Gå til hovedindhold

Det er især asiatiske restauranter, der benytter sig af at hyre kokke på beløbsordningen. Sushi- og kinarestauranter har flest ansatte på ordningen.

Når kokke fra udlandet kommer til Danmark for at arbejde, kan de søge hertil på den såkaldte beløbsordning.

Det er en måde for borgere uden for EU at få adgang til at arbejde her i landet.

Her skal en høj månedsløn sikre, at det er relativt enkelt for danske virksomheder at ansætte højt specialiseret og efterspurgt arbejdskraft. I 2020 skal den månedlige løn være mindst 36.333 kroner.

En oversigt fra SIRI viser, at 185 restaurationsvirksomheder benyttede sig af den mulighed i 2017 – og her var 8 ud af 10 restauranter asiatiske.

Det er særligt sushi- og kineserrestauranter, men også indiske og thai-restauranter er på listen.

De 13 restauranter, der hyrede flest personer – i alt 72 – gennem beløbsordningen i 2018 og 2019, var alle asiatiske.

Det stemmer overens med, at netop kinesere dominerer beløbsordningen inden for hotel- og restaurationsbranchen.

LÆS MERE: Dominerer beløbsordning: Hver 11. tilladelse går til kinesisk kok

Ved at klikke på de røde stjerner på kortet herunder kan du få et overblik over, hvilke restauranter der benytter sig af ordningen.

Er en stjerne markeret med gult, har restauranten tidligere fået én eller flere bøder for at beskæftige udlændinge ulovligt.

En blå stjerne markerer, at her er øvrige forhold om udenlandsk arbejdskraft, som myndighederne har været opmærksom på, eller som Fagbladet 3F har beskrevet.

Informationerne bygger på aktindsigter fra Styrelsen for International Rekruttering og Integration, Arbejdstilsynet og landets politikredse.

Politikredsene har dog givet varierende grader af åbenhed. Af den grund giver kortet ikke det komplette billede af lovovertrædelser. Lovovertrædelser tilbage til 2015 er medtaget.