Arbejdstilsynet har genvurderet 313 alvorlige ulykkesager. I tre af de henlagte sager vil tilsynet nu have rejst straffesager over for arbejdsgiveren - blandt andet i en dødsulykke. Tilsynets arbejdsgange bliver også strammet yderligere.
Arbejdstilsynet har nu genvurderet 313 alvorlige ulykkessager - blandt andet dødsulykker - og har pillet tre henlagte sager ud, hvor tilsynet indstiller til politiet, at der skal rejses straffesager over for arbejdsgiveren. Samtidig strammes behandlingen af alvorlige ulykker og dødsulykker yderligere op, efter at der blev strammet op i september.
En af de tre sager er en dødsulykke, hvor Arbejdstilsynet i første omgang ikke mente, at der kunne rejses en straffesag, og derfor henlagde sagen.
- Gennemgangen har afsløret, at de tre sager er så alvorlige, at vi ønsker at få rejst en straffesag og få placeret et ansvar. Det indstiller vi til anklagemyndigheden, siger Arbejdstilsynets direktør Jens Jensen.
Genvurderet efter afsløring
De 313 sager blev genvurderet, efter Fagbladet 3F i maj afslørede, hvordan 51-årige Kim Banke brændte ihjel under arbejde i en silo på Grenaa Havn. Den sag blev også henlagt, uden at der blev rejst en straffesag og placeret et ansvar. Men genoptaget, da Arbejdstilsynet erkendte, at de havde begået fejl.
Arbejdsgiveren fik siden en bøde på 40.000 kroner for en alvorlig overtrædelse af arbejdsmiljølovgivningen, ligesom enken fik erstatning for tab af forsørger.
Som konsekvens af dødsulykken strammede Arbejdstilsynet i september op i sagsbehandlingen af de cirka 6.000 dødsulykker og alvorlige arbejdsulykker, der anmeldes hvert år, for at undgå flere fejl. Ændringerne betyder blandt andet, at der nu skal placeres et ansvar, når arbejdsmiljøloven er overtrådt.
Stramning var nødvendig
Jens Jensen pointerer, at fundet af de tre sager viser, at det var rigtigt at gennemgå de 313 sager og stramme op.
- Gennemgangen skulle vise, om der var begået flere fejl og sikre, at der ikke sker flere fejlafgørelser. Fejlene er nu fundet, og vi har taget skridt til yderligere opstramninger på baggrund af erfaringerne fra gennemgangen, siger han.
Blandt andet vil tilsynet nu tage ud til alle akut-ulykker, når politiet orienterer dem. Det fremgår, at tilsynet ikke rykkede ud i en del af de 313 sager. Samtidig skal der fremover altid to tilsynsførende ud til akut-ulykkerne i stedet for en.
- Fire øjne ser bedre end to, og vi rykker ud til alle ulykker fremover for at være sikre på, at vi kan placere et ansvar, siger Jens Jensen.
I et mindre antal ud af de 313 sager tager Arbejdstilsynet også affære, men i den knap så alvorlige ende. Tilsynet vil tjekke om virksomhederne nu har fået styr på arbejdsmiljøet.