Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Dom i Højesteret tvinger kommuner til at genoptage sager om stop for sygedagpenge og andre sociale ydelser, der er afgjort med tilbagevirkende kraft på baggrund af ugyldige afgørelser.

- Det er fedt, at jeg har fået medhold. Jeg er også meget glad for, at dommen også vil hjælpe andre i samme svære situation, siger Heidi Olsson.

3F har i dag vundet over Ankestyrelsen i Højesteret i en sag om sygedagpenge. Dommen tvinger landets kommuner til at genoptage en række sager. Dommen kan få betydning for tusindvis af borgere, der ugyldigt har fået stoppet sygedagpenge eller andre sociale ydelser med tilbagevirkende kraft.

- Det er en stor sejr for retssikkerheden og for de mange borgere, der er ramt, siger Ellen K. Lykkegaard, socialpolitisk ansvarlig i 3F.

Ankestyrelsen fastslog allerede i 2011, at afgørelser om stop for sygedagpenge truffet af en såkaldt anden aktør var ugyldige. Men Ankestyrelsen mente, at når kommunen senere traf en ny afgørelse, kunne den virke med tilbagevirkende kraft.

Det siger Højesteret nu nej til: Kommunens nye afgørelse kan ikke ske med tilbagevirkende kraft, når den tidligere afgørelse var ugyldig.

Imidlertid har mange kommuner anvendt netop den praksis.

Masser af sager skal genoptages

Dagens dom i Højesteret drejer sig om en borger i Kolding Kommune. 3F'er Heidi Olsson mistede sine sygedagpenge fra 31. december 2009 på grund af reglen om varighedsbegrænsning. Afgørelsen blev truffet af en medarbejder ansat ved Falck Jobservice, som Kolding Kommune havde hyret som anden aktør i sager om sygedagpenge.

Først i november 2010 traf Kolding Kommune en gyldig afgørelse. Kommunen stoppede ikke bare sygedagpengene med virkning for fremtiden, men med tilbagevirkende kraft fra 31. december 2009.

Højesteret har i dag slået fast, at der ikke efter sygedagpengeloven eller efter almindelige forvaltningsretlige regler var grundlag for at tillægge afgørelsen virkning tilbage fra 31. december 2009.

Ellen K. Lykkegaard understreger, at kommunerne nu skal genoptage alle de sager, hvor de har stoppet sygedagpenge med tilbagevirkende kraft på baggrund af ugyldige afgørelser.

- Mange 3F-medlemmer og andre borgere har med dommen fået et forvaltningsretligt krav på at få genoptaget deres sygedagpengesag, siger hun.

Dom skriver historie

Advokatfirmaet Kroer Pramming, København, førte sagen for 3F. Advokat Malou Ehmer slår fast, at der med dommen er skrevet forvaltningsretlig historie.

- Den type sag har ikke været prøvet før. Vi er meget stolte og glade for dommen, som vil komme tusindvis af borgere til gode. Ikke bare borgere, der har fået stoppet sygedagpenge. Dommen gælder alle sociale ydelser, hvor borgerne skal have ydelsen, indtil der er truffet en lovlig afgørelse, siger hun.

For Heidi Olesen betyder dommen, at Kolding Kommune skal efterbetale sygedagpenge fra 1. januar 2010 til og med 10. november 2010. 111.000 kroner minus den kontanthjælp, Heidi Olsson modtog i perioden.

- Det er fedt, at jeg har fået medhold. Jeg er også meget glad for, at dommen også vil hjælpe andre i samme svære situation, siger Heidi Olsson.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Kolding Kommunes borgmester Jørn Pedersen. Men arbejdsmarkedschef i Kolding Kommune Lasse Kamp skriver i en mail:

"Da Kolding Kommune ikke har været part i retssagen, er det nødvendigt at læse afgørelsen og begrundelsen grundigt igennem, før vi kan udtale os om den konkrete dom."