Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Selvom Torben Smidstrups virksomhed står til at få penge tilbage fra AUB, fordi han har nok lærlinge, er han kritisk over for bonusordningen, der skal skaffe flere praktikpladser.

Virksomhedsejer i stålindustrien er bange for, at der ikke bliver uddannet nok faglærte.
FOTO: Arkivfoto: Bax Lindhardt/Scanpix Ritzau

Forleden lå der et brev med en god nyhed i virksomhedsejer Torben Smidstrups e-Boks.

Hans metalvirksomhed SteelXperts står til at få 11.000 kroner fra AUB for sit antal faglærte og fordelsbonusser for nogle af lærlingene.

SteelXperts ligger i Holstebro og har 44 ansatte. Med ordningen Praktikplads-AUB bliver det regnet ud, hvor mange praktikpladser hans virksomhed bør oprette for ikke at blive straffet økonomisk.

- Jeg fik jo egentligt at vide, at mit niveau er mere end i orden. Jeg skal have en check på 11.000 kroner og jeg har fået at vide, at hvis jeg ansætter en halv elev mere, så kan jeg få endnu flere penge, siger Torben Smidstrup.

Torben Smidstrup er ejer af SteelXperts i Holstebro.
Torben Smidstrup er ejer af SteelXperts i Holstebro. FOTO: Privatfoto

Ifølge beregningerne i Praktikplads-AUB behøver der kun være én elev i hans virksomhed for at leve op til målsætningen i hans branche om at have cirka tre procent elever.

Torben Smidstrup har dog allerede fem elever, og derfor får han penge fra AUB. 

Rykker ikke en dyt 

Men selvom han står til at få penge fra praktikordningen er han langtfra tilfreds. 

- Det giver ikke nogen mening i mit hoved, at vi kun skal have en elev for at undgå at få en bøde. Det er jo alt for lidt, siger han.

I Torben Smidstrups virksomhed SteelXperts er der allerede nu brug for yderligere kvalificeret faglært arbejdskraft, og Smidstrup så gerne, at flere virksomheder påtog sig ansvar for at uddanne nogen af de i øjeblikket tusindvis af elever, som leder efter en praktikplads. Og at målsætningen for Praktikplads-AUB var endnu højere. 

- For mig personligt er det ikke de beløb, som gør, at jeg tager elever. Jeg bliver nødt til at opretholde fødekæden, og jeg bliver nødt til at være sikker på, at der er nye erfarne mennesker til at tage over, når nogle af mine ældste medarbejdere går på pension om nogle år.

Når en virksomhed som Torben Smidstrups får penge tilbage, er han bange for, at det er for nemt at opfylde kravene. 

- Barren er sat for lavt, siger han. 

- Jeg sidder tilbage med følelsen af, at hold nu op, hvor fik vi en masse sat i gang, men hvad betyder det overhovedet. Hvis jeg skal kigge i krystalkuglen, så vil jeg spå, at det her ikke har rykket en dyt om et par måneder, siger han.

Hos SMVdanmark - det tidligere Håndværksråd - repræsenterer man virksomheder som Torben Smidstrups. 

Alle medlemmer er ifølge chefkonsulent Dorte Kulle med på, at der skal oprettes flere praktikpladser, men hos SMVdanmark er man også bange for, at barren er sat for lavt. 

- Vores virksomheder har ofte op mod 20 procent lærlinge, så kravet om 3 procent virker uambitiøst, siger Dorte Kulle. 

Det er kun virksomheder, der betaler til ATP, som er med i praktikplads-AUB-ordningen. Det betyder, at de helt små virksomheder ikke kan få hverken straf eller bonus. Det ærgrer også Dorte Kulle. 

- Det er en skam, at de små virksomheder ikke kan blive belønnet for at oprette en praktikplads, for en læreplads er jo en læreplads. Det er jo dem, som vi så gerne vil have flere af. 

Bonus til 9.000

Hos 3F er forbundssekretær Søren Heisel heller ikke imponeret over målene for, hvor mange lærlinge en virksomhed som Torben Smidstrups skal tage. 

- Jeg vil gerne tilstå, at jeg havde en forventning om, at kravet til at have lærlinge var langt højere, end det vi ser i de her breve. Jeg havde gerne set, at kravet var cirka 1 lærling pr. 10 faglærte. Nu er det jo nærmere 1 lærling pr. 40 faglærte i virksomheden, siger Søren Heisel. 

Alligevel er han ikke skeptisk over for aftalen - endnu. 

- Hvis det her økonomiske incitament virker, så der kommer 8-10.000 flere praktikpladser, og så er det jo godt. Kommer det ikke til at virke efter hensigten, så er det en klar aftale ved trepartsaftalen, at vi skal træde sammen og “skrue på knapperne”. Det fremgik også tydeligt ved statsministerens præsentation af vores fælles aftale, siger han. 

Også uddannelseschef hos DA, Jannik Bay, tror stadig på ordningen. 

- Nogle virksomheder synes, at det er for hårdt og andre synes, at det er for lave krav. Hos DA hører vi begge holdninger. Det vigtige er, at der bliver sat klart fokus på problemstillingen, siger han.

I april blev der sendt forskudsopgørelser ud til 63.000 virksomheder. Over 9.000 arbejdsgivere står i øjeblikket til at modtage praktikbonus ligesom Torben Smidstrup fra SteelXperts.

Ministeren vil give det tid

Undervisningsminister Merete Riisager fra Liberal Alliance mener, at man med ordningen er ved at indføre et sporskifte i praktikpladsindsatsen. Det sporskifte vil hun gerne give tid ligesom repræsentanterne fra 3F og DA. 

- Ordningen er først lige trådt i kraft, og derfor kan vi ikke allerede nu fælde dom om dens effekt eller virkning. Den skal have lov til at få lidt tid, men vi følger naturligvis udviklingen, siger hun. 

Læs også: Praktikplads mangel kan give 40.000 virksomheder bøde