Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).

Efter et forår med vedvarende kritik af arbejdsforholdene i danske top-restauranter vil 3F uddele en "fjerde stjerne".

Restaurant Jatak på Nørrebro i København er en af to nye danske restauranter med Michelin-stjerner – men ingen af dem har også overenskomst.
Arkiv / Søren Bidstrup / Ritzau Scanpix

Andelen af danske Michelin-restauranter med overenskomst går nedad.

Mandag aften kan to nye restauranter i Danmark prale med at få en stjerne i den prestigiøse Michelin-guide: Jatak i København og MOTA i Nykøbing Sjælland. Men ingen af dem kan prale med, at de har også har en overenskomst, der fastlægger vilkårene for arbejdet i køkkenet.

Det betyder, at 10 ud af de nu 28 danske Michelin-restauranter har en overenskomst.

Stjernerne er blevet uddelt efter et forår, hvor der har været vedvarende kritik af arbejdsforholdene bag Danmarks gastronomiske eventyr.

I januar skrev den tidligere sommelier Lisa Lind Dunbar et essay om sine oplevelser på flere danske top-restauranter og iværksatte en kampagne på særligt Instagram. Senere fortalte Arbejdstilsynet, at hver femte ansatte i branchen har oplevet dårlig behandling og diskrimination.

LÆS OGSÅ: Hver femte ansat i restaurationsbranchen har oplevet dårlig behandling

Samtidig har blandt andet den internationale erhvervsavis Financial Times dedikeret flere sider til gyserhistorier fra den danske restaurantscene.

LÆS OGSÅ: Unge elever i restaurantbranchen: Giv os bedre arbejdsmiljø

Også de kommende kokke i køkkenerne peger på dårligt arbejdsmiljø som noget, der skal tages fat i ved de kommende overenskomstforhandlinger. Det viser projektet #ElevernesOK, hvor 3F København har indsamlet hundredvis af ønsker til branchen fra elever, der er eller netop har været i lære på de københavnske restauranter.

3F: Michelin-restauranter skal være frontløbere for gode arbejdsforhold

Og for at skabe opmærksomhed om de ti restauranter, der drives med den sjældne kombinationen af Michelin-stjerne og overenskomst, vil 3F Privat Service, Hotel og Restauration (PSHR) nu uddele “en fjerde stjerne”: Et diplom, som restauranterne kan bruge i deres markedsføring.

- Vi giver nu kunderne mulighed for at vælge de restauranter, hvor de ansattes arbejdsvilkår har ligeså meget topklasse som maden, vinen og servicen, siger formand for 3F PSHR John Frederiksen. De uddeles onsdag, hvor beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard Thomsen (S) også vil være til stede.

LÆS OGSÅ: Michelin-virksomhed henter asiatiske kokke til Danmark på falske forudsætninger

John Frederiksen håber, at de danske Michelin-restauranter vil blive frontløbere i bestræbelserne på at skabe ordnede arbejdsforhold i branchen.

- Mange restauranter og barer tilbyder i dag alt for dårlige løn- og arbejdsforhold til de unge og udlændinge, der leverer kerneydelsen i et restaurantbesøg. Det skal vi have gjort op med, og her må restauranternes Superliga gå forrest, siger John Frederiksen.

Disse restauranter har både Michelin-stjerne og overenskomst:

ÉN STJERNE:

Syttende, Alsik Hotel, Sønderborg

Formel B, København

Kokkeriet, København

Marchal, Hotel d’Angleterre, København

Søllerød Kro, Holte

Dragsholm Slot Gourmet, Hørve

Ti Trin Ned, Fredericia

TO STJERNER:

Kong Hans Kælder, København

AOC, København

Henne Kirkeby Kro, Henne