindhold

- Vi kan ikke mere, siger to rengøringsmedarbejdere fra det fynske rengøringsfirma Hr. Larsens Produktionskompagni. Det er ikke første gang, at medarbejdere flygter fra firmaet.

Nu er endnu to ansatte flygtet fra rengøringsvirksomheden Hr. Larsens Produktionskompagni i Odense. Patrycja Gieszczynska og Gilbert Michalak er nu sygemeldte. De ønsker ikke at stå frem med deres ansigter i artiklen af hensyn til kommende arbejdsgivere.
Fagbladet 3F

Med rystende hænder står yderligere to medarbejdere fra det fynske rengøringsfirma Hr. Larsens Produktionskompagni nu frem og fortæller om en hverdag med frygt for deres chef, lange arbejdsdage og næsten ingen fridage.

Det drejer sig om det polske par Patrycja Gieszczynska på 25 år og Gilbert Michalak på 29. De seneste dage har de ikke kunnet sove ret meget. De har det skidt. Hun har ingen appetit og har kastet op, mens han sidder og kigger ned i gulvet under interviewet med Fagbladet 3F. 18. marts blev de sygemeldt på ubestemt tid af deres læge i Odense.

- Vi kan ikke mere, siger Patrycja Gieszczynska.

- Vi blev sommetider ringet op midt om natten, selvom vi lige var kommet hjem fra arbejde. Så skulle vi afsted igen, selvom vi var helt udmattede, siger hun.

Ikke de første, der flygter

I januar 2019 fortalte en anden gruppe polske rengøringsarbejdere til Fagbladet 3F, hvordan de flygtede fra Hr. Larsens Produktionskompagni. Det skete, efter at arbejdsgiveren ville have dem til at flytte tilbage til et brandskadet hus på Middelfartvej uden for Odense, som han lejede ud til en lang række ansatte fra Polen. 

Fagbladet 3F kunne dengang også afsløre, at Hr. Larsens Produktionskompagni havde ulovlige kundeklausuler i medarbejdernes ansættelseskontrakter. Samt at flere udenlandske ansatte blev aflønnet med mellem 100 og 106 kroner i timen - også for arbejde om natten og på helligdage.

Patrycja Gieszczynska og Gilbert Michalak har været ansat ved rengøringsfirmaet Hr. Larsens Produktionskompagni i cirka tre år. 

- Hvis vi klagede over noget, fik vi at vide, at der stod mange andre klar til at tage vores arbejde. Vi kunne bare rejse hjem, siger Patrycja Gieszczynska.

(Artiklen fortsætter under billedet)

I januar 2019 flygtede fire andre polske rengøringsarbejdere fra Hr. Larsens Produktionskompagni.
I januar 2019 flygtede fire andre polske rengøringsarbejdere fra Hr. Larsens Produktionskompagni. FOTO: Kristine Kiilerich

Frygter chefen

Ligesom de fire polske rengøringsfolk, der flygtede fra Hr. Larsens Produktionskompagni i januar, er Patrycja Gieszczynska og Gilbert Michalak bange for deres arbejdsgiver. Det polske par fortæller, at de især er bange for den ene af deres chefer, Benjamin Larsen.

Benjamin Larsen driver Hr. Larsens Produktionskompagni sammen med firmaets ejer og direktør, Jens Larsen.

- Benjamin sagde: “Jeg er dansker, jeg er boss. Hvem er du, du er ingenting. Og at: “Jeg skal sørge for, at I ikke kan få arbejde andre steder. Jeg kender alle arbejdsgivere”, siger Patrycja Gieszczynska og oplyser, at hun blev kaldt dum af chefen.

De to rengøringsarbejdere fortæller, at de gennem længere tid har følt sig mobbet og chikaneret. Ifølge eget udsagn måtte de ikke tale med de nye polske medarbejdere, der har afløst dem, der flygtede i januar.

Under interviewet farer de to polakker sammen, når der kommer en lyd fra arbejdstelefonen. Er det chefen?

- I sidste uge råbte han “er du dum eller hvad”, mens mine kolleger hørte det, siger Patrycja Gieszczynska, der ikke kan holde tårerne tilbage.

- Længe har vi været bange. Men så talte vi med en polsk dame, vi kender, som har boet længe i Danmark. Hun sagde, at det ikke er almindeligt i Danmark. Så nu vil vi ikke mere, siger Patrycja Gieszczynska, der ligesom sin kæreste hverken taler dansk eller engelsk.

Læs også: Flygtede fra dårlige forhold: Polske rengøringsfolk truet af dansk arbejdsgiver

(Artiklen fortsætter under billedet)

Det polske par har tjent 106 kr. i timeløn for alle timer. I februar 2019 steg deres timeløn til 115 kr. for alle timer.
Det polske par har tjent 106 kr. i timeløn for alle timer. I februar 2019 steg deres timeløn til 115 kr. for alle timer.

3F forsøger at skaffe løn

Fagbladet 3F har forelagt de to rengøringsarbejderes kritik for Benjamin Larsen fra Hr. Larsens Produktionskompagni. Han afviser stort set al kritikken over for Fagbladet 3F, men ønsker ikke at blive citeret for nogen af sine forklaringer. Benjamin Larsen oplyser, at han ingen kommentarer har til kritikken.

Patrycja Gieszczynska og Gilbert Michalak har i en stor del af tiden hos Hr. Larsens Produktionskompagni boet til leje hos chefen i kælderen i et hus på Astrupvej i Odense. Men ifølge polakkerne var det ikke efter reglerne at bo i kælderen, og de blev efter branden i januar 2019 med syv dages varsel bedt om at flytte til den adresse på Middelfartvej, hvor de meget længe officielt har boet.  

Men Gilbert Michalak og Patrycja Gieszczynska tør nu ikke komme tilbage til huset på Middelfartvej og har taget alle deres ting med på en trailer. De tør ikke oplyse til Fagbladet 3F, hvor de tager hen og overnatter. De tror, at deres chef kan finde dem, og er bange for repressalier.

Hos de to rengøringsarbejderes fagforening, 3F Odense GOPS, er faglig medarbejder Lene Haulrik rystet over den behandling, som medlemmerne har fået hos Hr. Larsens Produktionskompagni. Den lokale 3F-fagforening forsøger nu at hjælpe dem med at få den løn, de har til gode. Chef hos rengøringsfirmaet Benjamin Larsen har erkendt, at de to rengøringsarbejdere har løn til gode.