Gå til hovedindhold

Medicinalfirmaet Ferrings milliardbyggeri har lige slået rekorden som den største enkeltstående sag om løndumping i Danmark, og de ansvarlige firmaer er løbet fra regningen. Men hverken Ferring eller deres bygherre vil hjælpe de underbetalte bygningsarbejdere.

Eric Korre Horten, bestyrelsesformand i Soundport A/S, der er bygherre på Ferrings nye milliardbyggeri.
Advokatselskabet Mazanti Andersen Korsø Jensen

Hundredvis af billige udenlandske bygningsarbejdere er over to år blevet systematisk snydt og underbetalt, mens de har arbejdet på opførelsen af medicinalgiganten Ferrings nye prestigebyggeri i Kastrup ud til Øresund.

Men det har hverken Ferring eller Soundport, som er det selskab, der er stiftet til at stå for byggeriet, noget ansvar for.

Faktisk er det “kulsort” blot at antyde, at Ferring og Soundport kunne kompensere de underbetalte bygningsarbejdere for nogle af de sammenlagt 36,5 millioner kroner, de er blevet snydt for.

Det mener advokat Eric Korre Horten, der bestrider posten som bestyrelsesformand i Soundport A/S, bygherren på milliardbyggeriet.

LÆS OGSÅ: Håndværkere snydt for millioner på rigmands prestigebyggeri

- Jeg vil gerne understrege, at vi har det skidt med, at vi har haft sådan nogle røvere og banditter på vores byggeplads. Men at der er nogle, der med forfalskning af lønsedler og andre metoder omgår de regler, vi har stillet op, det kan aldrig blive vores ansvar som bygherre, hverken juridisk eller moralsk, siger Eric Korre Horten.

Løndumping for 36,5 millioner

Fagbladet 3F har siden august 2019 skrevet om forholdene på Ferring-byggeriet, hvor den italienske hovedentreprenør MPNM og dets underentreprenører, ligeledes fra Italien, har brudt overenskomsten og snydt deres ansatte for løn, feriepenge, pension og overtidsbetaling.

Arbejdsretten og voldgiftsretten har i alt krævet 36,5 millioner kroner af fem italienske virksomheder, og det er også kommet frem, at der er benyttet forfalskede underskrifter og lønsedler på byggeriet for at dække over den omfattende løndumping.

De italienske firmaer er imidlertid løbet fra regningen.

Ingen juridisk relation

- I har selv hyret den italienske hovedentreprenør, og det er foregået på jeres byggeplads, så synes du ikke, I har et ansvar for at kompensere de medarbejdere, der er blevet groft snydt?

- Nej. Vi har kun en juridisk relation til MPNM (hovedentreprenøren, red.), og dem har vi allerede fyret. Havde vi været klar over, hvordan de ville agere over for deres arbejdskraft, så havde vi naturligvis ikke hyret dem. Og vi har ikke noget juridisk tilhørsforhold til underentreprenørerne, siger Eric Korre Horten.

LÆS OGSÅ: Dansk milliardbyggeri: Italienske bagmænd forfalskede underskrifter

- Det lyder, som om at du mest går op i juraen – hvordan har du det med, at jeres byggeri har været fyldt med social dumping?

- Det er muligt, at du prøver at fordreje det til at handle om social dumping, men det er jo ikke os, der har medvirket til løndumping på nogen som helst måde. Det er fuldstændig som at spørge riffelfabrikanten, om de har noget ansvar for de mord, der bliver begået i USA. Det er en pseudo-problemstilling, du rejser.

Eric Korre Horten understreger, at de italienske selskaber, der er blevet dømt for løndumping, ikke længere er på byggepladsen.

“Fuldstændig kulsort”

- Vi har udarbejdet klausuler, blandt andet med hjælp fra 3F, og det er enormt beklageligt, at firmaerne har omgået dem, men det er jo ikke med vores gode vilje eller medvirken. 

- Vores tagline er “people matter”, Ferring er en virksomhed, hvor man går op i sine medarbejdere, lyder det fra bestyrelsesformanden.

- Hvis mennesker virkelig betød noget for jer, kunne I så ikke bruge nogle af Ferrings milliarder til at give en oprejsning og økonomisk kompensation til de mennesker, der har bygget jeres nye hovedkvarter?

- Det er fuldstændig kulsort, det, du siger. Man kan ikke bare betale for andre, der har snydt og bedraget, bare fordi man driver en sund og god virksomhed og tjener penge, siger Eric Korre Horten.

Rekordstor dom

I den seneste dom fra Arbejdsretten, 10. september, fik det italienske selskab Edil Planet et erstatningskrav og en bøde på i alt 27 millioner kroner for systematisk underbetaling af 129 medarbejdere.

Det er Danmarks største enkeltstående sag om social dumping målt i kroner og øre.