Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Fem store fagforbund går sammen i kampen mod sexchikane. Politikere skal råbes op, og medlemmer oplyses.

Det er op ad bakke, når det gælder politikernes lyst til at forhindre sexchikane på arbejdspladsen. Klap bag i, lumre bemærkninger og upassende berøringer får derfor lov til at leve sit eget hemmelige liv på de danske arbejdspladser, uden at ofre tør sige fra og råbe op om det.

Det skal være slut nu. Fem fagforbund er nemlig gået sammen i kampen mod sexchikane på de danske arbejdspladser.

- Vi har valgt at gå sammen, fordi vi kan se, at intet rykker sig på det her område, siger Marianne Bruun, der er ligestillingskonsulent i 3F.

Erstatning skal hæves

Samarbejdet har foreløbig mundet ud i en strategi, hvor de fem fagforbund blandet andet vil arbejde for, at arbejdsgiverne pålægges et erstatningsansvar, hvis arbejdsgiveren kunne have gjort noget for at forhindre sexchikanen. Desuden skal godtgørelsesniveauet til ofrene, som de sidste tyve år har ligget på cirka 25.000 kroner, hæves.

Derudover vil forbundene forsøge at påvirke politikerne til en mere hensigtsmæssig retstilstand, så det bliver nemmere at føre sexchikanesagerne ved domstolene. Endeligt skal medlemmerne klædes bedre på til at opsamle beviser og sige fra over for sexchikane.

- Vi får ikke sagerne fra medlemmerne, og dem, vi får, er svære at vinde. Men vi ved, at sagerne er der. Og det er svært at råbe politikerne op. Derfor har vi slået kludene sammen og dermed forhåbentlig få fokus på området.

Ingen lydhørhed

Fagforbundet HK har også i årevis forsøgt at sætte sexchikane på dagsordenen.

- Det er en problematik, som har optaget os i mange år. Vi har dokumenteret problemet og rejst det over for politikerne, men det er aldrig blevet til noget. Derfor er vi nu gået sammen med andre forbund i et forsøg på at ændre retstilstanden på området, siger Ole Just, ligestillingspolitisk konsulent hos HK.

Marianne Bruun håber, at samarbejdet vil bære frugt.

- Jeg håber, at det på sigt vil betyde, at vi vil se politisk vilje til at gøre noget ved problemet, som, alle ved, eksisterer.